K receptu
Je možné pripraviť nakladané uhorky na zimu bez sterilizácie? Samozrejme, a aby sme to dokázali, sme pripravení poskytnúť vám dobrý, osvedčený recept, ktorý skvele funguje. Len si prosím nemyslite, že uhorky sa vo všeobecnosti dávajú do pohárov surové a zapečatené! Istou tepelnou úpravou prechádzajú samozrejme v téglikoch, a to hneď trikrát. V skutočnosti preto takéto uhorky nevyžadujú sterilizáciu. Vďaka prítomnosti čili papričky sú veľmi chutné, chrumkavé a aromatické s korenistým nádychom.
zložitosť: priemer Kalórie: 124,92 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 3 hodiny Použité: 6,05 g/0,74 g/22,42PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEmalé uhorky 2 kgcesnak 4 klinčekyčili paprička 1 kuskoreň chrenu 40 gčerešňové listy 8 ks.listy ríbezlí 8 ks.púčiky klinčeka 2 ks.kurie oká korenia 4 ks.semená kôpru 2 polievkové lyžice.pitná voda 1,5 lstolový ocot (9%) 5 polievkových lyžíc.soľ 3 polievkové lyžice.cukor 3 polievkové lyžice. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte uhorky na morenie. Umyte ich a potom ich vložte do panvice. Naplňte studenou vodou a nechajte 3 hodiny. Potom uhorky vyberte a odrežte konce na oboch stranách každého ovocia.
Krok 2
Pripravte si poháre a viečka na rolovanie uhoriek. Umyte ich prostriedkom na umývanie riadu (alebo sódou bikarbónou), potom ich sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Nechajte vyschnúť.
Krok 3
Ošúpeme strúčiky cesnaku a nakrájame na veľké plátky. Z čili papričky odstráňte semienka a nakrájajte na pásiky. Koreň chrenu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé plátky. Umyte listy čerešní, ríbezlí a chrenu.
Krok 4
Do pohárov rozložte cesnak, čili papričku a koreň chrenu. Pridajte listy čerešní a ríbezlí, ako aj semená nového korenia a kôpru. Uhorky pevne uložíme do pripravených pohárov.
Krok 5
V hrnci priveďte do varu pitnú vodu. Okamžite ňou prelejte okorenené uhorky v pohároch. Zakryte sterilizovanými viečkami a nechajte 15 minút.
Krok 6
Vypustite vodu z pohárov do panvice pomocou špeciálneho veka s otvormi. Priveďte do varu. Uhorky v pohároch opäť naplňte vodou a nechajte 15 minút odstáť.
Krok 7
Vypustite vodu do panvice a skontrolujte objem tekutiny. Ak je menej ako 1,5 litra, pridajte trochu pitnej vody. Pridajte soľ a cukor. Priveďte do varu. Zalejeme octom a varíme 1 minútu.
Krok 8
Vzniknutou marinádou polejeme uhorky v pohároch a ihneď zvinieme. Poháre s uhorkami prevráťte na suchú zloženú utierku. Prikryjeme prikrývkou a necháme, kým nevychladne. Po mesiaci môžete vyskúšať tieto nakladané uhorky.
MIMOchodom
Nakladané uhorky pripravené bez sterilizácie možno jednoducho skladovať na chladnom, suchom a tmavom mieste. Poháre „nevybuchnú“, ak budete postupovať podľa technológie opísanej v recepte.
UŽITOČNÉ RADY
Napriek jasne uvedeným číslam majú ľudia otázku, koľko soli dať do nakladaných uhoriek, či sa v recepte navrhuje pridať príliš veľa. Dôrazne vám odporúčame veriť napísanému, pretože soľ je prírodný konzervant, ktorý prispieva k lepšej konzervácii produktu.