Už nič nezhnije: chemik povedal, ako predĺžiť čerstvosť potravín v chladničke – existuje jedno jednoduché pravidlo
Tretinu mesačného rozpočtu už nevyhodíte do koša.
Trojčlenná až štvorčlenná rodina minie na potraviny v priemere od 20 do 40 tisíc mesačne. Je škoda, keď tretina vašich zásob skončí v koši, pretože sa pokazili v chladničke.
Ukázalo sa, že v dôsledku oxidácie dochádza k rýchlemu znehodnoteniu zeleniny, ovocia a bylín. Kandidát chemických vied, docent Katedry anorganickej chémie, RTU MIREA Andrej Dorokhov povedal, ako zabrániť tomuto procesu a predĺžiť čerstvosť produktov.
„Musíte používať nádoby s pevnými viečkami a vrecká na zips. Zeleninu je lepšie skladovať v papierovom vrecku alebo ju zabaliť do obrúska namočeného vo vode. Je tiež veľmi dôležité udržiavať správnu teplotu. V chladničke – 0…-4 °C, v mrazničke – mínus 18 °C,“ vysvetlil chemik v rozhovore pre portál Gazeta.ru.
Odkaz: Pokazené jedlo by sa rozhodne nemalo jesť. Zeleninu a ovocie, ktoré už začali hniť, treba okamžite zlikvidovať. Nemali by ste odrezať poškodené miesta a konzumovať takéto výrobky, aj keď boli varené.
Bola pomenovaná zmrzlina, ktorá rozhodne neuškodí vašej postave, môžete ju jesť každý deň.