Domáce tkemali. Ako pripraviť skvelú gruzínsku omáčku z akejkoľvek slivky
Tkemali je gruzínska omáčka vyrobená z tkemali alebo čerešňovej slivky. Podáva sa najmä s pečenými alebo aj varenými zemiakmi, s vyprážanými rybami, mäsom či hydinou. Čo však robiť, ak sezóna tejto slivky pominula? — Pripravte si ju z inej slivky podľa osvedčených domácich receptov!
O čom budeme hovoriť v článku:Klasické tkemali zo žltej alebo zelenej čerešňovej slivkyKlasické tkemali s ombalom a utskho-suneliSlivková omáčka „Tkemali“Slivková omáčka „Tkemali na zimu“Bonus: recept na chakapuli s tkemali
Pravá gruzínska omáčka/korenie tkemali, v závislosti od stupňa zrelosti slivky, je zelená (z nezrelých zelených tkemali alebo čerešňových sliviek) alebo červená. Červené sa varí zo žltého alebo červeného tkemali alebo zo zeleného tkemali s prídavkom trnky.
Hlavnými zložkami omáčky sú slivka tkemali, cesnak, bylinky, mletá paprika. Najbežnejšie používané bylinky sú koriandr, kôpor a ombala, druh mäty s malými zaoblenými listami (možno nahradiť citrónovým balzamom).
Najprv sa slivka tkemali uvarí, potom sa pretrie cez sitko, vzniknuté pyré sa uvarí na konzistenciu kyslej smotany, pridá sa prelisovaný cesnak, korenie a soľ, nechá sa prevrieť a potom sa ochladí.
Klasické tkemali vyrobené zo žltej alebo zelenej čerešňovej slivky
Rôzne odrody čerešňových sliviek sa navzájom líšia tvarom, veľkosťou, chuťou a farbou ovocia (sú žlté, červené a zelené). Čerešňová slivka sa pestuje v Strednej Ázii, Zakaukazsku, na Kaukaze a na Kryme. V tých istých oblastiach rastie aj divoká čerešňová slivka, ktorá sa často nazýva divoká slivka.
Ak chcete, môžete pridať feferónku a pár vetvičiek ľubovníka – korenistej a mimoriadne voňavej trvácej rastliny z čeľade Apiaceae, kam patrí aj rasca, kôpor a fenikel.
Klasické tkemali vyrobené zo žltej čerešňovej slivky
Na prípravu tkemali potrebujete:
- žltá alebo zelená čerešňová slivka – 1 kg
- cesnak – 5 strúčikov
- nejodidovaná soľ – 1 lyžička. so šmýkačkou
- cukor – 2 lyžice. l.
- khmeli-suneli – 1 lyžička.
- čerstvý koriandr – 1 veľký zväzok
- Čerešňovú slivku zalejeme studenou vodou, privedieme do varu, varíme do mäkka 30–40 minút.
- Slivku pretrieme cez sitko.
- Cesnak nasekáme nadrobno a zmiešame so slivkovou dužinou.
- Výslednú hmotu preneste do hrnca s hrubým dnom a zahrievajte na miernom ohni 1 hodinu.
- Pridajte soľ, cukor, slnečnicový chmeľ, nasekaný koriandr. Premiešame a privedieme do varu.
- Odstráňte z tepla a používajte podľa pokynov.
Klasické tkemali s ombalom a utskho-suneli
Do tkemali môžete pridať trnku, černice alebo čerešne – získate veľa možností na chutné korenie. V závislosti od spôsobu prípravy môže byť omáčka skladovaná po dlhú dobu alebo by sa mala konzumovať ihneď.
Tkemali sa hodí k novým zemiakom, omeletám, rustikálnemu piškótovému chlebu a placičkám. Všeobecne sa uznáva, že neutralizuje prebytočné tuky a podporuje ich spaľovanie.
Klasické tkemali s ombalom a utskho-suneli
Na prípravu tkemali potrebujete:
- Tkemali slivka, zelená alebo žltá – 2 kg
- vetvička suchého zrelého kôpru
- cesnak – 5-6 strúčikov
- červená paprika – 3-4 struky alebo 5–10 g mletého
- Tseretso alebo kôpor – 7 g
- utskho-suneli – 7 g
- ombalo – 3–5 g
- semená koriandra – 7 g
- nejodizovanej soli
- Opláchnite slivky, vložte ich do hrnca a pridajte vodu, kým ich nezakryje. Vložte suché vetvičky kôpru do vody. Priveďte do varu, vložte do sitka a sceďte.
- Do výslednej hmoty pridajte veľmi jemne nasekaný cesnak a korenie a zmes drveného korenia. Nechajte vylúhovať. Pridajte soľ.
- Dajte na mierny oheň a za stáleho miešania a pridávania vody po troškách varte omáčku do konzistencie kyslej smotany.
- Ochlaďte, potom nalejte do sterilizovaných fliaš. Pevne zatvorte veko. Skladujte na chladnom mieste.
- Tkemali sa podáva v omáčkovej lodi s jemne nasekaným čerstvým kôprom a koriandrom.
Slivková omáčka Tkemali
Naša pravidelná a verná používateľka Yuna z polostrova Yamal je veľkým špecialistom na omáčky. Tú urobila s modrými slivkami, čo sa nehanbí priznať. Slivková omáčka dopadla na výbornú.
Slivková omáčka Tkemali
Na prípravu slivkovej omáčky potrebujete:
- modrá obyčajná slivka – 1 kg
- klinčeky – 3 púčiky
- zira – 0,5 lyžičky.
- semená koriandra – 0,5 lyžičky.
- suchá mäta – 0,5 lyžičky.
- čerstvý koriandr – 1 malý zväzok
- čerstvá petržlenová vňať – 1 malý zväzok
- zelerová zelenina – 1 malý zväzok
- chilli paprička, so semenami alebo bez nich – 1 malý kúsok.
- cesnak – 1 stredná hlava
- nejodizovanej soli a cukru
- Slivky umyte a odstráňte kôstky. Pyré v mixéri, kým sa nerozpustí.
- Vložte do hrnca s hrubým dnom a priveďte do varu. Varíme od bodu varu 15–20 min. Pozor, hmota „pľuje“! Penu je potrebné odstrániť.
- Suché korenie rozdrvte v mažiari. Všetku zeleň a čili papričky nakrájame nadrobno. Hlavu cesnaku oddeľte na strúčiky, ošúpte a pretlačte lisom.
- Pripravené ingrediencie pridajte k obsahu panvice.
- Omáčku varte na miernom ohni 30 minút za stáleho miešania. Podľa chuti osolíme a pridáme cukor.
- Horúcu omáčku nalejte do pripravených pohárov/fliaš a uzavrite. Skladujte na chladnom mieste.
Slivková omáčka Tkemali na zimu
Oplatí sa robiť tkemali omáčku na zimu, ak sa dá vždy kúpiť niečo podobné v obchode? Sme si istí, že áno, pretože domáce je oveľa chutnejšie a aromatickejšie.
Táto tkemali omáčka neobsahuje soľ ani cukor. Dobrá slivka ich jednoducho nepotrebuje! Ak si však myslíte, že to tak nie je, pridajte trochu soli a cukru počas varenia alebo priamo do omáčky pred podávaním.
Ak omáčku tkemali hermeticky uzavriete, zostane perfektne konzervovaná počas celej zimy aj bez chladničky – len na chladnom a suchom mieste.
Slivková omáčka Tkemali na zimu
Na prípravu slivkovej omáčky potrebujete:
- slivka alebo obyčajná modrá slivka – 1 kg
- pitná voda – 100 ml
- koriandr – 3 vetvičky
- cesnak – 1 hlava
- mletý koriander – 3 lyžičky.
- mletá chilli paprička – 1,5 lyžičky.
- sušený kôpor – 2 lyžice. l.
- sušená mäta – 2 lyžičky.
- rastlinný olej – 6-8 lyžičiek.
- Slivky roztrieďte, oddeľte červivé a vráskavé. Odstráňte vetvy. Vložte do veľkého hrnca.
- Nalejte vodu. Položte na sporák a priveďte do varu na strednom ohni. Potom znížte na minimum a varte, kým sa ovocie úplne nerozvarí.
- Umiestnite kovové sito nad malú misku. Hádzajte naň ovocie a zbierajte odvar. Slivky pretlačíme cez sitko do inej misky alebo malého hrnca.
- Nádobu so slivkovým pyré umiestnite na mierny oheň a za stáleho miešania varte asi 45 minút a pravidelne pridávajte vývar. Výsledkom by mala byť hmota s konzistenciou hustej kyslej smotany.
- Jemne nakrájajte koriandr. Nakrájajte cesnak. Pridajte ju spolu s koriandrom a všetkými koreninami do nádoby so slivkovým pyré. Varte na miernom ohni ďalších 5 minút.
- Výslednú omáčku nalejte do suchých sterilizovaných fliaš a naplňte rastlinným olejom. Pevne uzavrite a nechajte úplne vychladnúť.
Bonus: recept na chakapuli s tkemali
Obľúbenosť chakapuli sa dá ľahko vysvetliť: mladé jahňacie mäso sa dusí na bielom víne s tkemali a celým zväzkom byliniek. Výsledkom je neuveriteľne aromatická omáčka a najjemnejšie mäso!
Chakapuli s tkemali
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- jahňacie na kosti – 2 kg
- estragón – 100 g
- mladá zelená cibuľa – 100 g
- koriander – 100 g
- zelená feferónka – 1 ks.
- cibuľa – 1 kg
- tohtoročný cesnak – 50 g
- utskho-suneli – 1 lyžička.
- mletý koriander a červená paprika – každá po 0,3 lyžičky.
- tkemali omáčka, najlepšie zelená – 150 ml
- suché biele víno – 300 ml
- maslo na servírovanie – 100 g
- Mäso nakrájame na kúsky s kosťami. Nakrájajte všetku zeleň, zelenú papriku, cibuľu a cesnak.
- Pripravené produkty vložte do kotla alebo hrubostennej panvice vo vrstvách: mäso, cibuľa s cesnakom, bylinky, korenie, soľ, korenie, tkemali atď., kým nezmiznú všetky ingrediencie. Doplňte vínom.
- Umiestnite na strednú teplotu, priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme, kým mäso nezmäkne, 30–40 minút.
- Odstavíme z ohňa, pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a necháme roztopiť. Ihneď podávajte.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #jún #august #máj #čerešňová slivka #tkemali #slivková omáčka #slivková omáčkaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach