Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu

K receptu

Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu sa ľahko pripravuje a nevyžaduje žiadne špeciálne prísady. Poteší vás však v chladnom období, keď vytiahnete dózu na horúce varené zemiaky a rezne. Jedinou dôležitou požiadavkou sú paradajky. Je lepšie, ak sú mierne nezrelé – silné a kypré. Môžete si vziať hnedé. Príliš zrelé paradajky sa počas sterilizácie rozložia a náš prípravok sa nazýva šalát, pretože všetka zelenina v ňom drží svoj tvar. Pomery v našom recepte sú vypočítané pre približne tri poháre s objemom 0,7–0,75 litra.

zložitosť: ľahko Kalórie: 350,87 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 50 min Použité: 5,59 g/18,59 g/40,53PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEParadajky 1 kgCibuľa 150 gMrkva 150 gCesnak 6 klinčekovRastlinný olej 3 polievkové lyžice.Voda 1 lStolový ocot 2 polievkové lyžice.Soľ 1 polievková lyžica.Cukor 2 Zrnká čierneho korenia 12 ks.Bobkový list 3 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si zeleninu. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájajte na krúžky alebo pol krúžky, cesnak na veľké plátky. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na stredne hrubé plátky.

Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()

Krok 2

Paradajky umyte a osušte. Ovocie rozrežte na polovicu a odstráňte všetky tvrdé zadky. Paradajky nakrájajte na veľké plátky. Ak sú paradajky malé, môžete ich nakrájať na polovicu alebo na štvrtiny.

Krok 3

Pripravte sterilizované poháre. Na dno každej nádoby položte bobkový list a štyri zrnká korenia. Potom zeleninu rovnomerne rozdeľte: najskôr kolieska cibule, na ne plátky mrkvy. Do pohárov nalejte lyžicu oleja.

Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()

Krok 4

Poháre naplňte až po vrch plátkami paradajok. Položte ich dostatočne voľne, bez zhutňovania, aby sa paradajky nepokrčili. Strúčiky posypeme kúskami cesnaku.

Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()

Krok 5

Pripravte si marinádu. Soľ a cukor rozpustite vo vriacej vode. Po odstavení marinády z ohňa do nej nalejte ocot a premiešajte. Zeleninu v pohároch zalejeme horúcou marinádou.

Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()

Krok 6

Na dno veľkého hrnca položte kuchynskú utierku a položte na ňu poháre s marinovanou zeleninou. Zakryte ich viečkami. Nalejte vriacu vodu do panvice tak, aby boli poháre zakryté až po ramená. Sterilizujte 10 minút.

Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()

Krok 7

Poháre uzavrite viečkami a otočte hore dnom. Paradajkový, mrkvový a cibuľový šalát necháme úplne vychladnúť. Potom môžete poháre na zimu umiestniť na chladné a tmavé miesto.

Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu
Šalát z paradajok, mrkvy a cibule na zimu ()

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

S chuťou šalátu z paradajok, mrkvy a cibule môžete experimentovať pridaním kúska feferónky, sušených byliniek, čerstvého kôpru alebo petržlenu podľa chuti. Okrem toho môže byť paprika jednou z hlavných zložiek.

MIMOchodom

Namiesto octu môžete do marinády pridať štipku kyseliny citrónovej. Má rovnaké konzervačné vlastnosti ako ocot, ale menej dráždi gastrointestinálny trakt. Vďaka tomu bude marináda jemnejšia.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik