Kompót z broskýň a jabĺk
K receptu
Robili ste už broskyňový a jablkový kompót? Vyskúšajte: je to skutočne veľmi chutný a aromatický nápoj! Navyše presne vieme, ako to urobiť správne, takže sme pripravení zdieľať vynikajúci recept. A nie sú žiadne komplikácie: ovocie len uvaríme v sirupe, jednoducho rozdelíme do pohárov a jednoducho zrolujeme. Alebo ho nezrolujte, ale vychlaďte a vypite! Mimochodom, ak je vonku veľmi teplo, potom je lepšie kompót z broskýň a jabĺk rozriediť dobrou pitnou vodou a pred podávaním do každej porcie pridať trochu drveného ľadu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 146,17 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 40 min Použité: 0,90 g/0,17 g/36,34VareniePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIEcitrón – 1 ks broskyne – 1 kg, stredne veľké kyslé jablká – 3–4 ks cukor – 500 g pitná voda – 2,5 l Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si poháre na kompót. Dôkladne ich umyte a sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Umyte aj viečka a potom povarte päť minút. Poháre a viečka nechajte vyschnúť.
Krok 2
Kompótovaný citrón dôkladne umyte kefkou, aby ste odstránili voskovú vrstvu, ktorá pokrýva citrusové plody. Pomocou veľmi ostrého noža odstráňte kôru zo stuh. Vytlačte šťavu z citróna.
Krok 3
Broskyne a jablká umyte a dobre osušte papierovými utierkami. Nakrájajte na polovice, odstráňte semená. Dužinu z broskýň a jabĺk nakrájame na veľké plátky.
Krok 4
Presuňte jablká a broskyne na panvicu. Pridajte cukor a nechajte 30 minút. Nalejte studenú vodu a položte na vysoký oheň. Priveďte do varu, pridajte citrónovú šťavu a varte 2 minúty.
Krok 5
Nalejte kompót z broskýň a jabĺk do pripravených pohárov pomocou širokého lievika. Utesnite viečkami. Vyklopte na dvojito zloženú utierku a nechajte vychladnúť.
Krok 6
Kompót z broskýň a jabĺk nemusíte zrolovať, ale hneď vypite. V tomto prípade ho pred podávaním nechajte úplne vychladnúť na panvici a potom ho vložte na 30 minút do chladničky.
UŽITOČNÉ RADY
Na prípravu tohto kompótu si vyberte silné, ale zrelé broskyne a jablká. Ak je ovocie príliš mäkké, potom počas tepelného spracovania stratí svoj tvar a rozpadne sa.
MIMOchodom
Kompót z broskýň a jabĺk môžeme doplniť bobuľami: malinami, jahodami, čiernymi alebo červenými ríbezľami. V tomto prípade nápoj získa nielen zaujímavú chuť, ale bude vyzerať ešte atraktívnejšie.