Najlepšie marinády na bravčové rebrá v rúre a na grile: 5 top receptov
Nie nadarmo sa bravčovým rebrám hovorí králi grilovania! Pri správnej príprave sa z tohto cenovo dostupného a pomerne lacného mäsa stane skutočná pochúťka – jemné, šťavnaté, doslova sa rozplývajúce v ústach. A na dosiahnutie tohto efektu musíte po prvé vybrať kvalitný produkt a po druhé pripraviť vhodnú marinádu.
O čom budeme hovoriť v článku:Ako vybrať a pripraviť rebrá na pečenie a grilovanieUniverzálne pravidlá pre ideálnu marinádu na rebierkaPečené bravčové rebierka v suchej marináde Pikantné rebierka na drevenom uhlí s nakladanými reďkovkami Rebierka na drevenom uhlí so sójovou omáčkou Bravčové rebierka v medovej marinádeRebrá s horčicou v rúre
Ako vybrať a pripraviť rebierka na pečenie a grilovanie
Profesionálni kuchári rozdeľujú bravčové rebrá na chrbát a hruď. Tie prvé sú prakticky bez tuku a je na nich málo mäsa, no tie druhé obsahujú veľké množstvo spojivového tkaniva, ktoré sa pri správnom uvarení premení na kolagén a dodá pokrmu šťavnatosť. Ak plánujete grilovať mäso, pokojne môžete použiť oba druhy rebierok. V prípade pečenia v rúre je lepšie rozhodnúť sa pre detské zadné rebierka.
Najvýhodnejšie je kúpiť bravčové rebierka vo vákuovom balení. Výrobca zvyčajne čistí produkt od vnútorného filmu, úlomkov kostí a prebytočného tuku, čím sú rebrá úplne pripravené na ďalšie marinovanie. Mäso stačí jemne osušiť pomocou papierových utierok alebo handričky. Rebierka by ste nemali umývať pod tečúcou vodou – to spôsobí, že bravčové mäso absorbuje príliš veľa vlhkosti, a to je pred marinovaním úplne zbytočné.
Ak si kúpite rebrá podľa hmotnosti, s najväčšou pravdepodobnosťou budete musieť odstrániť fóliu zvnútra sami. Nie je to ťažké urobiť – stačí ho zdvihnúť rukami alebo nožom a odtrhnúť ho rýchlym ostrým pohybom. Teraz je mäso marinované oveľa lepšie a rovnomernejšie a pri tepelnej úprave sa nedeformuje. Ďalej je potrebné vrstvu rebier rozdeliť na kúsky po 2–3 kusy – to uľahčí varenie bravčového mäsa.
Univerzálne pravidlá pre ideálnu marinádu na rebierka
Na bravčové rebierka sa hodí väčšina známych marinád – od sladkokyslých až po ohnivo pálivé (Shutterstock/FOTODOM)
Marináda na bravčové rebrá pomôže mäsu stať sa chutnejším a aromatickejším a tiež mierne zjemní bielkovinové vlákna, vďaka čomu bude jedlo jemné a šťavnaté. Predpokladá sa, že ideálna marináda by mala obsahovať kyslú zložku (rôzne druhy octov, pivo, mušt, fermentované mliečne výrobky, ovocné a zeleninové šťavy atď.), koreniny a rastlinný olej.
K bravčovému mäsu sa hodí väčšina známych marinád – od sladkokyslých až po ohnivo pálivé. Vezmite kaukazskú adjiku, garam masalu alebo hotovú zmes korenia Montreal (morská soľ, čili, koriander, suchá cibuľa, granulovaný cesnak), pridajte trochu rastlinného oleja a suchú marinádu dôkladne votrite do pripravených rebier. Nechajte to na 1–2 hodiny pri izbovej teplote alebo cez noc v chladničke, potom varte na grile alebo grile. Ak máte radi panázijské chute, vhodná je sójová omáčka, pomarančový džús, zázvor, sezamový olej a čili paprička (čerstvá alebo vločky). Skvele funguje aj marináda na kaukazský spôsob – matsoni, kefír alebo jogurt, svanská soľ, čerstvý koriander, koriander. Nezabudnite na pivnú marinádu, ktorá je považovaná za jednu z najúspešnejších pre bravčové mäso. Tu budete potrebovať horčicu, cibuľu, čierne korenie, med a, samozrejme, dobré svetlé alebo tmavé pivo – také, ktoré máte najradšej. Pokiaľ ide o alkohol pri varení, platí jasné pravidlo – používajte iba nápoj, ktorý ste ochotní vypiť v čistej forme.
Najvhodnejšie dochucovadlá na bravčové mäso sú všetky druhy korenia, cesnak, rasca, muškátový oriešok, kardamón, zeler, bazalka, tymian, ale aj škorica a badián. Len to nepreháňajte! Nemali by ste miešať všetko naraz, inak riskujete, že úplne zničíte chuť mäsa. Nenechajte sa príliš uniesť kyselinou – zásada „viac, tým lepšie“ tu nefunguje. Veľmi agresívne prostredie mäso za chvíľu vysuší, takže je tvrdé a bez chuti. Nemali by ste sa však báť rastlinného oleja. Do pokrmu nepridá tuk, ale len ochráni mäso pred vysušením pri pečení alebo vyprážaní.
Náš výber obsahuje 5 univerzálnych marinád, vhodných na grilovanie aj pečenie bravčových rebier v rúre.
Pečené bravčové rebrá v suchej marináde
Originálna pikantná marináda na pečenie rebier v rúre môže byť vyrobená pomocou zmesi Cajun. Jedlo sa ukáže ako veľkolepé a počas procesu prípravy si nevyžaduje neustálu pozornosť – vhodná možnosť na správnu prípravu na sviatok.
Pečené bravčové rebrá v suchej marináde
Varenie 2 hodiny
Ďalší čas 2 hodiny
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• bravčové rebrá od kosti v jednom kuse – 1,5 kg
• hrubá morská soľ – 1 polievková lyžica. l.
• mletá paprika – 1 polievková lyžica. l.
• čierne korenie – 1 lyžička.
• hrášok z nového korenia – 1 lyžička.
• koriander – 1 lyžička.
• rasca – 1 lyžička.
• cibuľový prášok – 1 lyžička.
• cesnakový prášok – 1 lyžička.
• kajenské korenie – 1/2 lyžičky.
• sušené oregano – 1/2 lyžičky.
• sušený tymián – 1/2 lyžičky.
1. Semená koriandra, rasce, čierneho korenia a nového korenia vložte do predhriatej panvice a smažte na strednom ohni za občasného pretrepávania 2 minúty. Korenie nalejte do mažiara, mierne vychladnite, pridajte soľ a rozdrvte čo najjemnejšie. Zmiešame s mletým korením.
2. Naryžte vrchnú vrstvu tuku na rebrách krížom krážom, pričom rezajte až po mäso, ale neprerezávajte ho. Rebierka nakrájajte na 2-3 kusy, ktoré môžete pohodlne vložiť do zapekacej misy.
3. Rebierka zo všetkých strán dôkladne potrieme cajunskou zmesou, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 2 hodiny marinovať pri izbovej teplote alebo až 48 hodín v chladničke (asi 2 hodiny pred varením ich vyberieme, aby mäso vykyslo izbová teplota).
4. Predhrejte rúru na konvekčný režim na vysoký stupeň. Pekáč vystelieme papierom na pečenie, mäso položíme reznou stranou nahor a vložíme do rúry. Po 15 minútach znížime teplotu na 140 °C a mäso pečieme ešte 1,5 hodiny.
5. Pred podávaním držte pod fóliou 10 minút, nakrájajte na porcie.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ako ukazuje prax, čím viac tuku pokrýva hornú vrstvu rebier počas varenia, tým chutnejšie je mäso vo vnútri. Ak nie ste fanúšikom tučného mäsa, tu je životný trik: varte tak, ako je, bez krájania, ale narežte masť dostatočne hlboko, aby sa korenie dostalo až k mäsu. Upečenú masť z hotového mäsa orežte, nechajte úplne vychladnúť, zabaľte do fólie a použite neskôr… ako masť. Teda na chlebíčky na čiernom chlebe s borščom, na praženicu a smažené zemiaky.
MIMOchodom
Cajun zmes vydrží vo vzduchotesnej nádobe na tmavom mieste asi 3 mesiace.
Pikantné rebierka na drevenom uhlí s nakladanými reďkovkami
Pikantné rebierka varené na grile milo prekvapia vašich hostí. Tajomstvom jedla je lahodná marináda na báze adžiky, cesnaku, citrónovej šťavy, sójovej omáčky a zázvoru. Predjedlo pre rebrá nie je o nič menej výhodné: budú to nakladané reďkovky – krásne, svetlé a aromatické.
Pikantné rebrá na uhlí s nakladanými reďkovkami (My Magnit)
Varenie 50 minút
Ďalší čas 1 hodina
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• bravčové rebrá – 800 g
• reďkovky – 300 g
• jablčný ocot – 3 lyžice. l.
• rastlinný olej – 3 lyžice. l.
• cesnak – 3 strúčiky
• citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
• adjika – 1 polievková lyžica. l.
• sójová omáčka – 1 polievková lyžica. l.
• sušený zázvor – 1/2 lyžičky.
• horúca červená paprika – 1/4 lyžičky.
• soľ
• čerstvo mleté čierne korenie
• microgreens na podávanie
1. Vo veľkej miske zmiešajte adjiku, nasekaný cesnak, citrónovú šťavu, sójovú omáčku a rastlinný olej. Osolíme, okoreníme sušeným zázvorom, štipľavým a čiernym korením a premiešame.
2. Rebierka nakrájame na 2 rebrá, vložíme do misky s marinádou a niekoľkokrát otočíme, aby sa mäso rovnomerne obalilo tekutinou. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte 1 hodinu.
3. Reďkovky nakrájajte na tenké kolieska a vložte do sklenenej misy. Osolíme, pridáme jablčný ocot a premiešame, pričom plátky zľahka pritlačíme špachtľou. Zakryte fóliou a nechajte 30 minút marinovať.
4. Rebierka vyberte z marinády a rozložte na grilovací rošt. Smažte do zlatista, občas otočte a polejte marinádou, 20–40 minút. Preložíme na tanier a necháme 5 minút odstáť. Rebierka ozdobíme nakladanými reďkovkami a bylinkami a podávame.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak na marinádu použijete domácu adjiku s paradajkami, množstvo octu sa môže mierne znížiť. Paradajky majú svoje kyslé prostredie.
MIMOchodom
Pred marinovaním ochutnajte sójovú omáčku, aby ste nepridali prebytočnú soľ.
Grilované rebierka so sójovou omáčkou
Tento recept na marinádu zo sójovej omáčky na rebrá je jednoduchý a prináša skvelé výsledky. Hlavným vrcholom tohto jedla je však nakladaný melón, ktorý sa hodí k vyprážanému bravčovému mäsu a zvýrazní jeho chuť.
Grilované rebierka so sójovou omáčkou (My Magnit)
Čas varenia: 45 minút
Ďalší čas 6 hodín
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
• bravčové rebrá – 1 kg
• cibuľa – 3 ks.
• sójová omáčka – 100 ml
• cesnak – 6 strúčikov
• balzamikový ocot – 25 ml
• feferónka – 1/2 struk
• sladká horčica – 2 lyžice. l.
• cukor – 2 polievkové lyžice. l.
Pre nakladaný melón:
• vodný melón – 800 g
• olivový olej – 60 ml
• balzamikový ocot – 40 ml
• citrónová šťava – 2 polievkové lyžice. l.
• med – 1 lyžička.
• semená koriandra – 1 lyžička.
• čerstvo mleté čierne korenie
• soľ
Ak chcete odoslať:
• cherry paradajky – 300 g
• koriandr – 2-3 vetvičky
1. Do malého hrnca nasypeme cukor, zalejeme 100 ml vody a na prudkom ohni privedieme do varu. Znížte teplotu na minimum a varte 5 minút. Odstráňte z tepla a ochlaďte. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekanú feferónku a cesnak, sójovú omáčku, balzamikový ocot a horčicu, dôkladne premiešame. Mäso vložte do vrecka Ziploc, zalejte marinádou a niekoľkokrát otočte. Vrecko uzavrite a dajte do chladničky aspoň na 6 hodín.
2. Koriander najskôr opražte na suchej panvici 1 minútu, potom nalejte do mažiara a zľahka podrvte. V miske zmiešame balzamikový ocot, citrónovú šťavu, med a olivový olej, pridáme drvený koriander, soľ a korenie. Šľaháme. Melón nakrájajte na stredné kúsky, cestom odstráňte semienka, vložte do misky a zalejte polovicou marinády. Niekoľkokrát otočte, zakryte misku fóliou a vložte do chladničky na 1 hodinu. Zvyšnú marinádu odložte až do podávania.
3. Balenie rebier sceďte do malého hrnca, priveďte do varu na vysokej teplote, znížte teplotu na strednú a varte 3 minúty.
4. Rebierka položte na gril a opečte do zlatista, každých 3-5 minút ich otočte a podlievajte tekutinou z panvice.
5. Cherry paradajky prekrojíme na polovice, pridáme nasekanú koriandrovú vňať (trochu si necháme na podávanie), soľ, korenie,…