K receptu
Šalát s chrumkavým baklažánom a paradajkami je minimalistický a exotický zároveň. Minimalizmus spočíva v tom, že šalát má len dve hlavné ingrediencie – chrumkavé baklažány a paradajky. Exotika je v prísadách a dresingu, ktorý pôsobí komplexne, no v prípade potreby sa dá ľahko zjednodušiť. Čo sa deje? V sladkej chilli omáčke. Teoreticky sa táto omáčka v thajskom štýle dá kúpiť v supermarkete. Je to škrobová, jasne červená omáčka vyrobená z chilli papričiek, cesnaku, octu a cukru. V našom recepte ale dávame návod, ako si ho pripraviť sami. Uvaríme si malé množstvo sladkej čili omáčky bez škrobu. A škrob bude v chrumkavých baklažánoch. Vezmite kukuričný škrob. Na baklažáne so zemiakmi takú chutnú kôrku nedostanete.
zložitosť: priemer Kalórie: 116,44 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 35 min Použité: 2,44 g/3,95 g/18,19VečeraVečeraObčerstvenieŠalátVegetariánstvo: PrísneVegánstvoVegetariánstvoPôstne / pôstne jedláINGREDIENCIE NA 4 PORCIEbaklažán 250 gParadajka 180 gČerstvá mäta 2 pobočkyZelený koriandr 6 pobočiekKukuričný škrob 2 polievkové lyžice.Sezamový olej 10 mlLúpané tekvicové semienka 1 polievková lyžica.Soľ Na sladkú čili omáčku:Čerstvá čili paprička 0,5 ks.Cesnak 2 klinčekyCukor 1 lyžičkaRyžový ocot 2 polievkové lyžice.Soľ na špičke nožaNa hlboké vyprážanie:Rastlinný olej 150 ml Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Aby ste získali chrumkavý baklažán na šalát, rozrežte baklažán pozdĺžne na štvrtiny a potom na kúsky hrubé asi 2 cm, baklažán poriadne osoľte a nechajte odstáť.
Šalát s chrumkavými baklažánmi a paradajkami ()
Krok 2
Pripravte si sladkú chilli omáčku. Požadovanú časť struku feferónky ošúpeme zo semienok a cesnak zo šupky. Kúsky papriky a samotný cesnak pretlačte cez lis na cesnak.
Šalát s chrumkavými baklažánmi a paradajkami ()
Krok 3
V malej miske zmiešame cesnak a čili prášok s cukrom a štipkou soli. Nalejte ryžový ocot, pridajte 3 polievkové lyžice. l. vriacou vodou a premiešajte. Cukor necháme rozpustiť a omáčku vylúhovať.
Šalát s chrumkavými baklažánmi a paradajkami ()
Krok 4
Na malej suchej panvici opekáme na miernom ohni 2-3 minúty za stáleho miešania tekvicové semienka. Semená by mali byť mierne napučané a zhnednuté.
Šalát s chrumkavými baklažánmi a paradajkami ()
Krok 5
Kukuričný škrob nasypte do igelitového vrecka a vložte doň kúsky baklažánu, pričom vypustite všetku šťavu, ktorú pustili. Otočte vrecko a dobre pretrepte, aby škrob pokryl kúsky baklažánu zo všetkých strán.
Šalát s chrumkavými baklažánmi a paradajkami ()
Krok 6
Zahrejte rastlinný olej na vyprážanie v malom hrnci. Skontrolujte teplotu ponorením drevenej tyčinky do oleja. Ak sa okolo zhromažďujú malé bublinky, fritéza je pripravená.
Šalát s chrumkavými baklažánmi a paradajkami ()
Krok 7
Z baklažánov vytraste prebytočný škrob a opečte ich po dávkach zo všetkých strán do zlatista a do chrumkava. Vyberte na obrúsky dierovanou lyžicou, aby ste odstránili prebytočný tuk.
Šalát s chrumkavými baklažánmi a paradajkami ()
Krok 8
Paradajku rozrežte na polovicu a odstráňte vnútorné časti stonky. Paradajku nakrájame na plátky. Listy mäty zbavíme stoniek a nasekáme nadrobno. Stonky vyhoďte. Nakrájajte koriandr.
Šalát s chrumkavými baklažánmi a paradajkami ()
Krok 9
Zmiešajte mätu a koriandr s paradajkami v šalátovej miske, dochuťte sezamovým olejom a sladkou chilli omáčkou. Pridáme chrumkavý baklažán, premiešame, posypeme opečenými tekvicovými semienkami.
Šalát s chrumkavými baklažánmi a paradajkami ()
MIMOchodom
Tekvicové semienka je možné nahradiť sezamovými semienkami v rovnakom množstve. Sezamové semienka by mali byť tiež vyprážané do zlatista na suchej panvici. Je veľmi dôležité neustále miešať a jasne zachytiť okamih, keď semená získajú zlatú farbu, aby sa včas odstránili z tepla, inak sa spália.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pre chrumkavý baklažánový šalát je veľmi dôležité použiť sladké, aromatické paradajky. Pokiaľ ide o samotné baklažány, najlepšie je vziať biele alebo pruhované lila. Sú oveľa jemnejšie ako obyčajné „malé modré“ a nie sú horké.