8 najlepších domácich omáčok na krevety
Krevety sú skutočnou pochúťkou, samozrejme, ak sú správne uvarené. Vedeli ste, že polovica úspechu je tu v dobre zvolenej omáčke? Práve to dáva krevetám jasnú chuť a závratnú vôňu, ktorej je tak ťažké odolať. Samozrejme, môžete ísť do obchodu a kúpiť si niečo hotové, ale prečo? Verte mi, pripraviť si omáčku z kreviet doma nie je vôbec ťažké, najmä preto, že ingrediencie nájdete v každej chladničke.
O čom budeme hovoriť v článku:S akou omáčkou môžete jesť krevety na uhlí?
S akou omáčkou môžete jesť krevety?
Krevety sa používajú v mnohých kuchyniach po celom svete. Ich jemné, jemne sladké mäso nemá výraznú arómu, takže ide o univerzálny produkt, ktorý možno kombinovať s väčšinou omáčok a dresingov. S čím krevety podávať je vecou vkusu a individuálnych preferencií, no platí tu niekoľko nepísaných pravidiel.
Predpokladá sa, že jemné smotanové omáčky na báze smotany, kyslej smotany, jogurtu a syra sa najlepšie hodia k vareným krevetám. Môžete pridať bylinky, cesnak pretlačený lisom alebo trochu citrónovej kôry. Ďalšou možnosťou je domáca majonéza alebo aioli (francúzsky cesnak s maslom).
Vyprážané krevety uprednostňujú svetlé chute, takže sa často podávajú so sladkými, kyslými a horúcimi omáčkami. Skvele tu funguje kajenské korenie, horčica, čerstvý zázvor, cesnak, koriander či kari. A na vyváženie chuti môžete pridať med, ovocnú šťavu, trstinový cukor.
Pečené krevety sa hodia k paradajkovým a smotanovým omáčkám, do ktorých sa pridáva aj cesnak, nasekané orechy a čerstvé bylinky. Ale na sashimi so surovými krevetami je ideálna kvalitná sójová alebo rybacia omáčka.
Univerzálne omáčky na krevety
Paradajková omáčka môže byť vyrobená z konzervovaných alebo čerstvých paradajok a jej príprava nezaberie viac ako pol hodiny (Shutterstock/FOTODOM)
Aby ste neurobili chybu pri výbere omáčky na krevety, mali by ste venovať pozornosť klasickým, skutočne obojstranne výhodným kombináciám:
• Dresing v stredomorskom štýle s olivovým olejom, čerstvou citrónovou šťavou a cesnakom. Pre sviežejšiu chuť môžete pridať nasekanú petržlenovú vňať alebo citrusovú kôru – obe tu budú veľmi užitočné.
• Paradajková omáčka, ku ktorej sa hodia paradajky z konzervy aj čerstvé. Jednoducho odstráňte šupku, zeleninu roztlačte a duste do zhustnutia, pridajte korenie, cibuľu, cesnak, bazalku, koriander, kôpor, kardamón atď.
• Syrová omáčka, ktorá dokáže premeniť krevety na kompletné a uspokojivé jedlo. Spravidla sa pripravuje na báze čedaru alebo iného tvrdého syra, niekedy sa však pridáva aj tavený syr. Používa sa tiež mlieko, múka, maslo a korenie: muškátový oriešok, biele korenie a cesnakový prášok.
• Sladkokyslé omáčky z prírodných octov, ovocných alebo zeleninových štiav, korenia, cukru alebo medu. Fanúšikovia pikantných chutí môžu pridať čili alebo zázvor.
• Sójovo-zázvorový dresing ázijského štýlu je dokonalá omáčka na servírovanie aj varenie kreviet. Je možné pridať pár krúžkov čerstvej čili papričky, nakrájanú zelenú cibuľku, trochu sezamového oleja a pár kvapiek tekutého medu.
• Cesnaková omáčka, ktorú možno pripraviť s kyslou smotanou alebo majonézou a podávať s varenými alebo pečenými krevetami. Alebo inou možnosťou je opražiť krevety na masle alebo olivovom oleji, pridať nasekaný cesnak a iné korenie podľa chuti.
Recepty
V našom výbere nájdete 8 receptov na univerzálne omáčky ku krevetám, z ktorých každý si ľahko a jednoducho zopakujete doma.
Krevety s treskou v citrónovej omáčke na drevenom uhlí
Urobte si rybársky deň na čerstvom vzduchu. Sortiment morských rýb a morských plodov vyprážaných na otvorenom ohni je vynikajúcou alternatívou mäsových kebabov na vidieckej párty.
Krevety s treskou v citrónovej omáčke na drevenom uhlí (Gastronom Publishing House LLC)
Varenie: 40 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
• veľké krevety bez hlavy – 700–800 g
• filet z tresky/chrbát – 700 g
• olivový olej
• soľ
• čerstvo mleté biele korenie
Na citrónovú omáčku:
• citróny – 2 ks.
• cesnak – 4 strúčiky
• petržlen – 1 veľký zväzok
• olivový olej
Ak chcete odoslať:
• biely chlieb
1. Tresku nakrájajte na stredné kúsky, pridajte soľ, korenie a olej. Odstráňte tmavú črevnú žilu z kreviet, pridajte soľ, korenie a olej.
2. Zapáľte uhlíky – mali by dobre horieť a premeniť sa na biely popol.
3. Z trojvrstvovej fólie vytvorte plytké porciované „košíky“. Rozložte na ne zmes kreviet a rýb, položte na gril a varte na žeravom uhlí 7-10 minút. Kúsky chleba zľahka ponorte do tekutiny vytvorenej v košíkoch (chlieb môžete dodatočne pokvapkať olejom) a smažte na uhlí 30 sekúnd.
4. Kým sa krevety varia, nasekáme petržlenovú vňať a cesnak veľmi nadrobno – najskôr oddelene, potom opäť spolu. Odstráňte kôru z citrónov pomocou jemného strúhadla a vytlačte šťavu. Pridajte kôru do petržlenovej vňate s cesnakom, soľou a korením. Šťavu zmiešame s olivovým olejom 1:1, pridáme zeleno-citrusovú pastu a premiešame. Podávajte krevety s chlebom v jednotlivých omáčkach.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Budete potrebovať viac kreviet s hlavami, asi 1 kg.
MIMOchodom
Škrupiny a hlavy kreviet sa môžu sušiť v rúre alebo sušičke, potom rozomlieť a zmiešať so soľou. Robí vynikajúce korenie.
Domáca cesnaková omáčka na krevety
Cesnaková omáčka na krevety je obojstranne výhodná možnosť, ktorá určite osloví všetkých hostí a členov domácnosti. Ak chcete, môžete navyše podávať akúkoľvek sladkokyslú omáčku.
Domáca cesnaková omáčka na krevety (Foto od užívateľa, autor receptu)
Varenie: 15 minút
Predĺženie: 10 minút
5 porcií
Na prípravu potrebujete:
• krevety 16/20 – 1 kg
• rybí vývar – 200 ml
• suché biele víno – 150 ml
• maslo – 100 g
• olivový olej – 3-4 lyžice. l.
• cesnak – 5–6 strúčikov
• petržlen – 1 stredný zväzok
• soľ
• čerstvo mleté čierne korenie
1. Odstráňte škrupinu a črevnú žilu z kreviet. Cesnak pretlačíme lisom. Nasekajte petržlenovú vňať, ale nie veľmi jemne.
2. Na panvici so silným dnom opečte krevety na olivovom oleji z jednej strany, pridajte trochu soli a korenia, potom otočte, pridajte cesnak a smažte ďalšiu 1 minútu. Nalejte víno, odparujte do polovice.
3. Zalejeme rybím vývarom – treba ho tiež mierne odpariť. Pridáme petržlenovú vňať a studené maslo.
4. Odstavíme z ohňa a za stáleho miešania počkáme, kým omáčka nedosiahne konzistenciu emulzie. Podľa chuti pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Používajte iba suché víno, pretože samotné krevety majú sladkú chuť. A aby bolo jedlo pikantnejšie, pridajte trochu čili papričky.
MIMOchodom
Na prípravu emulznej omáčky musí byť maslo veľmi studené, preto pol hodiny pred varením nakrájajte potrebné množstvo masla na kocky a vložte do mrazničky.
Rýchly recept na krevetovú omáčku s majonézou
Recept na lahodnú omáčku z kreviet si nevyhnutne nevyžaduje tucet drahých ingrediencií a hodiny práce pri sporáku. Naša verzia je jednoduchá, ako všetko geniálne – majonéza, cesnak a nakladaná uhorka, bylinky. Skúste to!
Rýchly recept na krevetovú omáčku s majonézou (Foto od užívateľa, autora receptu)
Varenie: 30 minút
Predĺženie: 10 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• krevety – 1 kg
• kečup – 100 ml
• rastlinný olej – 2 polievkové lyžice.
• cesnak – 20 g
• červená paprika – 4 g
• čili paprička – 3 g
• soľ
Na omáčku:
• majonéza – 160 g
• stredne veľká nakladaná uhorka – 1 ks.
• kôpor a petržlen – 5–6 vetvičiek
• cesnak – 1 strúčik
Ak chcete odoslať:
• aromatické bylinky podľa chuti (petržlen, kôpor atď.)
1. Na rozpálenej panvici opečte nasekaný cesnak v rastlinnom oleji. Pridajte krevety, soľ a varte 4 minúty. Prisypeme papriku a feferónku a opekáme ešte 1 minútu. Pridajte kečup, premiešajte, varte 2 minúty.
2. Uhorku nakrájame na malé kocky, nasekáme bylinky a cesnak, pridáme k majonéze a premiešame.
3. Krevety podávame na jednotlivých tanieroch s omáčkou a bylinkami.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Namiesto kečupu môžete použiť akúkoľvek paradajkovú omáčku s bylinkami.
MIMOchodom
Majonézu na omáčku si môžete pripraviť sami. Pozrite si recept tu.
Krémová krevetová omáčka
Domáca krémová krevetová omáčka bude hotová za 15 minút! Súhlasíte, je to rýchlejšie ako ísť do obchodu pre hotové. A oveľa chutnejšie, samozrejme.
Krémová omáčka na krevety (Vydavateľstvo Gastronom LLC)
Varenie: 15 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• čerstvé ošúpané krevety – 600 g
• smotana 20 % – 400 ml
• olivový olej – 30 ml
• maslo – 30 g
• cesnak – 4 strúčiky
• koriandr – 4 vetvičky
• petržlen – 4 vetvičky
• citrónová šťava – 2 polievkové lyžice. l.
• mletá kurkuma – 1 lyžička.
• čerstvo mleté biele korenie
• soľ
Ak chcete odoslať:
• šalátová zmes – 150 g
• plátky citróna
1. Koriander a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno, cesnak pretlačíme lisom. Vo veľkej panvici s hrubým dnom rozohrejte olivový olej a maslo a rýchlo opečte cesnak. Pridajte kurkumu a premiešajte.
2. Pridajte krevety. Varte za stáleho miešania na vysokej teplote, kým krevety nezmenia farbu. Nalejte citrónovú šťavu a pridajte bylinky. Dusíme 1 minútu. Prilejeme smotanu, soľ a korenie. Privedieme do varu a na prudkom ohni dusíme do mierneho zhustnutia.
3. Horúce krevety položte na taniere. Pridajte šalátovú zmes, pár koliesok citróna a ihneď podávajte.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aký šalátový mix sa najlepšie podáva s krevetami v smotanovej omáčke? V prvom rade ten, ktorý máte radi, ale bolo by fajn, keby obsahoval rukolu, kukuricu a chrumkavý ľadovec.
MIMOchodom
Krevety sú veľmi jemným produktom, ktorý je úplne kontraindikovaný na dlhodobé tepelné spracovanie. Ak to preženiete, skončíte s gumovou textúrou a malou chuťou. Preto prísne dodržiavajte časový rámec predpísaný v recepte.
Paradajková omáčka na krevety
Paradajka je jednou z najobľúbenejších omáčok na svete. Ak máte v skrini pohár konzervovaných paradajok alebo passaty, celé varenie pravdepodobne nebude trvať dlhšie ako pol hodiny.
Paradajková omáčka na krevety (Foto od užívateľa, autor receptu)
Varenie: 25 minút
Predĺženie: 10 minút
2 porcie
Na prípravu potrebujete:
• paradajky vo vlastnej šťave – 400 g
• lúpané krevety (veľ. 16/20) – 300 g
• šalotka – 2 ks.
• zelená čili paprička – 1 ks.
• červená čili paprička – 1 ks.
• cesnak – 3–4 strúčiky
• koriander – 5–7 vetvičiek
• čerstvý zázvor – 1 cm
• cukor – podľa chuti
• olivový olej
• soľ
Ak chcete odoslať: