Čerešňový džem s kôstkami

Čerešňový džem s kôstkami

Čerešňový džem s kôstkamiČerešňový džem s kôstkamiČerešňový džem s kôstkamiČerešňový džem s kôstkami K receptu

Recept na čerešňový džem s kôstkami na zimu je vhodný pre tých, ktorí neradi strácajú čas dlhou a starostlivou prípravou bobúľ. Dužina sladkých čerešní je na rozdiel od čerešní hustejšia, takže odstránenie semien nie je jednoduché. Džem sa vyrába dvoma spôsobmi: vo vlastnej šťave alebo v sirupe. Venujme sa tomu druhému. Trvá to dlhšie, ale výsledok je úžasný. Počas mnohých hodín lúhovania sú bobule namočené v sirupe a stávajú sa šťavnatými. Skúste do džemu pridať čerešňové listy a škoricové tyčinky a chuť dezertu sa rozžiari novými farbami. Táto voňavá a chutná pochúťka poteší všetkých členov rodiny a zahreje počas dlhých zimných večerov.

zložitosť: ľahko Kalórie: 182,79 kcal/porcia Porcie: 16 varenie: 1 hodina 40 minút Pridať. čas: 20 h Použité: 0,72 g/0,28 g/45,27VarenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 16 PORCIÍčerešne – 1 kg cukru – 600 g pitnej vody – 100 ml čerešňové listy – 10 ks škorica – 2 tyčinky Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu vykôstkovaného čerešňového džemu. Čerešne dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, roztriedte ich a odstráňte stopky.

Krok 2

V hrnci prevarte vodu a vložte do nej čerešne. Blanšírujte asi 1-2 minúty. Potom scedíme v cedníku a prepláchneme studenou vodou. Tento postup je potrebný na to, aby sa počas varenia nepokrčila koža bobúľ.

Krok 3

Nalejte vodu do panvice a pridajte cukor. Miešajte. Zahrievajte na strednom ohni až do varu. Varte 1-2 minúty, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte čerešne a premiešajte. Priveďte do varu.

Krok 4

Čerešňové listy dôkladne opláchnite a osušte. Do vriaceho sirupu s čerešňami vložte škoricové tyčinky a listy a premiešajte. Džem varte na miernom ohni 5-6 minút.

Krok 5

Po uplynutí stanoveného času odstráňte džem z ohňa, prikryte ho a nechajte ho lúhovať 5-6 hodín. Potom ho vráťte späť na sporák a priveďte do varu. Varte ďalších 5-6 minút. Potom znova odstráňte z tepla, prikryte a nechajte 5-6 hodín.

Krok 6

Pripravte si sterilizované poháre. Poslednýkrát privedieme džem do varu.

Krok 7

Odstráňte listy škorice a čerešne. Dezert nalejte do pripravených pohárov. Zatvorte viečkami, prevráťte a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Ďalej uložte džem na chladnom mieste.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Existuje jednoduchší spôsob, ako urobiť čerešňový džem s kôstkami. Varte na miernom ohni asi 40 minút a potom ihneď nalejte do pohárov.

MIMOchodom

Vanilín, rovnako ako citrónová alebo pomarančová šťava, pomôžu urobiť čerešňový džem s kôstkami aromatickejší. Na 1 kg bobúľ budete potrebovať šťavu z 1 citróna alebo pomaranča.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik