Kompót z celých jabĺk
K receptu
Kompót z celých jabĺk sa dá pripraviť na zimu v obrovských množstvách. Ak vás teda dačo potešilo štedrou úrodou týchto plodov a máte aj veľkú špajzu na uskladnenie, pozrite sa bližšie na náš recept. Príprava takéhoto kompótu je jednoduchá, rýchla a jednoduchá, pretože jablká nemusíte krájať, stačí odstrániť jadrovníky a jadierka. Sirup sa varí tri minúty! Zostáva len naliať na jablká v pohároch, uzavrieť a vychladnúť. Nápoj je nielen chutný, ale aj zdravý, pretože plody podliehajú minimálnemu tepelnému spracovaniu.
zložitosť: ľahko Porcie: 3 varenie: 30 minPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 3 PORCIEmalé silné jablká – 4 kg pitnej vody – 4–5 lcukor – 900 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si zaváracie poháre a viečka na kompót. Umyte ich a sterilizujte. Jablká umyte a odstráňte jadrovníky pomocou špeciálneho noža. Poháre úplne naplňte jablkami a zabaľte ich čo najtesnejšie.
Krok 2
Naplňte poháre vriacou vodou až po vrch. Zakryte sterilizovanými viečkami a nechajte 5 minút. Potom opatrne vypustite vodu do čistého hrnca.
Krok 3
Pridajte cukor a priveďte do varu. Varte 3 minúty. Ihneď nalejte do pohárov s jablkami a uzavrite. Vyklopte na dvojito zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Kompótované jablká možno použiť na plnenie koláčov a koláčov. Alebo ich nakrájajte na mesiačiky a podávajte ako dezert poliate šľahačkou a krehkým pečivom.
MIMOchodom
Množstvo vody na kompót z celých jabĺk sa nedá presne určiť: všetko závisí od veľkosti plodov a ich množstva v pohári. Ale je lepšie vziať si viac (5 l): prebytok jednoducho vylejte.