8 šošovicových receptov, ktoré si určite zamiluje celá rodina
Máte radi šošovicu? Varíte ho často? Poznáte s ňou veľa jedál? Ak len polievku, šalát a koláče so šošovicou a cibuľou, potom je čas objaviť túto mimoriadne zdravú a chutnú kultúru. Šošovica ako príloha skvele spestrí váš jedálny lístok a vďaka zelenine a koreniu si pochutia dospelí aj deti.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Korenená červená šošovica s koriandrom a vlašskými orechmi
- Šošovica s cibuľou a paradajkami
- Šošovica so slaninou, jablkami a zeleninou
- Šošovica a indický chlieb naan s restovanou zeleninou a nigellou
- Šošovica so sladkou paprikou
- Pikantná šošovica
- Šalát so šošovicou, prosom a mandľami
- Šalát zo zelenej šošovice so zelerom a sladkou paprikou
Šošovica sa k nám dostala z južnej Európy a západnej Ázie, kde bola známa už z čias Starého zákona a pozostatky tejto rastliny sa našli dokonca aj v egyptských pyramídach. Staroveké národy z nej pripravovali chlieb a iné jedlá a napríklad v Grécku dokonca platilo príslovie: „Inteligentný človek si šošovicu vždy dobre uvarí.“ A to nie je prekvapujúce, pretože šošovica obsahuje veľa bielkovín, takže je výživná a môže nahradiť mäso. Nechýbajú ani vitamíny, vláknina a mastné kyseliny. To je dôvod, prečo ho ocenia najmä vegetariáni: ľudia, ktorí dodržiavajú správnu výživu a pôst. Mimochodom, šošovica má aj liečivé vlastnosti: jej odvar pomáha pri ochoreniach tráviaceho traktu a obličkových kameňoch.
Pri výbere šošovice treba pamätať na to, že červená sa rýchlo varí a dobre sa uvarí, takže je ideálna do pyré. Zelená sa naopak varí dlhšie a je skvelá do teplých šalátov. Tmavá šošovica sa varí oveľa dlhšie, má inú chuť a perfektne drží tvar.
Šošovica sa hodí k mäsu, hydine, rybám, paradajkám, cibuli, cesnaku, zelenému koriandru, petržlenovej vňate, vajciam, orechom, orientálnemu koreniu atď.
Predstavujeme vám výber šošovicových receptov na prílohu.
Korenená červená šošovica s koriandrom a vlašskými orechmi
Jednoduché na prípravu, chutné, uspokojivé, aromatické jedlo s orientálnymi tónmi.
Korenená červená šošovica s koriandrom a vlašskými orechmi
Na prípravu potrebujete:
- voda – 3 poháre
- červená šošovica – 1 pohár
- mrkva – 1/2–1 kus
- cibule – 1 kus
- cherry paradajky – 10 ks.
- olivový olej – 3 polievkové lyžice. l.
- vlašské orechy – 2 polievkové lyžice. l.
- koriandr – 1/2 zväzku
- sušený cesnak – 1/2 lyžičky.
- sušená mäta – 1/2 lyžičky.
- mleté čierne korenie
- mletá sladká paprika
- mletá feferónka
- rasca
- soľ
- Cibuľu a mrkvu nakrájame a orestujeme na olivovom oleji.
- Pridajte cherry paradajky nakrájané na 4 kusy. Varte pár minút.
- Pridajte šošovicu. Miešajte.
- Nalejte do vody. Priveďte do varu a znížte teplo. Varíme prikryté 10 minút
- Pridáme soľ, čierne a pálivé korenie, papriku, rascu. Miešajte.
- Pridajte mätu, povarte ešte 3–5 minút.
- Vysušte jadrá vlašských orechov v rúre alebo mikrovlnnej rúre. Nasekajte nožom. Pridajte nasekaný koriandr a sušený cesnak. Miešajte.
- Pripravenú šošovicu dáme na tanier, posypeme orechmi, koriandrom a cesnakom. Dobrú chuť!
Poznámka pre majiteľa: K tomuto jedlu je ideálna červená perzská šošovica.
mimochodom: Červená šošovica obsahuje veľa zdravej vlákniny a je ideálna pre tých, ktorí dodržiavajú správnu výživu alebo sú na diéte. Stačí 2-krát znížiť množstvo oleja uvedené v recepte.
Šošovica s cibuľou a paradajkami
Vynikajúca alternatívna príloha, ktorá môže slúžiť ako samostatné jedlo. A dobrý dôvod pripomenúť si mnohými zabudnutú šošovicu.
Šošovica s cibuľou a paradajkami
Na prípravu potrebujete:
- šošovica – 1 pohár
- paradajky vo vlastnej šťave bez šupky a semienok – 1/2 plechovky
- žiarovka – 1 kus
- zelená cibuľa – 2 ks.
- rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.
- balzamikový ocot – 1 polievková lyžica. l.
- hnedý cukor – 1 lyžička.
- pár vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate alebo koriandra
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Pripravte si ingrediencie. Šošovicu prepláchneme, podlejeme vodou, zapálime a varíme do 20–25 min. Hotová šošovica by mala byť mäkká, ale zrná by si mali zachovať svoj tvar.
- Medzitým nakrájajte cibuľu na tenké pol krúžky alebo štvrtiny.
- V malej panvici zohrejte rastlinný olej. Cibuľu varte so štipkou soli na miernom ohni, často miešajte, kým nezmäkne, 5 minút. Pridajte cukor, polovicu octu a 2 polievkové lyžice. l. voda. Varte ďalších 5 minút (do hlbokej zlatohnedej).
- Hotovú šošovicu vložte do cedníka.
- Pridajte šošovicu, paradajky a zvyšný ocot do panvice s cibuľou, soľou a korením a varte 3 minúty.
- Jemne nakrájajte zelenú cibuľu a koriander.
- Pridajte zeleninu k šošovici, varte ďalšiu 1 minútu a odstráňte z tepla. Môžeme podávať ako prílohu k akýmkoľvek jedlám z mäsa alebo hydiny.
Poznámka pre majiteľa: Najlepšie je vziať malú čiernu šošovicu: najlepšie drží tvar. V tomto jedle by sa obilnina nemala zmeniť na pyré.
mimochodom: Táto šošovica sa dá pripraviť aj s čerstvými paradajkami. Aby ste to urobili, urobte na každom rez v tvare kríža a oparte vriacou vodou. Vďaka tomu sa paradajky oveľa ľahšie šúpu.
Šošovica so slaninou, jablkami a zeleninou
Táto šošovica sa najlepšie podáva so šalátom z viacfarebných cherry paradajok s červenou cibuľou a olivami, posypanými olivovým olejom a citrónom.
Šošovica so slaninou, jablkami a zeleninou
Na prípravu potrebujete:
- červená šošovica – 300 g
- slanina alebo hruď v jednom kuse – 200 g
- sladkokyslé jablká – 2 ks.
- červená paprika – 1 kus
- žiarovka – 1 kus
- cesnak – 4 klinčeky
- čerstvý koreň zázvoru – 2 cm
- kari – 1 lyžička.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- zelenina (zelená cibuľa, petržlen, koriander, bazalka) na servírovanie
- Šošovicu namočíme na 15 minút do studenej vody.
- Ošúpte jablká, cibuľu, cesnak, zázvor a papriku. Nakrájajte cibuľu, cesnak a zázvor. Jablká a papriku nakrájame na kocky so stranou 1,5–2 cm.
- Slaninu vložte do hlbokého hrnca s hrubým dnom a položte na mierny oheň (ak je slanina nízkotučná, môžete pridať olivový olej).
- Keď sa časť tuku zo slaniny vyškvarí, posypeme ju cibuľou, cesnakom a zázvorom a premiešame. Smažte za stáleho miešania asi 5 minút. Pridajte sladkú papriku a jablká, smažte 5 minút.
- Šošovicu dáme do sitka, vložíme do hrnca, pridáme kari a premiešame. Nalejte 2 šálky vriacej vody. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 10 minút. Ochutnajte, či je šošovica hotová. Ak nie, varte tak dlho, ako je potrebné, v prípade potreby pridajte trochu vody.
- Pokrm dochutíme soľou a korením. Ak chcete, posypte nasekanými bylinkami a podávajte.
Poznámka pre majiteľa: Šošovica sa skvele hodí k čerstvej mäte. Niekoľko listov nasekáme nadrobno a posypeme nimi hotové jedlo. Ak chcete, môžete pridať aj orechy opražené na suchej panvici.
mimochodom: Aby šošovica so slaninou, jablkami a zeleninou ešte viac zasýtila, pri varení cereálií použite radšej mäsový vývar ako vodu. Ak je už solené, nebudete potrebovať ďalšiu soľ.
Šošovica a indický chlieb naan s restovanou zeleninou a nigellou
Existuje niečo ako vegetariánske jedlo: keď ho jete, vždy si pomyslíte – prečo vôbec jem mäso? Táto šošovica (celkom európska, s výnimkou nigelly) a indické lokše naan sú práve z tejto kategórie.
Šošovica a indický chlieb naan s restovanou zeleninou a nigellou
Na prípravu potrebujete:
Na šošovicu:
- červená šošovica – 1 pohár
- paradajky – 8 ks.
- sladká paprika rôznych farieb – 4 ks.
- sladké cibuľky – 4 ks.
- cibule – 1 kus
- cesnak – 6 klinčekov
- semená nigelly – 2 polievkové lyžice. l.
- extra panenský olivový olej
- hrubá morská soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na chlieb:
- múky – 3 poháre
- prírodný jogurt – 6 polievkových lyžíc. l.
- čerstvé lisované droždie – 30 g
- rozpustené maslo – 2 polievkové lyžice. l. plus viac na mazanie
- cukor – 1 lyžička.
- semená nigelly – 2 lyžičky.
- soľ – 1 lyžička.
- Na chlieb naan zamiešajte droždie a cukor do 3/4 šálky teplej (38–40 °C) vody, kým zmes nezačne peniť, 10 minút. Múku a soľ preosejte do veľkej misy, zmiešajte s nigellou, nasypte múku do kôpky a v strede vytvorte jamku. Ghee mierne zohrejte, kým sa nestane tekutým, a zmiešajte s jogurtom. Do jamky nalejte kváskovú zmes, premiešajte, pridajte maslo a jogurt, vypracujte cesto. Miesime do elasticity, 10-15 minút. Cesto vytvarujte do gule, potriete ju zo všetkých strán rozpusteným maslom, vložte do veľkej čistej misy, prikryte potravinovou fóliou a urobte do nej niekoľko jamiek. Nechajte na teplom mieste 2 hodiny.
- Cesnak a sladkú cibuľu ošúpeme. Cibuľu a paradajky prekrojíme priečne na polovice. Papriku ošúpeme od semienok a stoniek, pozdĺžne nakrájame na štvrtiny. Cibuľu, paradajky a papriku dáme do pekáča vymasteného olivovým olejom, ochutíme hrubozrnnou soľou a čiernym korením, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na 30–40 minút. 10 minút pred varením posypeme 4 nasekanými strúčikmi cesnaku. Po vybratí zeleniny zvýšime teplotu rúry na 230°C.
- Na šošovicu nakrájajte bežnú cibuľu veľmi jemne. Zvyšný cesnak nakrájajte. Zahrejte 3 polievkové lyžice na panvici s hrubým dnom. l. olivový olej, pridajte cibuľu, varte na strednom ohni, miešajte, 10 minút. Pridajte cesnak a semienka nigelly a varte ďalšie 2 minúty. Pridajte šošovicu, premiešajte. Nalejte 1/2 šálky vriacej vody, varte a miešajte, kým sa voda nevstrebe. Pridajte ďalšiu 1/2 šálky vriacej vody a pokračujte vo varení za stáleho miešania. Keď sa táto voda úplne absorbuje, dochutíme soľou a čiernym korením; skúste šošovicu. Ak nie je pripravený, pridajte ďalšiu 1/4 šálky vriacej vody a dusíme. Šošovica je zvyčajne hotová do 20 minút a už by nemala byť potrebná žiadna voda. Šošovica by sa nemala zmeniť na kašu! Udržujte šošovicu teplú.
- Vykysnuté naan chlebové cesto roztlačíme a rozdelíme na 6-8 kúskov. Rukami roztlačte na ploché koláče v tvare hrušky. Plech na pečenie vymastíme olejom a koláčiky položíme na plech v určitej vzdialenosti od seba. Vložte do rúry predhriatej na 230 °C do zlatista na 10–15 minút. Odstráňte, položte naan na mriežku a prikryte uterákom, nechajte 10 minút postáť.
- Toto jedlo podávame takto: šošovicu dáme na nahriate taniere, prelejeme šťavou uvoľnenou zo zeleniny počas pečenia a na ňu alebo vedľa nej poukladáme zeleninu. Naan podávajte oddelene, teplý.
Poznámka pre majiteľa: Semená Nigelly sa tiež nazývajú divoký fenikel, muškátový oriešok a taliansky koriander. V internetových obchodoch sa často predáva pod názvom čierny kmín.
mimochodom: ak chcete, aby bola šošovica aromatickejšia a pikantnejšia, pridajte 1-2 ČL do panvice s cibuľou spolu so semienkami nigelly. zmes garam masala alebo jednoducho opečte 2-3 cm ošúpaného a nasekaného čerstvého koreňa zázvoru spolu s cibuľou a cesnakom. Vodu na varenie šošovice môžeme nahradiť zeleninovým alebo pikantným vývarom.
Šošovica so sladkou paprikou
Červená šošovica je skvelým základom večere. Varí, najmä v porovnaní s ostatnými strukovinami, takmer okamžite. Šošovicový proteín je vysoko stráviteľný a dodáva dlhotrvajúci pocit sýtosti. A v kombinácii s jasnou (farbou aj chuťou) zeleninou a korením sa šošovica z pomerne nudného produktu zmení na niečo úplne…