Džem z červeného egreša
K receptu
Džem z červeného egreša je lahodný a veľmi originálny. Mierne kyslé, s čírym ružovým sirupom. Otvorením takejto dózy v zime vytvoríte nielen dôstojný pár na čaj, ale aj doplníte zásoby vitamínov v tele. Egrešový džem nikdy nebude chutiť chrumkavo, pretože bobule majú miernu kyslosť. Okrem toho čerešňové a egrešové listy, s ktorými budete musieť variť bobule, dodajú dezertu osobitnú vôňu a farbu. Aby bola pochúťka chutná a bohatá, musíte v egrešoch urobiť malé vpichy. Varenie bude trvať dlho. Aspoň 1 hodinu. Pripravený džem sa podáva ako pár k čaju a pečú sa s ním aj zlaté nadýchané koláče a žemle.
zložitosť: ľahko Kalórie: 275,66 kcal/porcia Porcie: 16 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 0,46 g/0,13 g/69,81DezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 16 PORCIÍčervené egreše – 1 kg cukru – 1 kg vody – 200 ml čerešňové listy – 20 ks egrešové listy – 20 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu červeného egrešového džemu. Bobule dôkladne opláchnite a odstráňte všetky nečistoty. Pomocou nožníc odrežte chvosty a suché súkvetia. Položte na uterák a osušte.
Krok 2
Listy čerešní a egreša dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, potom ich položte na čistú kuchynskú utierku alebo papierovú utierku a nechajte uschnúť pri izbovej teplote.
Krok 3
Pripravte sirup. Za týmto účelom nalejte vodu do panvice, pridajte cukor a priveďte do varu. Do panvice vložte listy egreše a čerešne a všetko spolu varte 3-5 minút.
Krok 4
Pripravte si špáradlá alebo ihly. V každom egreši urobte prepichnutie. Vďaka tejto manipulácii plody pustia šťavu. Chuť džemu bude intenzívnejšia.
Krok 5
Vložte bobule do sirupu a priveďte zmes do varu. Znížte teplotu a varte dezert za miešania drevenou vareškou asi 1 hodinu. Odoberte všetku penu, ktorá sa vytvorí.
Krok 6
Sterilizujte poháre a viečka akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje (v rúre alebo mikrovlnnej rúre). Odstráňte listy. Rozdeľte džem medzi poháre, zviňte viečka a otočte. Zabaľte a nechajte cez noc.
Krok 7
Poháre skladujte na chladnom a suchom mieste nie dlhšie ako 1 rok. Džem podávajte s obľúbenými horúcimi nápojmi. Použite ako náplň do sladkého domáceho pečiva.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Vysoké teploty môžu spôsobiť prasknutie pohárov. Takže urobte toto: najprv dajte malú porciu červeného egrešového džemu a až potom ho naplňte až po okraj.
MIMOchodom
Na džem z červeného egreša použite mierne nezrelé bobule. Lepšie si zachovajú svoj tvar. Prezreté plody sú vhodné do rôznych druhov kompótov či ovocných nápojov.