Ako pestovať kombuchu a vyrábať kombuchu doma

Ako pestovať kombuchu a vyrábať kombuchu doma

Ako pestovať kombuchu a vyrábať kombuchu doma

Odpovedáme na otázku, ako pestovať kombuchu doma od nuly a čo s ňou neskôr. Prinášame aj recept na zdravú a chutnú kombuchu. Vysvetľujeme tiež, prečo sa ľudia rozhodli pestovať „medúzy“ v pohári čaju.

Kombucha, kombuchaO čom budeme hovoriť v článku:Čo je to kombucha Ako začať pestovať kombuchu doma Výhody kombuchy Ako sa starať o kombuchu Ako rozdeliť kombuchu Ako vyrobiť kombuchu z huby. Recept: Ako pestovať hubu z kombuchy

Čo je Kombucha

Veľká nádoba s čajom a rôsolovitou hmotou na povrchu je rovnakým jasným gastronomickým znakom ZSSR ako napríklad sendviče so šprotami. Kombucha bola starostlivo pestovaná v domoch sovietskych ľudí a podávaná namiesto limonády. Móda na chvíľu odišla a potom opäť ožila. Ide len o to, že kombucha sa teraz bežne nazýva kombucha.

Akokoľvek to nazvete, podstata sa nemení: kombucha je symbióza baktérií a kvasiniek (SCOBY). Spolu tvoria štruktúru, ktorá sa tiež nazýva medusomycéta. Kombucha je tiež fermentovaný nápoj vyrobený z čaju, cukru, baktérií a kvasiniek. Najpopulárnejším názvom je teraz kombucha.

Kombucha je staršia, ako sa zdá. Zmienka o nápoji na báze fermentovaného čaju sa nachádza v čínskych prameňoch z roku 220 pred Kristom. e. Preto je Čína považovaná za rodisko huby. Zároveň pojem kombucha, ktorý sa v Európe udomácnil, je vlastne adaptáciou japonského slova s ​​úplne iným významom. Toto je taký mätúci príbeh. Našťastie v jej kulinárskej časti je všetko viac než jasné.

Ako začať variť kombuchu doma

Urobiť prvý krok je jednoduchšie, ako sa zdá. Pre svoju prvú domácu kombuchu si môžete vypýtať kombuchu od priateľov, ktorí už kombuchu chovajú. Zvyčajne nikto neodmietne, pretože nie je ťažké oddeliť hornú vrstvu medusomycetu. Je dôležité, aby ste spolu s hubou dostali aj trochu tekutiny z nádoby – bude to štartér pre úspešnú transplantáciu a prispôsobenie huby na novom mieste.

Ak nikto vo vašom okolí nie je fanúšikom kombuchy, kombuchu nájdete na stránkach so súkromnou inzerciou (napríklad na Avito) alebo na trhoviskách. V priemere stojí medusomycete asi 200300 rubľov. Krabička zvyčajne obsahuje vrecúško materského hríbu a malé množstvo fermentovanej tekutiny. Zvyčajne sú tieto návrhy ideálne na pestovanie kombuchy od začiatku doma. Pre pohodlie predajcovia často nechávajú odkaz na podrobné pokyny v súprave.

Čo budete potrebovať na pestovanie kombuchy:

  • Matka medusomyceta.
  • Banka 35 litrov so širokým hrdlom alebo akoukoľvek podobnou sklenenou nádobou. Sklo je najlepší materiál pre bezpečné kvasenie. A široké ústa uľahčia veci, keď sa rozhodnete kombuchu premiestniť. Pri úzkom je vyššie riziko jeho poškodenia.
  • Na začiatok čierny alebo zelený čaj. Vyberte si tie bez príchutí a prísad. Dávajte pozor, aby škatuľka obsahovala pravé čajové lístky, pretože huba potrebuje na prežitie určité polyfenoly.
  • Cukor. Ideálny je bežný rafinovaný drobivý piesok.
  • Kvások. Môže to byť tekutina z materskej medúzy alebo nejaká hotová kombucha z minulých šarží.

Výhody Kombucha

Nech už je váš dôvod na pestovanie vlastnej kombuchy akýkoľvek, oplatí sa zvážiť jej vlastnosti.

Kombucha je cenená ako fermentovaný nápoj. Má antioxidačné vlastnosti a obohacuje ľudský črevný mikrobióm. To však nie je všetko.

Kombucha, kombucha
Kombucha, kombucha (Shutterstock/FOTODOM)

  • Kombucha je zdrojom probiotík. Vďaka tomu môžete zlepšiť trávenie, chrániť sa pred vírusmi a dosť možno aj schudnúť.
  • Kombucha s listami zeleného čaju poskytne všetky výhody nízko fermentovaného čaju. Zelený čaj je plný cenných vlastností: normalizuje hladinu cholesterolu, stabilizuje hmotnosť a znižuje riziko vzniku rakoviny.
  • Zdravie pečene môžete podporiť aj pomocou kombuchy. Najmä ak hubu kŕmite zeleným čajom.
  • Ochorenie srdca nie je nezvyčajné. A hoci kombucha nie je liek, viaceré štúdie ukazujú, že fermentovaný nápoj pomáha znižovať zlý cholesterol. A to podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému.
  • Pred cukrovkou sa môžete chrániť aj kombuchou. Napríklad účastníci štúdie z roku 2023 pili 240 ml kombuchy denne počas niekoľkých týždňov. Na konci experimentu sa ukázalo, že ich hladina cukru nalačno bola nižšia v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali placebo.

Kombucha má však aj potenciálne škody. Odporúča sa poradiť sa s lekárom, ak ste tehotná, dojčíte alebo máte ochorenia tráviaceho traktu. A iba ak neexistujú žiadne kontraindikácie, zorganizujte mini-farmu doma.

Ako sa starať o kombuchu

Starostlivosť o kombuchu znamená vhodné podmienky a kŕmenie. Ani na jednom nie je nič zložité. Začnime s podmienkami.

Kombucha sa cíti skvele v priestrannej sklenenej nádobe, akou je dóza. Pred naplnením nádoby sa musí sterilizovať. Urobte to vždy, keď sa chystáte dať kombuchu do téglika – nemali by v nej byť žiadne cudzie baktérie, iba tie, ktoré sú blízko nej.

Nádobu na kombuchu je možné umiestniť do kuchyne, nie však na tmavé, uzavreté miesto a mimo dosahu priameho slnečného žiarenia. Fungovala by aj otvorená polica skrinky.

Hrdlo nádoby musí byť uzavreté niekoľkokrát zloženou gázou a zaistené elastickým pásom alebo lanom. To ochráni vašu kombuchu pred nečistotami a prachom. Zároveň mu doprajte čerstvý vzduch, ktorý tiež potrebuje.

Izbová teplota je pre kombuchu ideálna. Nebojte sa, nepokazí sa. Ale v chladničke môže splesnivieť.

Teraz o kŕmení. Kombucha potrebuje na rast sladký čaj. Na oplátku vám dá ten istý fermentovaný nápoj s príjemnou kyslou chuťou. Aby ste to dosiahli, musíte zabezpečiť, aby bola nádoba plná aspoň štvrtiny. Kŕmte kombuchu sladkým čajom pri izbovej teplote. Presný pomer vody, cukru a čajových lístkov možno bude potrebné zistiť experimentálne, pretože veľa závisí od kvality medusomycéty.

Raz za 2Na 3 týždne by ste mali kombuchu scediť a naliať do nej čerstvo uvarený čaj. Aby ste to dosiahli, musíte hubu odstrániť, opláchnuť a sterilizovať nádobu, naliať sladký čaj, pridať štartér a vrátiť hlavného obyvateľa. Pripravenosť kombuchy je možné posúdiť do týždňa po fermentácii.

Ako oddeliť kombuchu

Starú hubu, ktorá na vrchu zhnedla, treba obnoviť, aby sa jej mladšia časť použila na kvasenie. V opačnom prípade bude kombucha horšie kvasiť. Na tento účel je kombucha rozdelená na vrstvy. Ak váš zverenec pribral na váhe až 2,5 cm, je čas odrezať prebytok.

  1. Vyberte kombuchu z pohára.
  2. Ostrým nožom ho pozdĺžne rozdelíme na dve tenšie časti.
  3. V budúcnosti na kvasenie používajte svetlejšiu, mladšiu časť huby. Zatemnený sa dá vyhodiť.

Ako vyrobiť kombuchu z húb. Recept

Keď nájdete (alebo kúpite) kombuchu, začnite variť svoju prvú várku kombuchy.

Domáca Kombucha
Domáca kombucha (Shutterstock/FOTODOM)

  • horúcu vodu 1 liter
  • čierny alebo zelený čaj – 5 g
  • cukor – 2 polievkové lyžice. l.
  • huba (medusomycete) – 1 ks.
  1. Umyte a sterilizujte nádobu, v ktorej bude kombucha žiť.
  2. Uvarte čaj, pridajte cukor. Počkajte, kým čajové lístky nevychladnú na izbovú teplotu.
  3. Čaj sceďte a nalejte do dózy. Umiestnite do nej kombuchu spolu so štartérom.
  4. Zakryte niekoľkokrát zloženou gázou a zaistite lanom alebo elastickým pásom. Nádobu umiestnite na miesto mimo priameho slnečného žiarenia.
  5. Nechajte nápoj uvariť. Keď vám chutí, hubu vyberte a kombuchu preceďte.

Ako pestovať hubu Kombucha

Je to možné, ak v obchode nájdete a kúpite nepasterizovanú kombuchu. Nebude to ľahké, ale ak budete mať šťastie, skúste pomocou nej vyrobiť kombuchu úplne od začiatku.

Aby ste to dosiahli, musíte si pripraviť sladký čaj (použite pomery z predchádzajúcej časti), ochladiť ho a naliať doň kombuchu z obchodu. Prikryjeme gázou a necháme pri izbovej teplote.

Vypestovanie huby môže trvať až 7 týždňov, no asi po 2 týždňoch bude jasné, či niečo funguje alebo nie. Hotovú kombuchu je potrebné vybrať z nádoby a preniesť do čerstvých čajových lístkov. Potom začne príprava kombuchy.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kombuchaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik