8 šošovicových receptov, ktoré si určite zamiluje celá rodina

8 šošovicových receptov, ktoré si určite zamiluje celá rodina

8 šošovicových receptov, ktoré si určite zamiluje celá rodina

Máte radi šošovicu? Varíte ho často? Poznáte s ňou veľa jedál? Ak len polievku, šalát a koláče so šošovicou a cibuľou, potom je čas objaviť túto mimoriadne zdravú a chutnú kultúru. Šošovica ako príloha skvele spestrí váš jedálny lístok a vďaka zelenine a koreniu si pochutia dospelí aj deti.

Šošovica na boku

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Korenená červená šošovica s koriandrom a vlašskými orechmi
  • Šošovica s cibuľou a paradajkami
  • Šošovica so slaninou, jablkami a zeleninou
  • Šošovica a indický chlieb naan s restovanou zeleninou a nigellou
  • Šošovica so sladkou paprikou
  • Pikantná šošovica
  • Šalát so šošovicou, prosom a mandľami
  • Šalát zo zelenej šošovice so zelerom a sladkou paprikou

Šošovica sa k nám dostala z južnej Európy a západnej Ázie, kde bola známa už z čias Starého zákona a pozostatky tejto rastliny sa našli dokonca aj v egyptských pyramídach. Staroveké národy z nej pripravovali chlieb a iné jedlá a napríklad v Grécku dokonca platilo príslovie: „Inteligentný človek si šošovicu vždy dobre uvarí.“ A to nie je prekvapujúce, pretože šošovica obsahuje veľa bielkovín, takže je výživná a môže nahradiť mäso. Nechýbajú ani vitamíny, vláknina a mastné kyseliny. To je dôvod, prečo ho ocenia najmä vegetariáni: ľudia, ktorí dodržiavajú správnu výživu a pôst. Mimochodom, šošovica má aj liečivé vlastnosti: jej odvar pomáha pri ochoreniach tráviaceho traktu a obličkových kameňoch.

Pri výbere šošovice treba pamätať na to, že červená sa rýchlo varí a dobre sa uvarí, takže je ideálna do pyré. Zelená sa naopak varí dlhšie a je skvelá do teplých šalátov. Tmavá šošovica sa varí oveľa dlhšie, má inú chuť a perfektne drží tvar.

Šošovica sa hodí k mäsu, hydine, rybám, paradajkám, cibuli, cesnaku, zelenému koriandru, petržlenovej vňate, vajciam, orechom, orientálnemu koreniu atď.

Predstavujeme vám výber šošovicových receptov na prílohu.

Korenená červená šošovica s koriandrom a vlašskými orechmi

Jednoduché na prípravu, chutné, uspokojivé, aromatické jedlo s orientálnymi tónmi.

Korenená červená šošovica s koriandrom a vlašskými orechmi
Korenená červená šošovica s koriandrom a vlašskými orechmi

Na prípravu potrebujete:

  • voda 3 poháre
  • červená šošovica 1 pohár
  • mrkva 1/21 kus
  • cibule 1 kus
  • cherry paradajky 10 ks.
  • olivový olej 3 polievkové lyžice. l.
  • vlašské orechy 2 polievkové lyžice. l.
  • koriandr 1/2 zväzku
  • sušený cesnak 1/2 lyžičky.
  • sušená mäta 1/2 lyžičky.
  • mleté ​​čierne korenie
  • mletá sladká paprika
  • mletá feferónka
  • rasca
  • soľ
  1. Cibuľu a mrkvu nakrájame a orestujeme na olivovom oleji.
  2. Pridajte cherry paradajky nakrájané na 4 kusy. Varte pár minút.
  3. Pridajte šošovicu. Miešajte.
  4. Nalejte do vody. Priveďte do varu a znížte teplo. Varíme prikryté 10 minút
  5. Pridáme soľ, čierne a pálivé korenie, papriku, rascu. Miešajte.
  6. Pridajte mätu, povarte ešte 35 minút.
  7. Vysušte jadrá vlašských orechov v rúre alebo mikrovlnnej rúre. Nasekajte nožom. Pridajte nasekaný koriandr a sušený cesnak. Miešajte.
  8. Pripravenú šošovicu dáme na tanier, posypeme orechmi, koriandrom a cesnakom. Dobrú chuť!

Poznámka pre majiteľa: K tomuto jedlu je ideálna červená perzská šošovica.

mimochodom: Červená šošovica obsahuje veľa zdravej vlákniny a je ideálna pre tých, ktorí dodržiavajú správnu výživu alebo sú na diéte. Stačí 2-krát znížiť množstvo oleja uvedené v recepte.

Šošovica s cibuľou a paradajkami

Vynikajúca alternatívna príloha, ktorá môže slúžiť ako samostatné jedlo. A dobrý dôvod pripomenúť si mnohými zabudnutú šošovicu.

Šošovica s cibuľou a paradajkami
Šošovica s cibuľou a paradajkami

Na prípravu potrebujete:

  • šošovica 1 pohár
  • paradajky vo vlastnej šťave bez šupky a semienok 1/2 plechovky
  • žiarovka 1 kus
  • zelená cibuľa 2 ks.
  • rastlinný olej 2 polievkové lyžice. l.
  • balzamikový ocot 1 polievková lyžica. l.
  • hnedý cukor 1 lyžička.
  • pár vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate alebo koriandra
  • soľ a mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  1. Pripravte si ingrediencie. Šošovicu prepláchneme, podlejeme vodou, zapálime a varíme do 2025 min. Hotová šošovica by mala byť mäkká, ale zrná by si mali zachovať svoj tvar.
  2. Medzitým nakrájajte cibuľu na tenké pol krúžky alebo štvrtiny.
  3. V malej panvici zohrejte rastlinný olej. Cibuľu varte so štipkou soli na miernom ohni, často miešajte, kým nezmäkne, 5 minút. Pridajte cukor, polovicu octu a 2 polievkové lyžice. l. voda. Varte ďalších 5 minút (do hlbokej zlatohnedej).
  4. Hotovú šošovicu vložte do cedníka.
  5. Pridajte šošovicu, paradajky a zvyšný ocot do panvice s cibuľou, soľou a korením a varte 3 minúty.
  6. Jemne nakrájajte zelenú cibuľu a koriander.
  7. Pridajte zeleninu k šošovici, varte ďalšiu 1 minútu a odstráňte z tepla. Môžeme podávať ako prílohu k akýmkoľvek jedlám z mäsa alebo hydiny.

Poznámka pre majiteľa: Najlepšie je vziať malú čiernu šošovicu: najlepšie drží tvar. V tomto jedle by sa obilnina nemala zmeniť na pyré.

mimochodom: Táto šošovica sa dá pripraviť aj s čerstvými paradajkami. Aby ste to urobili, urobte na každom rez v tvare kríža a oparte vriacou vodou. Vďaka tomu sa paradajky oveľa ľahšie šúpu.

Šošovica so slaninou, jablkami a zeleninou

Táto šošovica sa najlepšie podáva so šalátom z viacfarebných cherry paradajok s červenou cibuľou a olivami, posypanými olivovým olejom a citrónom.

Šošovica so slaninou, jablkami a zeleninou
Šošovica so slaninou, jablkami a zeleninou

Na prípravu potrebujete:

  • červená šošovica 300 g
  • slanina alebo hruď v jednom kuse 200 g
  • sladkokyslé jablká 2 ks.
  • červená paprika 1 kus
  • žiarovka 1 kus
  • cesnak 4 klinčeky
  • čerstvý koreň zázvoru 2 cm
  • kari 1 lyžička.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • zelenina (zelená cibuľa, petržlen, koriander, bazalka) na servírovanie
  1. Šošovicu namočíme na 15 minút do studenej vody.
  2. Ošúpte jablká, cibuľu, cesnak, zázvor a papriku. Nakrájajte cibuľu, cesnak a zázvor. Jablká a papriku nakrájame na kocky so stranou 1,5–2 cm.
  3. Slaninu vložte do hlbokého hrnca s hrubým dnom a položte na mierny oheň (ak je slanina nízkotučná, môžete pridať olivový olej).
  4. Keď sa časť tuku zo slaniny vyškvarí, posypeme ju cibuľou, cesnakom a zázvorom a premiešame. Smažte za stáleho miešania asi 5 minút. Pridajte sladkú papriku a jablká, smažte 5 minút.
  5. Šošovicu dáme do sitka, vložíme do hrnca, pridáme kari a premiešame. Nalejte 2 šálky vriacej vody. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 10 minút. Ochutnajte, či je šošovica hotová. Ak nie, varte tak dlho, ako je potrebné, v prípade potreby pridajte trochu vody.
  6. Pokrm dochutíme soľou a korením. Ak chcete, posypte nasekanými bylinkami a podávajte.

Poznámka pre majiteľa: Šošovica sa skvele hodí k čerstvej mäte. Niekoľko listov nasekáme nadrobno a posypeme nimi hotové jedlo. Ak chcete, môžete pridať aj orechy opražené na suchej panvici.

mimochodom: Aby šošovica so slaninou, jablkami a zeleninou ešte viac zasýtila, pri varení cereálií použite radšej mäsový vývar ako vodu. Ak je už solené, nebudete potrebovať ďalšiu soľ.

Šošovica a indický chlieb naan s restovanou zeleninou a nigellou

Existuje niečo ako vegetariánske jedlo: keď ho jete, vždy si pomyslíte – prečo vôbec jem mäso? Táto šošovica (celkom európska, s výnimkou nigelly) a indické lokše naan sú práve z tejto kategórie.

Šošovica a indický chlieb naan s restovanou zeleninou a nigellou
Šošovica a indický chlieb naan s restovanou zeleninou a nigellou

Na prípravu potrebujete:

Na šošovicu:

  • červená šošovica 1 pohár
  • paradajky 8 ks.
  • sladká paprika rôznych farieb 4 ks.
  • sladké cibuľky 4 ks.
  • cibule 1 kus
  • cesnak 6 klinčekov
  • semená nigelly 2 polievkové lyžice. l.
  • extra panenský olivový olej
  • hrubá morská soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na chlieb:

  • múky 3 poháre
  • prírodný jogurt 6 polievkových lyžíc. l.
  • čerstvé lisované droždie 30 g
  • rozpustené maslo 2 polievkové lyžice. l. plus viac na mazanie
  • cukor 1 lyžička.
  • semená nigelly 2 lyžičky.
  • soľ 1 lyžička.
  1. Na chlieb naan zamiešajte droždie a cukor do 3/4 šálky teplej (38–40 °C) vody, kým zmes nezačne peniť, 10 minút. Múku a soľ preosejte do veľkej misy, zmiešajte s nigellou, nasypte múku do kôpky a v strede vytvorte jamku. Ghee mierne zohrejte, kým sa nestane tekutým, a zmiešajte s jogurtom. Do jamky nalejte kváskovú zmes, premiešajte, pridajte maslo a jogurt, vypracujte cesto. Miesime do elasticity, 10-15 minút. Cesto vytvarujte do gule, potriete ju zo všetkých strán rozpusteným maslom, vložte do veľkej čistej misy, prikryte potravinovou fóliou a urobte do nej niekoľko jamiek. Nechajte na teplom mieste 2 hodiny.
  2. Cesnak a sladkú cibuľu ošúpeme. Cibuľu a paradajky prekrojíme priečne na polovice. Papriku ošúpeme od semienok a stoniek, pozdĺžne nakrájame na štvrtiny. Cibuľu, paradajky a papriku dáme do pekáča vymasteného olivovým olejom, ochutíme hrubozrnnou soľou a čiernym korením, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na 30–40 minút. 10 minút pred varením posypeme 4 nasekanými strúčikmi cesnaku. Po vybratí zeleniny zvýšime teplotu rúry na 230°C.
  3. Na šošovicu nakrájajte bežnú cibuľu veľmi jemne. Zvyšný cesnak nakrájajte. Zahrejte 3 polievkové lyžice na panvici s hrubým dnom. l. olivový olej, pridajte cibuľu, varte na strednom ohni, miešajte, 10 minút. Pridajte cesnak a semienka nigelly a varte ďalšie 2 minúty. Pridajte šošovicu, premiešajte. Nalejte 1/2 šálky vriacej vody, varte a miešajte, kým sa voda nevstrebe. Pridajte ďalšiu 1/2 šálky vriacej vody a pokračujte vo varení za stáleho miešania. Keď sa táto voda úplne absorbuje, dochutíme soľou a čiernym korením; skúste šošovicu. Ak nie je pripravený, pridajte ďalšiu 1/4 šálky vriacej vody a dusíme. Šošovica je zvyčajne hotová do 20 minút a už by nemala byť potrebná žiadna voda. Šošovica by sa nemala zmeniť na kašu! Udržujte šošovicu teplú.
  4. Vykysnuté naan chlebové cesto roztlačíme a rozdelíme na 6-8 kúskov. Rukami roztlačte na ploché koláče v tvare hrušky. Plech na pečenie vymastíme olejom a koláčiky položíme na plech v určitej vzdialenosti od seba. Vložte do rúry predhriatej na 230 °C do zlatista na 10–15 minút. Odstráňte, položte naan na mriežku a prikryte uterákom, nechajte 10 minút postáť.
  5. Toto jedlo podávame takto: šošovicu dáme na nahriate taniere, prelejeme šťavou uvoľnenou zo zeleniny počas pečenia a na ňu alebo vedľa nej poukladáme zeleninu. Naan podávajte oddelene, teplý.

Poznámka pre majiteľa: Semená Nigelly sa tiež nazývajú divoký fenikel, muškátový oriešok a taliansky koriander. V internetových obchodoch sa často predáva pod názvom čierny kmín.

mimochodom: ak chcete, aby bola šošovica aromatickejšia a pikantnejšia, pridajte 1-2 ČL do panvice s cibuľou spolu so semienkami nigelly. zmes garam masala alebo jednoducho opečte 2-3 cm ošúpaného a nasekaného čerstvého koreňa zázvoru spolu s cibuľou a cesnakom. Vodu na varenie šošovice môžeme nahradiť zeleninovým alebo pikantným vývarom.

Šošovica so sladkou paprikou

Červená šošovica je skvelým základom večere. Varí, najmä v porovnaní s ostatnými strukovinami, takmer okamžite. Šošovicový proteín je vysoko stráviteľný a dodáva dlhotrvajúci pocit sýtosti. A v kombinácii s jasnou (farbou aj chuťou) zeleninou a korením sa šošovica z pomerne nudného produktu zmení na niečo úplne…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik