Najlepšie najchutnejšie marinády na kebab z bravčovej krkovičky
Stačí do vyhľadávacieho panela zadať dopyt „najlepšia marináda na kebab z krkovičky“ a internet vráti niekoľko desiatok stránok. Tu máte klasický s octom, cibuľou, kefírom, horčicou a ananásom a mnohými ďalšími možnosťami – je to úžasné! Poďme prísť na to, aká marináda je naozaj vhodná na bravčové mäso, ako ju správne pripraviť, čo pridať a ako dlho v nej mäso marinovať.
O čom budeme hovoriť v článku:Prečo bravčová krkovička Prečo marinovať krkovičku Ako dlho marinovať krkovičku Kebab z krkovičky v klasickej marináde s vínnym octom a cibuľou? Kebab z krkovičky na kefí Kebab z krkovičky v marináde s cibuľou a majonézou Kebab z krkovičky v citrónovej marináde Kebab z krkovičky v marináde s kiwi a cibuľou Kebab z krkovičky v marináde so sójovou omáčkou, cesnakom a medom
Prečo bravčová krkovička?
Aby bol bravčový kebab chutný, musíte si v prvom rade zvoliť správny rez. Mäso by malo byť mäkké, takže by ste mali vziať časť, ktorej svaly sa prakticky nezapájajú do pohybu. Kúsok by mal byť navyše dostatočne tučný, aby sa bravčové mäso na otvorenom ohni nevysušilo a zostalo šťavnaté. Ale zároveň môže prebytočný tuk ľahko Všetky pokaziť, takže je dôležité vedieť, kedy tu prestať. Všetky tieto požiadavky spĺňa bravčová krkovička, známa aj ako krkovička – mäkké a jemné mäso, prešpikovaná časté „cesty“ tuku. Vďaka týmto vrstvám je kebab šťavnatý aj pre menej skúsených kuchárov. Mimochodom, krkovička sa hodí nielen na gril, ale aj na vyprážanie na panvici či pečenie v rúre, no ani tu sa nezaobídete bez správnej marinády.
Skúste si na grilovanie vybrať to najčerstvejšie a najkvalitnejšie bravčové mäso. Verte, že žiadna marináda a žiadny kuchár nedokáže premeniť staré alebo pokazené mäso na lahodný pokrm. — je to jednoducho nemožné. Mäso by malO každodenný životb tesnýthmokréthjednotná ružová farba a tukové vrstvy — biela alebo jemne krémová. Všetok prebytočný tuk z rezu sa musí odstrániť a samotné mäso sa musí nakrájať na rovnaké, nie príliš malé kúsky, veľké približne 3 x 3 cm alebo trochu väčšie.
Prečo bravčová krkovička potrebuje marinádu?
Ocot sa často pridáva do marinády na kebab z krkovičky. Hlavné je to nepreháňať, inak bude mať mäso nepríjemnú pachuť (Shutterstock/FOTODOM)
Hlavným účelom marinády je dať bravčovému mäsu jasnejšiu chuť a vôňu, ako aj urobiť mäso jemnejším a jemnejším. Ak máte čerstvý a veľmi kvalitný rez, potom ho pred varením nemôžete vôbec marinovať, ale iba posypať soľou a korením. Táto metóda je napríklad veľmi populárna v Gruzínsku. A ak ste si nekúpili najkvalitnejší strih alebo len chcete pridať jas do chuti, marináda príde na záchranu.
Bravčové marinády môžu byť suché alebo tekuté. Najčastejšie obsahujú kyselinu, napríklad citrónovú šťavu, prírodný alebo stolový ocot, sójovú omáčku, pivo, mliečne výrobky atď. Len to nepreháňajte s kyslou zložkou! Príliš agresívne prostredie spôsobí, že kebab bude suchý a bez chuti, množstvo enzýmov obsiahnutých v čerstvo vylisovaných šťavách nadmerne zmäkčí bielkovinové vlákna a octová esencia dodá nepríjemnú „chemickú“ chuť.
Aká je úloha cibule
Aby ste tomu všetkému zabránili, pridajte do marinády čerstvú cibuľu – cibuľu, červenú, šalotku atď. Stačí to rozrezať jeho krúžky, polkrúžky alebo pierka, osolíme, zľahka roztlačíme rukami, aby sa objavila šťava, a pridáme k bravčovej krkovičke nakrájanej na kúsky. Mimochodom, zarytí odporcovia cibule sa nemusia obávať: V marináde nie je dôležitá samotná zelenina, ale jej šťavapreto pCibuľu jednoducho rozdrvte v mixéri na kašu a potom ju zľahka rozrieďte vodou (najlepšie perlivou minerálkou). Cibuľa šťavy urobí bravčové mäso veľmi šťavnaté a jemné, v ňom obsiahnuté cukry pomôžu mäsu pri varení skaramelizovaťale samotnú cibuľu si nikto nevšimne.
A čo koreniny?
Paprika je všestranné korenie, ktoré sa hodí k rôznym druhom mäsa vrátane bravčového (Shutterstock/FOTODOM)
Pridanie do marinády bylinky a koreniny, pamätajte, že k bravčovému mäsu sa najlepšie hodia všetky druhy papríkcesnak, šalvia, stredomorské bylinky, muškátový oriešok, kardamón, koriander, rasca atď. Priaznivci veľmi výrazných chutí môžu pridať pálivé čili, omáčku Tabasco, hoisin alebo kórejskú pastu gochujang. Čo sa týka soli, je lepšie dať prednosť morskej soli alebo hrubej kamennej soli. Lepšia je jemne mletá „extra“ soľ nepoužívajte.
Ako dlho by ste mali marinovať bravčovú krkovičku?
Čas na marinovanie bravčového mäsa závisí od čerstvosti rezu, kyslosti samotnej marinády a tiež od teplotných podmienok. V priemere je to 1-3 hodiny pri izbovej teplote. Ak plánujete mäso marinovať dlhšie, vložte ho do chladničky. Veľmi vhodné na marinovanie mäsa špeciálne vrecká, ktoré je možné následne zalepiť pomocou vákuovej zváračky. A nezabudnite, že pred vyprážaním mäsa na grile by mala byť marináda úplne odstránená z kusov.
Recepty
Šašlik z bravčovej krkovičky marinovaný s cibuľou
Lahodný kebab z krkovičky pripravený podľa nášho receptu osloví všetkých mäsiarov. Okrem klasických ingrediencií – cibule, soli, čerstvo mletého čierneho korenia a rastlinného oleja – odporúčame pridať do marinády rascu a koriander. AVôňa bude závratná!
Šašlik z bravčovej krkovičky marinovaný s cibuľou (Vydavateľstvo Gastronom LLC)
Čas varenia: 40 min + 2 hodiny
Na varenie na 6 porcií treba:
- dužina z bravčovej krkovičky – 1,5 kg
- cibuľa – 1 kg
- rasca – 1 polievková lyžica. l.
- soľ – 1 polievková lyžica. l.
- koriander – 1 lyžička.
- čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej
1. Na studenú suchú panvicu vložte rascu a koriander. Umiestnite na strednú teplotu a za častého miešania zahrievajte 1,5–2 minúty.
2. Odstráňte panvicu z ohňa. Vychladnuté korenie nasypeme do mažiara. Osolíme a rozdrvíme paličkou na prášok. Ochutíme čerstvo mletým čiernym korením a premiešame.
3. Cibuľu nakrájame na tenké kolieska. Mäso nakrájame na obdĺžnikové kúsky s rozmermi 5x3x3 cm, posypeme soľou, korením a dôkladne votrieme do bravčového mäsa.
4. K bravčovému mäsu pridajte kolieska cibule. Potraste rukami, mierne stlačte, aby cibuľa pustila šťavu. Mäso prikryjeme pokrievkou alebo prikryjeme potravinovou fóliou a marinujeme 2 hodiny pri izbovej teplote (alebo až 12 hodín v chladničke).
5. Bravčové kúsky vyberte z marinády, ošúpte cibuľu a osušte. Umiestnite na špízy a grilujte, kým nie sú hotové, často otáčajte.
6. Počas varenia bravčového mäsa opečte cibuľu z marinády v rastlinnom oleji do zlatista, občas premiešajte. Podávame s grilom.
Poznámka pre hostiteľku
Na prípravu klasického bravčového kebabu s cibuľou zvoľte nie príliš mastnú krkovičku. Hrudník je tiež vhodný: vezmite kus s rebrami a nakrájajte ich tak, aby sa mäso nachádzalo pozdĺž kosti.
Mimochodom
Klasický bravčový kebab s cibuľou môžeme podávať so šalátom z čerstvej zeleniny a byliniek. Ideálnou možnosťou by bola najjednoduchšia zmes lahodných zrelých paradajok, nasekaného cesnaku a nasekanej petržlenovej vňate, ochutená olivovým olejom.
Šašlik z bravčovej krkovičky v klasickej marináde s vínnym octom a cibuľou
Kebab bude naozaj chutný, ak si vezmete čerstvú bravčovú krkovičku a klasickú marinádu na báze vínneho octu a cibule. Ak chcete, pridajte kôpor, petržlen, koriander alebo iné bylinky — Aróme mäsa to len prospeje.
Bravčové špízy marinované s vínnym octom a cibuľou
Čas varenia: 30 míľn + 2 hodiny
Na varenie na 6 porcií treba:
- bravčová krkovička – 1–1,3 kg
- veľká cibuľa – 4 ks.
- biely vínny ocot – 2 polievkové lyžice. l.
- soľ – 2 lyžičky.
- čerstvo mleté čierne korenie – 1–2 lyžičky.
1. Bravčové mäso narežeme vodorovne na vrstvy s hrúbkou 3–4 cm. Potom každú vrstvu pozdĺžne nakrájame na pásy široké 3 cm a nakoniec každý pásik priečne na kusy dlhé 3–4 cm.
2. Cibuľu nakrájajte na tenké polkolieska a vložte do misy. Posypte soľou a korením. Zalejte octom a potraste rukou.
3. Pridajte pripravené bravčové kúsky a dôkladne premiešajte. Zakryte fóliou a nechajte marinovať pri izbovej teplote nie dlhšie ako 1,5–2 hodiny.
3. Ražniči grilujeme na uhlí, často obraciame, asi 20 minút. Pred podávaním necháme mäso na ražni 5-7 minút odpočívať.
Poznámka pre hostiteľku
V tomto recepte sme použili obyčajnú cibuľu. Ale bravčový kebab nie je menej chutný s červeným. V tomto prípade bude byt Jalta obzvlášť dobrý – menej horký, ale sladší.
Mimochodom
Namiesto vínneho octu môžete na marinovanie bravčových špízov použiť aj ružové alebo červené víno. Suché je navyše vhodné: je dostatočne kyslé, aby zmäklo vlákna mäsa a dodalo jeho chuti rafinované tóny.
Šťavnatý kebab z bravčovej krkovičky na kefíre
Z krku ražniči zaručene dostanezdá sa šťavnaté a jemné. TOMôžete si vziať akýkoľvek éter, jeho obsah tuku v marináde nezáleží. A nezabudnite pridať cibuľu, kôpor, bazalku a petržlen — takto bude mäso nielen mäkké, ale aj veľmi chutné.
Bravčový kefírový šašlik (gastronom.ru)
Čas varenia: 40 min + 4 hodiny
Na varenie na 7 porcií treba:
- bravčová krkovička – 2 kg
- cibuľa – 8 ks.
- kefír 3,2% – 600 ml
- olivový olej – 60 ml
- bazalka – 1 zväzok
- kôpor – 1/2 zväzku
- petržlen – 1/2 zväzku
- soľ – 5 g
- čerstvo mleté čierne korenie – 5 g
1. Mäso dôkladne osušte papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť. Odstráňte prebytočný tuk, ak existuje.
2. Bravčovú krkovičku položte na pracovnú dosku a ostrým nožom ju nakrájajte na rovnomerné kúsky. Tým sa zabezpečí, že sa bravčové mäso na ohni prepečie rovnomerne.
3. Bazalku, kôpor a petržlenovú vňať spolu s vetvičkami nasekáme nahrubo. Vložte do misky mixéra a pridajte olivový olej. Rozdrvte do hladka.
4. Do hlbokej misy vložte kúsky bravčového mäsa, pridajte kefír, bylinkové pyré, nakrájanú cibuľu, soľ a korenie. Miešajte rukami. Marináda by mala mäso úplne zakryť.
5. Misku prikryte potravinovou fóliou a nechajte 4 hodiny odstáť.
6. Bravčové mäso grilujte na žeravom uhlí na ražni alebo grilujte, kým nie je prepečené, za častého otáčania. Kebab podávajte s čerstvou zeleninou a bylinkami.
Poznámka pre hostiteľku
Bravčový ražniči je potrebné dobre prepražiť, preto je dôležité, aby bolo v grile dostatok uhlia a aby bol veľmi rozpálený. Ako viete, kedy je uhlie pripravené? Mal by sa zmeniť na červenú a potom sa zmeniť na sivý popol. A až potom môžete začať pripravovať kebab.
Mimochodom
Ražný kebab s marinádou vyrobený z fermentovaných mliečnych výrobkov sa často vyskytuje v kuchyniach Indie, Malajzie a Indonézie. V týchto krajinách používajú prírodný jogurt a spravidla týmto spôsobom marinujú kurča a pridávajú veľa jasných korenín. Ale ani v republikách Severného Kaukazu nie je takýto kebab nezvyčajný. Mäso, najčastejšie jahňacie, sa marinuje v ayrane, jogurte alebo ako v našom recepte v kefíre.
Šašlik z bravčovej krkovičky marinovaný s cibuľou a majonézou
Marináda na kebab z krkovičky sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi —