K receptu
Tento šalát s paradajkami, mozzarellou a bazalkou je v podstate veľmi podobný talianskemu predjedlu caprese, len sme dovolili nejaké zmeny v recepte. Ako prvé sme ku klasickým surovinám pridali kôpor, zelenú cibuľku a šalát, čo ovplyvnilo chuť aj vôňu pokrmu. Po druhé, podľa tohto receptu je potrebné zložky šalátu jemne nasekať a zmiešať (v klasickom caprese sa paradajky a mozzarella nakrájajú na plátky a ukladajú sa na tanier, striedavo). Po tretie, omáčka – pridali sme do nej malé množstvo citrónovej šťavy, aby jedlo dostalo osviežujúci citrusový nádych.
zložitosť: ľahko Kalórie: 417,91 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 15 min Použité: 12,74 g/38,40 g/5,10VečeraVečeraŠalátVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEsyr Mozzarella 125 gCherry paradajky 150 gPerie zelenej cibule 2 ks.Listy šalátu 2 ks.Bazalka 1 pobočkyDill 1 pobočkyOlivový olej 3 polievkové lyžice.Balzamikový ocot 1 polievková lyžica.Citrónová šťava 1 lyžičkaMleté čierne korenie Soľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na šalát. Cherry paradajky nakrájame na polovice. Môžete tiež použiť veľké paradajky (budete potrebovať 2): mali by byť nakrájané na malé kocky.
Krok 2
Umiestnite mozzarellu do sitka, aby tekutina vytiekla. Ak balenie obsahuje malé guličky, každú rozrežte na polovicu. Ak máte syr v jednej veľkej guľke, nakrájajte ho na malé kocky.
Krok 3
Z vetvičky bazalky odstráňte listy. Nakrájajte na pásiky. Zelenú cibuľu nakrájame na kolieska. Odstráňte hrubé stonky kôpru. Zvyšnú zeleň jemne nakrájajte.
Krok 4
Na omáčku vložte balzamikový ocot a citrónovú šťavu do malej misky. Pridajte štipku soli a mletého čierneho korenia a premiešajte. Nalejte olivový olej. Zľahka prešľaháme metličkou alebo vidličkou.
Krok 5
V šalátovej miske kombinujte paradajky, mozzarellu, bazalku, zelenú cibuľu a kôpor. Listy šalátu natrháme. Pridajte k ingredienciám šalátu. Prelejeme výslednou omáčkou. Premiešame a ihneď podávame.
MIMOchodom
Chuť šalátu sa stane živšou, ak k nemu pridáte malú červenú cibuľku. Mala by byť jemne nakrájaná, potom naliata balzamikovým octom, ponechaná 5 minút a pridaná ku všetkým ostatným zložkám misky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak na šalát použijete radšej veľké paradajky ako cherry paradajky, vyberte si zrelé, ale silné, mäsité. Ak sú plody príliš šťavnaté, odstráňte dužinu zo stredu spolu so semenami.