K receptu
Karfiol s paradajkami je úžasne chutné vegetariánske jedlo, ktoré však môže byť výbornou prílohou k mäsu či hydine. A to je práve ten prípad, keď poteší proces varenia (jednoduchý, pomerne rýchly) aj vynikajúci výsledok. Sme presvedčení, že aj menej skúsení kuchári si ľahko poradia s naším receptom a úspešná skúsenosť ich inšpiruje k novým úspechom. Mimochodom, toto jedlo poteší aj priaznivcov správnej výživy: všetka zelenina je dusená, nie vyprážaná. Chcete to urobiť ešte užitočnejším? Karfiol a paradajky osolíme na minimum. Vyriešte otázku bohatosti chuti pomocou sušených bylín.
zložitosť: ľahko Kalórie: 217,50 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 30 min Použité: 7,64 g/13,45 g/19,36PraženieDusenie, chradnutieVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIEKarfiol 1 kusParadajky 3 ks.Cibuľa 1 kusCesnak 3 klinčekyBazalka 4 pobočkyOlivový olej 3 polievkové lyžice.Mletý koriander 1 lyžičkaMleté čierne korenie ochutnaťSoľ ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na karfiolový guláš. Cibuľu a cesnak ošúpeme, nakrájame nadrobno. Paradajky narežte krížom navrchu a vložte ich do panvice s vriacou vodou na 1 minútu.
Krok 2
Paradajky vyberte dierovanou lyžicou a vložte do cedníka. Niekoľkokrát opláchnite studenou vodou a potom zlúpnite pokožku. Paradajky nakrájame na malé plátky.
Krok 3
V hrnci zohrejte olivový olej. Vložte do nej cibuľu a cesnak. Varte na miernom ohni do mäkka (3-4 minúty). Pridáme nakrájané paradajky a dusíme 7 minút.
Krok 4
Karfiol opláchneme a rozdelíme na ružičky. Stonku nakrájajte na tenké pásiky. Pridajte do hrnca s paradajkami, dochuťte soľou, korením a koriandrom. Zatvoríme a dusíme 15-20 minút.
Krok 5
Zeleninu umyte a nasekajte nadrobno. Panvicu s duseným karfiolom stiahneme z ohňa. Pridajte nasekané bylinky a premiešajte. Podávajte jedlo horúce alebo teplé.
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete mať chuť duseného karfiolu pikantnejšiu, pridajte doň nadrobno nakrájanú čili papričku. Je lepšie z neho najskôr odstrániť semená, inak bude jedlo príliš pikantné.
MIMOchodom
Namiesto čerstvých paradajok na dusenie karfiolu je celkom možné použiť konzervované (celé, nakrájané alebo roztlačené): podstata jedla sa nezmení.