Marhuľový džem v pomalom hrnci
K receptu
Marhuľový džem v pomalom hrnci sa pripravuje, ako sa hovorí, „jeden alebo dvakrát“: jednoducho a bez veľkej kontroly zo strany gazdinky. Bude musieť vykonať iba prípravné spracovanie ovocia, potom pretrieť uvarené pyré cez sito a neskôr vložiť hotový výrobok do pohárov. Súhlasíte: nízka „platba“ za lahodný marhuľový džem bez akýchkoľvek škodlivých konzervačných látok, farbív a príchutí! Navyše problém s pridávaním do toastov alebo tvarohových koláčov na raňajky bude dokonale vyriešený a nebudete musieť míňať ďalšie peniaze na nákup „kúpených“ v obchode.
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 1 hodina 30 minútPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIUmarhule – 1 kg pitnej vody – 500 ml cukru – podľa množstva marhuľového pyré (pozri recept) Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si pomalý hrniec a všetky ingrediencie na džem. Marhule dôkladne umyte, dobre osušte papierovou utierkou a nakrájajte na polovice. Odstráňte semená.
Marhuľový džem v pomalom hrnci (gastronom.ru)
Krok 2
Zapnite režim „Multi-cook“, nastavte teplotu na 160°C. Vložte polovice marhúľ do misky multivarkára. Naplňte vodou. Varte v pomalom hrnci 20 minút.
Marhuľový džem v pomalom hrnci (gastronom.ru)
Krok 3
Marhule pretlačíme cez jemné sitko, aby sme odstránili šupku. Odvážte výslednú hmotu a preneste ju do misky multivarkára. Pridajte cukor rýchlosťou 100 g ovocného pyré na 100 g cukru.
Marhuľový džem v pomalom hrnci (gastronom.ru)
Krok 4
V rovnakom režime priveďte zmes do varu. Nastavte teplotu na 120 °C a pečte 1 hodinu. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, zviňte viečka a otočte na uterák zložený na polovicu. Necháme vychladnúť.
Marhuľový džem v pomalom hrnci (gastronom.ru)
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete marhuľovému džemu dodať extra chuť, pridajte do marhuľového pyré počas varenia pár škoricových tyčiniek, vanilku alebo badián (tieto treba pred vložením do pohárov odstrániť).
MIMOchodom
Podľa marhuľového receptu si v pomalom hrnci pripravíte džem zo sliviek, čerešňových sliviek alebo broskýň. Zvýšte alebo znížte množstvo cukru v závislosti od intenzity sladkej chuti ovocia.