Višňový džem s vlašskými orechmi
K receptu
Višňový džem s vlašskými orechmi dokáže prekvapiť aj veľmi sofistikovaných gurmánov ako samotným nápadom, tak samozrejme aj úžasnou chuťou. Stojí za zmienku, že tieto plody sa tak často nepoužívajú na zber na zimu v porovnaní s rovnakými čerešňami. A úplne márne! V čerešniach je jednoznačne viac dužiny ako v čerešniach a chuť je dosť bohatá. Ak z ovocia odstránite semená a do nich vložíte orechy, získate nielen džem, ale aj vynikajúci dezert. Vyskúšali sme tento nápad v praxi a boli sme presvedčení, že funguje perfektne. Buďme úprimní: vzorkovnicu čerešňového a orechového džemu sme nemuseli dlho skladovať!
zložitosť: priemer Kalórie: 386,63 kcal/porcia Porcie: 15 varenie: 1 hodina 20 minút Pridať. čas: 48 h Použité: 2,76 g/8,96 g/75,10VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 15 PORCIÍČerešne 1 kgCukor 1 kgVlašské orechy 200 gVanilkový struk 1 kusVoda 250 ml Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na džem. Umyte čerešne a dobre ich osušte, rozložte ich na papierovú utierku. Potom pomocou špendlíka alebo špáradla odstráňte semená z plodov (nepoužívajte špeciálne zariadenie na odstraňovanie semien, vážne poškodí bobule a pri tomto džeme by mali čerešne zostať čo najviac neporušené, s malým otvorom).
Krok 2
Vlašské orechy zalejte vriacou vodou, kým ich úplne nezakryje a nechajte 20 minút odstáť. Potom z jadierok zlúpnite hnedú šupku. Naplňte nimi čerešne.
Krok 3
Pripravte sirup na džem. Do širokého hrnca nasypte cukor a zalejte vodou. Za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 3 minúty a odstráňte z tepla. Vložte čerešne a orechy do sirupu a nechajte 24 hodín.
Krok 4
Vložte čerešne a orechy do sirupu na strednom ohni a priveďte do varu. Odoberte penu. Znížte teplo na minimum. Varte 40-45 minút. Nedovoľte, aby prudko vrili: povrch by sa mal len mierne triasť.
Krok 5
Dôkladne umyte zaváraninové poháre a viečka a potom ich sterilizujte akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Vyklopte na papierové obrúsky a nechajte úplne vyschnúť.
Krok 6
Do čerešňového a orechového džemu pridáme vanilkový lusk prekrojený na polovicu a varíme ďalších 10 minút. Nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a uzavrite viečkami. Zakryte hrubou prikrývkou a nechajte 24 hodín.
UŽITOČNÉ RADY
Čerešňový a orechový džem sa niekedy pripravuje v niekoľkých fázach počas štyroch dní. Prvý deň sa plody varia v sirupe 3 minúty a ďalšie dni – 5-7 minút. Po každej tepelnej úprave treba džem nechať vychladnúť. Vďaka tejto príprave si čerešne lepšie zachovajú svoj tvar a pri podávaní vyzerajú skvele.
MIMOchodom
Orechový džem sa dá robiť aj s bielymi čerešňami, ale zdá sa nám, že s čiernymi čerešňami sa chuť dezertu zintenzívni. Môžete vyskúšať obe možnosti a rozhodnúť sa, ktorá je lepšia (počet ingrediencií a recept sú podobné).