K receptu
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu sa ľahko pripravuje a nevyžaduje žiadne špeciálne prísady. Poteší vás však v chladnom období, keď vytiahnete dózu na horúce varené zemiaky a rezne. Jedinou dôležitou požiadavkou sú paradajky. Je lepšie, ak sú mierne nezrelé – silné a kypré. Môžete si vziať hnedé. Príliš zrelé paradajky sa počas sterilizácie rozložia a náš prípravok sa nazýva šalát, pretože všetka zelenina v ňom drží svoj tvar. Pomery v našom recepte sú vypočítané pre približne tri poháre s objemom 0,7–0,75 litra.
zložitosť: ľahko Kalórie: 350,87 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 50 min Použité: 5,59 g/18,59 g/40,53PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEParadajky 1 kgCibuľa 150 gMrkva 150 gCesnak 6 klinčekovRastlinný olej 3 polievkové lyžice.Voda 1 lStolový ocot 2 polievkové lyžice.Soľ 1 polievková lyžica.Cukor 2 Zrnká čierneho korenia 12 ks.Bobkový list 3 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si zeleninu. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájajte na krúžky alebo pol krúžky, cesnak na veľké plátky. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na stredne hrubé plátky.
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()
Krok 2
Paradajky umyte a osušte. Ovocie rozrežte na polovicu a odstráňte všetky tvrdé zadky. Paradajky nakrájajte na veľké plátky. Ak sú paradajky malé, môžete ich nakrájať na polovicu alebo na štvrtiny.
Krok 3
Pripravte sterilizované poháre. Na dno každej nádoby položte bobkový list a štyri zrnká korenia. Potom zeleninu rovnomerne rozdeľte: najskôr kolieska cibule, na ne plátky mrkvy. Do pohárov nalejte lyžicu oleja.
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()
Krok 4
Poháre naplňte až po vrch plátkami paradajok. Položte ich dostatočne voľne, bez zhutňovania, aby sa paradajky nepokrčili. Strúčiky posypeme kúskami cesnaku.
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()
Krok 5
Pripravte si marinádu. Soľ a cukor rozpustite vo vriacej vode. Po odstavení marinády z ohňa do nej nalejte ocot a premiešajte. Zeleninu v pohároch zalejeme horúcou marinádou.
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()
Krok 6
Na dno veľkého hrnca položte kuchynskú utierku a položte na ňu poháre s marinovanou zeleninou. Zakryte ich viečkami. Nalejte vriacu vodu do panvice tak, aby boli poháre zakryté až po ramená. Sterilizujte 10 minút.
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()
Krok 7
Poháre uzavrite viečkami a otočte hore dnom. Paradajkový, mrkvový a cibuľový šalát necháme úplne vychladnúť. Potom môžete poháre na zimu umiestniť na chladné a tmavé miesto.
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
S chuťou šalátu z paradajok, mrkvy a cibule môžete experimentovať pridaním kúska feferónky, sušených byliniek, čerstvého kôpru alebo petržlenu podľa chuti. Okrem toho môže byť paprika jednou z hlavných zložiek.
MIMOchodom
Namiesto octu môžete do marinády pridať štipku kyseliny citrónovej. Má rovnaké konzervačné vlastnosti ako ocot, ale menej dráždi gastrointestinálny trakt. Vďaka tomu bude marináda jemnejšia.