Egrešový džem s citrónom na zimu
K receptu
Vitamíny na zimu si najlepšie uchováte tak, že si pripravíte egrešový džem s citrónom. Odporúčame pripraviť jedlo so zelenými plodmi. Ale s červenou to nedopadne horšie. Egreše samotné obsahujú veľa vitamínu C. A spolu s citrónom získate zázračný džem, ktorý pomôže v chladnom období. Pripravuje sa bez varenia. Tento spôsob prípravy vám umožní zachovať vitamíny v maximálnej možnej miere. Ak nemáte radi horkosť citrónu, môžete ho nahradiť pomarančom. Nebojte sa experimentovať a skúste do dezertu pridať trochu mäty. Dodá jej príjemnú osviežujúcu chuť. Džem skladujte v chladničke alebo inom chladnom mieste.
zložitosť: ľahko Kalórie: 276,96 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 40 min Pridať. čas: 5 hodín Použité: 0,51 g/0,13 g/70,06DezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍzelené egreše – 750 g cukor – 750 glymon – 1 ks voda – 300 ml Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu egrešového džemu s citrónom na zimu. Egreše dôkladne opláchnite, aby ste odstránili všetky nečistoty. Položte bobule na uterák a nechajte prirodzene uschnúť. Môže to trvať približne 3-4 hodiny.
Krok 2
Keď sú bobule dôkladne suché, starostlivo ich vytriedte a odstráňte všetky poškodené. Pomocou nožníc odrežte chvosty a sušené kvetenstvo každého bobule.
Krok 3
Citrón dôkladne opláchnite. Nalejte čistú pitnú vodu do hrnca a priveďte do varu. Ponorte do nej citrón a po 1 minúte ho vyberte. V pohode.
Krok 4
Citrón nakrájajte na polovicu a opatrne odstráňte semienka. Môžete to urobiť nožom alebo pinzetou, ak je to pohodlnejšie. A potom spolu so šupkou nasekáme na kúsky.
Krok 5
Vložte egreše do misky mixéra a rozdrvte ich na homogénne pyré. Môžete to urobiť aj pomocou kuchynského robota alebo pomocou mlynčeka na mäso.
Krok 6
Potom vložte citróny do misky mixéra. A premeňte ich na hladké pyré. Ak máte radi, keď sú v džeme kúsky ovocia, nemusíte hmotu privádzať do homogenity.
Krok 7
Vo veľkej nádobe zmiešajte egreše a citrón, pridajte cukor a nechajte 5-6 hodín. Každú hodinu džem premiešajte lyžičkou, aby sa cukor rozpustil.
Krok 8
Poháre vopred sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Natrieme do nich džem až po okraje a zrolujeme vrchnáky. Je lepšie skladovať dezert v chladničke nie dlhšie ako 1 rok.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak ste si mysleli, že egrešový džem s citrónom na zimu sa ukázal ako tekutý, nebojte sa. Bobule obsahuje veľa pektínu a po chvíli sa zmení na hustý džem.
MIMOchodom
Egrešový džem s citrónom netreba na zimu zrolovať, ale jednoducho prikryť nylonovým vrchnákom. Aby sa počas skladovania nepokazil, posypte dezert tenkou vrstvou cukru.