Zelený egreš tkemali

Zelený egreš tkemali

Zelený egreš tkemali K receptu

Egrešové tkemali ocenia nielen milovníci nevšedných omáčok a kulinárskych experimentov, ale aj fanúšikovia klasického tkemali z čerešňových sliviek. Egrešová omáčka bude rovnako svetlá a príjemne kyslá a „rovnakú“ kaukazskú chuť jej dodajú korenie, čerstvé bylinky a cesnak. Toto tkemali sa skvele hodí k mäsu, hydine a rybám. Namiesto hotovej tradičnej gruzínskej korenistej zmesi chmeľu-suneli môžete do omáčky pridať podľa chuti obľúbené korenie a suché bylinky – koriander, senovku grécku, tymian a pod. Nešetrite cesnakom a čerstvými bylinkami. Pomery v našom recepte sú približné – spoliehajte sa len na svoj vkus.

zložitosť: ľahko Kalórie: 39,49 kcal/porcia Porcie: 18 varenie: 30 min Pridať. čas: 24 hodín Použité: 0,88 g/0,28 g/9,79PrázdneOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 18 PORCIÍZelený egreš 1 kgKôprová zeleň 40 gZelený koriandr 40 gČerstvá mäta 40 gHlavy cesnaku 2 ks.Zelená čili paprička 1 kusCukor 1 polievková lyžica.Soľ 2 lyžičkyKhmeli-suneli 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Triediť cez egreše, odstrániť pokazené bobule. Egreše dobre umyte a spracujte: odrežte „chvosty“ a osušte „výlevky“. Cesnak rozdelíme na strúčiky, roztlačíme a ošúpeme. Chilli papričky odstráňte semienka a nakrájajte na kúsky.

Krok 2

Vložte egreše do malého hrnca a naplňte ho čistou vodou tak, aby sotva pokrývala bobule. Vodu privedieme do varu a egreše povaríme 2 minúty. Odstráňte panvicu z ohňa. Ochlaďte egreše vo vývare a potom vypustite vývar do samostatnej misky.

Krok 3

Odstráňte všetky hrubé stonky zo zeleniny a nakrájajte listy nožom. Egreše rozmixujte mixérom spolu s cesnakom, kúskami čili papričky a bylinkami. Môžete tiež použiť mlynček na mäso. Pridajte slnečnicový chmeľ, soľ a cukor podľa chuti, dobre premiešajte. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme trochu egrešového vývaru.

Krok 4

Omáčku nalejte do sterilizovaných fliaš alebo pohárov a ochlaďte. Asi za deň sa vylúhuje a je pripravený na použitie. Omáčku je lepšie skladovať v chladničke.

MIMOchodom

Egrešové tkemali možno vyrobiť nielen z nezrelých zelených bobúľ, ale aj z zrelých červených bobúľ. Vyskúšajte oba druhy tkemali – zelené a červené – a rozhodnite sa, ktorý z nich máte najradšej.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak si chcete pripraviť zásobu egrešovho tkemali na zimu, potom je lepšie omáčku pred rolovaním do sterilizovaných pohárov povariť na miernom ohni 10–20 minút.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik