Uhorková pochúťka: ako pripraviť túto obľúbenú omáčku na mäso, ryby, zeleninu a sendviče
Relish je celá skupina omáčok, ktorých charakteristickým znakom je, že namiesto hladkej štruktúry obsahujú nadrobno nakrájané kúsky jedla. Môže ísť o nakladanú, nasolenú alebo čerstvá zelenina a ovocie, často zdanlivo nekompatibilné, ktoré sa následne rozvaria do stredne hustej konzistencie. V tomto prípade môže byť chuť omáčky slaná, korenistá, kyslá, sladká alebo všetky chute spolu, prípadne sa niekedy striedajú.
O čom budeme hovoriť v článku:Chuť, trocha histórie Chuť z uhorky, recepty na zimu Chuť z uhoriekPikantná pochúťka z uhorky so zeleromAko uchovať pochutinu na zimu a ako ju správne skladovať
Vychutnajte si: trochu histórie
Relish k nám prišiel z Indie počas britskej kolónie. Anglickí kuchári sa snažili prispôsobiť miestne omáčky, predovšetkým chutney, európskym chutiam, ktoré boli považované za rafinovanejšie. Takže aj názov pochádza zo starého francúzskeho slova, ktoré znamená „chuť“. A z Indie sa omáčka dostala do Starého sveta, Ameriky a ďalej po celej planéte. Mimochodom, v USA je najpredávanejší produkt z nakladaných uhoriek, používa sa na hot dogy, hamburgery a iné rýchle občerstvenie.
Dnes je relish výborným a veľmi obľúbeným dochucovadlom mäsových, rybích a zeleninových jedál, ale aj šalátovým dresingom a polevou na palacinky a chlebíčky.
Chuť z uhoriek: recepty na zimu
Klasická uhorková pochúťka sa pripravuje pomerne ľahko, existuje veľa receptov na zimu, ale pozrime sa na najobľúbenejšie dostupné produkty.
Pikantná uhorková pochúťka
Ak máte radi pálivé omáčky, potom je táto pochúťka dokonalým doplnkom k vašim jedlám. Pikantnosť tohto prípravku na zimu si môžete prispôsobiť podľa chuti. Tento recept je jemne pikantný, ak chcete mať omáčku pálivejšiu, použite buď čerstvé druhy papriky s vysokým obsahom kapsaicínu, alebo pri varení pridajte mletú červenú feferónku.
Pikantná uhorková pochúťka
Na prípravu potrebujete:
- uhorky – 1 kg
- cibule – 300 g
- sladká paprika – 250 g
- čili paprička – 2 strúčiky
- biele horčičné semienka – 1 polievková lyžica. l.
- jablčný ocot 6% – 120 ml
- cukor – 100 g
- soľ – 20 g
- Pripravte si všetku zeleninu. Uhorky, sladkú a štipľavú papriku umyte a osušte papierovými utierkami. Odstráňte stopku a semená z papriky. Cibuľu ošúpeme. Nakrájajte na kocky alebo pásiky.
- Do hrnca s hrubým dnom nalejte jablčný ocot, pridajte horčičné semienka, soľ a cukor. Na miernom ohni za stáleho miešania priveďte do varu a soľ a cukor sa úplne rozpustia.
- Pridajte všetku nakrájanú zeleninu do hrnca s octom. Varte asi 15 minút za občasného miešania. Dávajte pozor, aby sa zelenina nezmenila na kašu.
- Ochutnajte hotovú omáčku: možno budete musieť pridať soľ alebo cukor, pridať nejaké korenie. Ak ste so všetkým spokojní, hotovú pochúťku nalejte do sterilných pohárov, zatvorte vyvarenými viečkami a zabaľte do uteráka. Poháre nechajte pri izbovej teplote, kým úplne nevychladnú.
Poznámka pre majiteľa: Na prípravu uhorkovej chuti sa snažte nakrájať všetky produkty rovnako. Krájanie môže byť buď tenké prúžky alebo malé kocky. Na slamky použite rezač zeleniny: bežné strúhadlo nebude fungovať.
mimochodom: Aby bola omáčka chutná a krásna, použite v produktoch kontrastné farby – chilli papričky môžu byť červené a sladká paprika napríklad oranžová alebo žltá.
Uhorková pochúťka so zelerom
Zeler je jasný a chuťovo aktívny, je ideálny na prípravu omáčok. Uhorky v omáčkach fungujú ako špongia a základ, ktorý absorbuje všetky chute a vône ostatných ingrediencií. Do receptu na túto pochúťku z uhoriek a zeleru môžete pokojne pridať akékoľvek ďalšie obľúbené ingrediencie, napríklad cesnak alebo pikantné aromatické bylinky (kôpor, bazalka a dokonca aj koriander).
Uhorková pochúťka so zelerom
Na prípravu potrebujete:
- uhorky – 500 g
- sladká paprika – 3 ks.
- cibuľa – 2 ks.
- čili paprička – 1 struk
- stopkový zeler s bylinkami – 4–5 stoniek
- horčičné semienka – 1 polievková lyžica. l.
- jablčný ocot 6% – 50 ml
- cukor – 50 g
- soľ – 1 polievková lyžica. l.
- voda – 100 ml
- Pripravte si zeleninu. Uhorky, štipľavú a sladkú papriku, zeler umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Cibuľu ošúpeme. Všetko nakrájajte na tenké prúžky alebo malé kocky. Pridajte soľ, premiešajte a nechajte 20 minút.
- Na panvicu s hrubým dnom nalejte vodu, ocot, pridajte horčičné semienka a cukor. Priveďte do varu a cukor sa úplne rozpustí. Marinádu varte na miernom ohni doslova 1 minútu.
- Pridajte zeleninovú zmes do marinády na panvici a za občasného miešania varte relish maximálne 10 minút. Hotovú omáčku vložte do sterilných pohárov, uzavrite viečkom, zabaľte do uteráka a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote aspoň 12 hodín.
Poznámka pre majiteľa: Jablčný ocot v tomto recepte sa dá ľahko nahradiť akýmkoľvek iným, hlavná vec je, že je prírodný. Ideálne je biele a červené víno alebo hroznový ocot, jablčný ocot, ako aj akýkoľvek iný ovocný alebo bobuľový ocot.
mimochodom: Ak pripravujete túto uhorkovú pochúťku so zelerom, určite zeler pred varením ochutnajte. Ak majú stopky tvrdé vlákna, bude potrebné ich odrezať.
Ako konzervovať s chuťou na zimu a ako ich správne skladovať
Leto a jeseň sú časom príprav. Relish nie je výnimkou. Aby ste túto skvelú omáčku mali vždy k dispozícii aj mimo sezóny, musíte dodržiavať niekoľko pravidiel:
- poháre by mali byť vždy dobre sterilizované (v mikrovlnnej rúre, v rúre, dusené – na tom nezáleží, urobte to spôsobom, ktorý vám vyhovuje);
- viečka je tiež potrebné sterilizovať, ideálne jednoducho a rýchlo vyvariť (okrem sterilizácie je na viečkach gumová vrstva, vriacou vodou zmäkne a viečka potom lepšie uzatvoria vaše konzervy).
Ak si nie ste istí, že vaša uhorková pochúťka vydrží celú zimu bez generálnej sterilizácie, tak to urobte, tejto omáčke to vôbec neuškodí. Poháre s relishom jednoducho prikryte viečkami (nepriskrutkujte ich ani nezrolujte), vložte ich do hrnca s hrubým dnom (dno prikryte utierkou), dolejte vodou až po vešiaky zaváracích pohárov a prineste. voda do varu na strednom ohni. Znížte teplotu na nízky bod varu a sterilizujte 10 minút pre 0,5-litrové poháre alebo 20 minút pre litrové poháre. Potom nádoby pevne zatvorte viečkami, zabaľte ich do niečoho teplého a nechajte na stole, kým úplne nevychladnú. Uhorkový relish skladujte rovnako ako všetku konzervovanú zeleninu – na tmavom a chladnom mieste.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #prípravy #uhorky na zimuSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach