K receptu
Orientálny šalát s klobásou, paradajkami a syrom je jedným z obľúbených lístkových majonézových šalátov, ktoré sa tak skvele hodia na sviatky. Prečo sa volá východná, je veľkou záhadou. S orientálnou kuchyňou to samozrejme nemá nič spoločné. Ľudový názov sa mohol objaviť preto, že šalát s klobásou, paradajkami a syrom je na rozdiel od ľahkého gréckeho a waldorfského hutný a zasýti na orientálny spôsob. Alebo možno recept na tento šalát sa rozšíril z východu na západ Ruska. Tak či onak, na mene nezáleží. Dôležitá je chuť. Aby to bolo naozaj slávnostné, klobása musí byť málo tučná, varená a údená na jemnozrnnej bravčovej masti – ako je cervelat. A paradajky sú husté a mäsité, ktoré sa po nasekaní neroztopia na kašu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 450,56 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 25 min Pridať. čas: 2 hodiny Použité: 21,60 g/37,94 g/4,67VečeraVečeraŠalátPárty, bufetnarodeninyNový rokINGREDIENCIE NA 4 PORCIEVarená-údená klobása 200 gParadajky 300 gVajcia 2 ks.Polotvrdý syr 150 gCesnak 2 klinčekyMajonéza 3 polievkové lyžice.Na ozdobu:Čerstvé bylinky Cherry paradajky voliteľné Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Klobásu ošúpeme z črievka a nakrájame na tenké prúžky alebo malé kocky. Majte na pamäti, že šalát vyzerá estetickejšie, ak sú ingrediencie nakrájané rovnakým spôsobom. Ak je klobása v pásikoch, potom sú paradajky v pásoch, nie v kockách.
Orientálny šalát s klobásou, paradajkami a syrom ()
Krok 2
Paradajky nakrájajte rovnakým spôsobom ako klobásu. Netreba z nich odstraňovať šupku: kúsky paradajok vďaka nej lepšie držia tvar. Cesnak ošúpeme a nasekáme – nožom alebo na jemnom strúhadle.
Orientálny šalát s klobásou, paradajkami a syrom ()
Krok 3
Vajíčka uvaríme natvrdo, vychladíme, ošúpeme a nakrájame krájačom na vajíčka alebo len ostrým nožom – na pásiky alebo kocky. Ak suroviny nakrájate na pásiky, nastrúhajte syr na hrubom strúhadle. Ak v kockách, tak v malých kockách.
Orientálny šalát s klobásou, paradajkami a syrom ()
Krok 4
Aby bol šalát krásne vrstvený, použite krúžok na pečenie alebo boky zapekacej misy. Prsteň položte na tanier a pridajte vrstvu klobásy. Potrieme lyžicou majonézy.
Orientálny šalát s klobásou, paradajkami a syrom ()
Krok 5
Do ďalšej vrstvy poukladáme nakrájané paradajky, posypeme ich nasekaným cesnakom a jemne osolíme. Namažte majonézou. Ďalšou vrstvou sú vajcia. A – posledná lyžica majonézy.
Orientálny šalát s klobásou, paradajkami a syrom ()
Krok 6
Povrch šalátu rovnomerne posypeme strúhaným syrom, ozdobíme lístkami petržlenovej vňate a kôpru a cherry paradajkami – celými alebo rozpolenými. Šalát necháme 2 hodiny odležať v chladničke.
Orientálny šalát s klobásou, paradajkami a syrom ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak vaše paradajky nie sú veľmi mäsité, potom je lepšie z nich pred krájaním odstrániť semená a tekutinu. Aby ste to dosiahli, je vhodnejšie nakrájať paradajky na polovicu priečne a odstrániť semená koncom čajovej lyžičky.
MIMOchodom
Ak nemáte doma vhodnú kruhovú alebo pružinovú formu, možno sa vám podarí nájsť vysoké plastové veko na tortu – okrúhle alebo hranaté. Odrežte vrch a valec použite ako formu.