Domáce tkemali. Ako pripraviť skvelú gruzínsku omáčku z akejkoľvek slivky

Domáce tkemali. Ako pripraviť skvelú gruzínsku omáčku z akejkoľvek slivky

Domáce tkemali. Ako pripraviť skvelú gruzínsku omáčku z akejkoľvek slivky

Tkemali je gruzínska omáčka vyrobená z tkemali alebo čerešňovej slivky. Podáva sa najmä s pečenými alebo aj varenými zemiakmi, s vyprážanými rybami, mäsom či hydinou. Čo však robiť, ak sezóna tejto slivky pominula? — Pripravte si ju z inej slivky podľa osvedčených domácich receptov!

Slivková omáčka O čom budeme hovoriť v článku:Klasické tkemali zo žltej alebo zelenej čerešňovej slivkyKlasické tkemali s ombalom a utskho-suneliSlivková omáčka „Tkemali“Slivková omáčka „Tkemali na zimu“Bonus: recept na chakapuli s tkemali

Pravá gruzínska omáčka/korenie tkemali, v závislosti od stupňa zrelosti slivky, je zelená (z nezrelých zelených tkemali alebo čerešňových sliviek) alebo červená. Červené sa varí zo žltého alebo červeného tkemali alebo zo zeleného tkemali s prídavkom trnky.

Hlavnými zložkami omáčky sú slivka tkemali, cesnak, bylinky, mletá paprika. Najbežnejšie používané bylinky sú koriandr, kôpor a ombala, druh mäty s malými zaoblenými listami (možno nahradiť citrónovým balzamom).

Najprv sa slivka tkemali uvarí, potom sa pretrie cez sitko, vzniknuté pyré sa uvarí na konzistenciu kyslej smotany, pridá sa prelisovaný cesnak, korenie a soľ, nechá sa prevrieť a potom sa ochladí.

Klasické tkemali vyrobené zo žltej alebo zelenej čerešňovej slivky

Rôzne odrody čerešňových sliviek sa navzájom líšia tvarom, veľkosťou, chuťou a farbou ovocia (sú žlté, červené a zelené). Čerešňová slivka sa pestuje v Strednej Ázii, Zakaukazsku, na Kaukaze a na Kryme. V tých istých oblastiach rastie aj divoká čerešňová slivka, ktorá sa často nazýva divoká slivka.

Ak chcete, môžete pridať feferónku a pár vetvičiek ľubovníka – korenistej a mimoriadne voňavej trvácej rastliny z čeľade Apiaceae, kam patrí aj rasca, kôpor a fenikel.

Klasické tkemali vyrobené zo žltej čerešňovej slivky
Klasické tkemali vyrobené zo žltej čerešňovej slivky

Na prípravu tkemali potrebujete:

  • žltá alebo zelená čerešňová slivka – 1 kg
  • cesnak – 5 strúčikov
  • nejodidovaná soľ – 1 lyžička. so šmýkačkou
  • cukor – 2 lyžice. l.
  • khmeli-suneli – 1 lyžička.
  • čerstvý koriandr – 1 veľký zväzok
  1. Čerešňovú slivku zalejeme studenou vodou, privedieme do varu, varíme do mäkka 30–40 minút.
  2. Slivku pretrieme cez sitko.
  3. Cesnak nasekáme nadrobno a zmiešame so slivkovou dužinou.
  4. Výslednú hmotu preneste do hrnca s hrubým dnom a zahrievajte na miernom ohni 1 hodinu.
  5. Pridajte soľ, cukor, slnečnicový chmeľ, nasekaný koriandr. Premiešame a privedieme do varu.
  6. Odstráňte z tepla a používajte podľa pokynov.

Klasické tkemali s ombalom a utskho-suneli

Do tkemali môžete pridať trnku, černice alebo čerešne – získate veľa možností na chutné korenie. V závislosti od spôsobu prípravy môže byť omáčka skladovaná po dlhú dobu alebo by sa mala konzumovať ihneď.

Tkemali sa hodí k novým zemiakom, omeletám, rustikálnemu piškótovému chlebu a placičkám. Všeobecne sa uznáva, že neutralizuje prebytočné tuky a podporuje ich spaľovanie.

Klasické tkemali s ombalom a utskho-suneli
Klasické tkemali s ombalom a utskho-suneli

Na prípravu tkemali potrebujete:

  • Tkemali slivka, zelená alebo žltá – 2 kg
  • vetvička suchého zrelého kôpru
  • cesnak – 5-6 strúčikov
  • červená paprika – 3-4 struky alebo 510 g mletého
  • Tseretso alebo kôpor – 7 g
  • utskho-suneli – 7 g
  • ombalo – 35 g
  • semená koriandra – 7 g
  • nejodizovanej soli
  1. Opláchnite slivky, vložte ich do hrnca a pridajte vodu, kým ich nezakryje. Vložte suché vetvičky kôpru do vody. Priveďte do varu, vložte do sitka a sceďte.
  2. Do výslednej hmoty pridajte veľmi jemne nasekaný cesnak a korenie a zmes drveného korenia. Nechajte vylúhovať. Pridajte soľ.
  3. Dajte na mierny oheň a za stáleho miešania a pridávania vody po troškách varte omáčku do konzistencie kyslej smotany.
  4. Ochlaďte, potom nalejte do sterilizovaných fliaš. Pevne zatvorte veko. Skladujte na chladnom mieste.
  5. Tkemali sa podáva v omáčkovej lodi s jemne nasekaným čerstvým kôprom a koriandrom.

Slivková omáčka Tkemali

Naša pravidelná a verná používateľka Yuna z polostrova Yamal je veľkým špecialistom na omáčky. Tú urobila s modrými slivkami, čo sa nehanbí priznať. Slivková omáčka dopadla na výbornú.

Slivková omáčka Tkemali
Slivková omáčka Tkemali

Na prípravu slivkovej omáčky potrebujete:

  • modrá obyčajná slivka – 1 kg
  • klinčeky – 3 púčiky
  • zira – 0,5 lyžičky.
  • semená koriandra – 0,5 lyžičky.
  • suchá mäta – 0,5 lyžičky.
  • čerstvý koriandr – 1 malý zväzok
  • čerstvá petržlenová vňať – 1 malý zväzok
  • zelerová zelenina – 1 malý zväzok
  • chilli paprička, so semenami alebo bez nich – 1 malý kúsok.
  • cesnak – 1 stredná hlava
  • nejodizovanej soli a cukru
  1. Slivky umyte a odstráňte kôstky. Pyré v mixéri, kým sa nerozpustí.
  2. Vložte do hrnca s hrubým dnom a priveďte do varu. Varíme od bodu varu 1520 min. Pozor, hmota „pľuje“! Penu je potrebné odstrániť.
  3. Suché korenie rozdrvte v mažiari. Všetku zeleň a čili papričky nakrájame nadrobno. Hlavu cesnaku oddeľte na strúčiky, ošúpte a pretlačte lisom.
  4. Pripravené ingrediencie pridajte k obsahu panvice.
  5. Omáčku varte na miernom ohni 30 minút za stáleho miešania. Podľa chuti osolíme a pridáme cukor.
  6. Horúcu omáčku nalejte do pripravených pohárov/fliaš a uzavrite. Skladujte na chladnom mieste.

Slivková omáčka Tkemali na zimu

Oplatí sa robiť tkemali omáčku na zimu, ak sa dá vždy kúpiť niečo podobné v obchode? Sme si istí, že áno, pretože domáce je oveľa chutnejšie a aromatickejšie.

Táto tkemali omáčka neobsahuje soľ ani cukor. Dobrá slivka ich jednoducho nepotrebuje! Ak si však myslíte, že to tak nie je, pridajte trochu soli a cukru počas varenia alebo priamo do omáčky pred podávaním.

Ak omáčku tkemali hermeticky uzavriete, zostane perfektne konzervovaná počas celej zimy aj bez chladničky – len na chladnom a suchom mieste.

Slivková omáčka Tkemali na zimu
Slivková omáčka Tkemali na zimu

Na prípravu slivkovej omáčky potrebujete:

  • slivka alebo obyčajná modrá slivka – 1 kg
  • pitná voda – 100 ml
  • koriandr – 3 vetvičky
  • cesnak – 1 hlava
  • mletý koriander – 3 lyžičky.
  • mletá chilli paprička – 1,5 lyžičky.
  • sušený kôpor – 2 lyžice. l.
  • sušená mäta – 2 lyžičky.
  • rastlinný olej – 6-8 lyžičiek.
  1. Slivky roztrieďte, oddeľte červivé a vráskavé. Odstráňte vetvy. Vložte do veľkého hrnca.
  2. Nalejte vodu. Položte na sporák a priveďte do varu na strednom ohni. Potom znížte na minimum a varte, kým sa ovocie úplne nerozvarí.
  3. Umiestnite kovové sito nad malú misku. Hádzajte naň ovocie a zbierajte odvar. Slivky pretlačíme cez sitko do inej misky alebo malého hrnca.
  4. Nádobu so slivkovým pyré umiestnite na mierny oheň a za stáleho miešania varte asi 45 minút a pravidelne pridávajte vývar. Výsledkom by mala byť hmota s konzistenciou hustej kyslej smotany.
  5. Jemne nakrájajte koriandr. Nakrájajte cesnak. Pridajte ju spolu s koriandrom a všetkými koreninami do nádoby so slivkovým pyré. Varte na miernom ohni ďalších 5 minút.
  6. Výslednú omáčku nalejte do suchých sterilizovaných fliaš a naplňte rastlinným olejom. Pevne uzavrite a nechajte úplne vychladnúť.

Bonus: recept na chakapuli s tkemali

Obľúbenosť chakapuli sa dá ľahko vysvetliť: mladé jahňacie mäso sa dusí na bielom víne s tkemali a celým zväzkom byliniek. Výsledkom je neuveriteľne aromatická omáčka a najjemnejšie mäso!

Chakapuli s tkemali
Chakapuli s tkemali

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • jahňacie na kosti – 2 kg
  • estragón – 100 g
  • mladá zelená cibuľa – 100 g
  • koriander – 100 g
  • zelená feferónka – 1 ks.
  • cibuľa – 1 kg
  • tohtoročný cesnak – 50 g
  • utskho-suneli – 1 lyžička.
  • mletý koriander a červená paprika – každá po 0,3 lyžičky.
  • tkemali omáčka, najlepšie zelená – 150 ml
  • suché biele víno – 300 ml
  • maslo na servírovanie – 100 g
  1. Mäso nakrájame na kúsky s kosťami. Nakrájajte všetku zeleň, zelenú papriku, cibuľu a cesnak.
  2. Pripravené produkty vložte do kotla alebo hrubostennej panvice vo vrstvách: mäso, cibuľa s cesnakom, bylinky, korenie, soľ, korenie, tkemali atď., kým nezmiznú všetky ingrediencie. Doplňte vínom.
  3. Umiestnite na strednú teplotu, priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme, kým mäso nezmäkne, 30–40 minút.
  4. Odstavíme z ohňa, pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a necháme roztopiť. Ihneď podávajte.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #jún #august #máj #čerešňová slivka #tkemali #slivková omáčka #slivková omáčkaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik