Kompóty s ríbezľami: 9 osvedčených receptov
Ríbezle sú jedným z najuniverzálnejších a najambicióznejších bobúľ. Za vonkajšou jednoduchosťou obyvateľa každej druhej záhrady ukrýva skutočného kulinárskeho hrdinu. Nie nadarmo somelieri nachádzajú ríbezľové tóny v najčistokrvnejších vínach na svete a baristi v najdrahších množstvách špeciálnych káv. Ako viete, v gastronómii neexistujú nízke žánre a aj v takom jednoduchom nápoji, akým je kompót, je vidieť, čoho sú ríbezle schopné. Ponúkame vám širokú škálu receptov z rôznych odrôd ríbezlí sólo aj v duetách s inými bobuľami.
O čom budeme hovoriť v článku:Ríbezle: druhy a ich vlastnosti Prečo jesť ríbezle Ako pripraviť ríbezle na zimu Základné pravidlá prípravy ideálneho ríbezľového kompótu na zimu Kompót z čiernych ríbezlí na zimu Kompót z červených ríbezlí na zimu Kompót z červených a čiernych ríbezlí Kompót z mrazených čiernych ríbezlí Kompót z čerešní a červených ríbezlí Kompót z červených ríbezlí s pomarančom Kompótované jahody a červené ríbezle Kompót z malin a červených ríbezlí na zimu Kompót z egrešov a ríbezlí
Ríbezle: druhy a ich vlastnosti
Pravdepodobne neexistuje letný obyvateľ, ktorý by na svojom pozemku nemal aspoň krík ríbezlí. Po obvode sa často vysádzajú kríky ríbezlí, ktoré tvoria pekný živý plot. Ktorá ríbezľa je obľúbenejšia? Výber závisí od chuťových preferencií majiteľov, no zdá sa, že našinci vstrebali do materského mlieka informáciu, že čierne bobule sú najzdravšie.
O druhé miesto sa podelili červené a biele ríbezle. Mimochodom, existujú aj iné: ružová, zlatá a dokonca aj zelená. A nehovoríme tu o nezrelých plodoch! Ide o samostatnú odrodu, ktorá bola vyšľachtená v 30. rokoch 20. storočia na Sibíri, má teda vytrvalejší charakter.
Vráťme sa však k tradičným druhom ríbezlí. Chuťovo je ľahké rozoznať čiernu od červenej aj so zavretými očami – stačí si dať bobuľu do úst. Čierna mäsitá, sladká s jasnými korenistými tónmi. A ten čierny má veľmi výraznú vôňu! Červená je kyslejšia, no šťavnatejšia. Biele ríbezle majú jemnú, sladkastú chuť (mimochodom, na rozdiel od svojich „sestier“ sú hypoalergénne). Kosti v červenej a bielej farbe sú nápadnejšie ako v čiernej. Preto sa z nich často vyrába džem, „päťminútovka“ a džem. A z červenej a bielej vyrábajú želé (najprv pretretím bobúľ cez sito) a všetky druhy nápojov, vrátane kompótov na zimu.
Prečo jesť ríbezle
Spomedzi záhradných plodín drží rekord v obsahu vitamínu C ríbezle (Shutterstock/FOTODOM)
Ako každý vie, v chuti a farbe neexistujú súdruhovia: niektorí ľudia preferujú kyslú červenú, iní sú blázni do aromatickej čiernej alebo neutrálnej bielej. Ale pokiaľ ide o prospešné vlastnosti týchto bobúľ, potom všetky z nich bez výnimky začnú vyvolávať veľký rešpekt.
Takže všetky ríbezle sú bohaté na kyselinu askorbovú (vitamín C), hoci čierne ríbezle s istotou držia dlaň v tomto ukazovateli. Všetky druhy ríbezlí obsahujú veľa jódu, železa, medi a mangánu, ktoré priaznivo pôsobia na zloženie krvi, imunitu, stav pokožky, nechtov a vlasov. Červené, biele a čierne bobule obsahujú aj veľa pektínu a trieslovín. A to je dôležité nielen pre kulinárske využitie bobúľ, ale aj pre naše zdravie. Pektín „naviaže“ toxíny či ťažké kovy, aby z tela bez meškania odišli a triesloviny pôsobia antisepticky a protizápalovo. Jesť ríbezle je preto nielen možné, ale aj nevyhnutné, najlepšie čerstvé (vitamín C sa veľmi rýchlo ničí).
Je však dôležité mať na pamäti, že ríbezle sú kyslé bobule, takže ľudia s chronickými gastrointestinálnymi ochoreniami by sa s nimi nemali nechať uniesť. A nech sa dá povedať čokoľvek, nikto nie je imúnny voči individuálnym alergickým reakciám.
Ako pripraviť ríbezle na zimu
Tu je možno všetko veľmi jednoduché: ak hovoríme o maximálnom zachovaní vitamínov (najmä kyseliny askorbovej), ľudstvo neprišlo s ničím lepším ako banálne zmrazenie. Všetky ostatné spôsoby spracovania ríbezlí sú samozrejme výborné, no z hľadiska prínosu pre organizmus nepresvedčivé.
Netreba však zabúdať na čistý pôžitok z chuti! Na zimu si preto pokojne pripravte želé a zaváraniny, džemy, marmelády a „päťminútové“ ríbezle. Dokonca si môžete vylisovať a zavárať ríbezľovú šťavu, ktorú potom môžete nielen vypiť, ale z nej pripraviť vynikajúce omáčky k hydine a mäsu. A, samozrejme, kompóty! Navyše, ríbezle v nich možno bezpečne kombinovať s inými bobuľami, ovocím a ovocím. Podrobný návod (recepty) nájdete nižšie.
Základné pravidlá prípravy dokonalého ríbezľového kompótu na zimu
Ríbezľový kompót sa pripravuje jednoduchou a zrozumiteľnou technológiou (Shutterstock/FOTODOM)
Našťastie výroba kompótov z akéhokoľvek druhu ríbezlí je úplne jednoduchý a zrozumiteľný proces pre každého. Umývame a sterilizujeme poháre s viečkami, triedime, umývame a ošúpeme bobule. Ďalej je to otázka technológie. Ríbezle dáme do pohárov, zalejeme vriacou vodou, po 10–15 minútach scedíme a uvaríme sirup. Potom ho vrátime do pohárov s bobuľami a ihneď zrolujeme. Sterilizácia kompótu sa zvyčajne nevyžaduje: skúsené gazdinky jednoducho zabalia horúce zrolované poháre do hrubej prikrývky a nechajú ich v tejto forme úplne vychladnúť. Ako vidíte, všetko je elementárne! Niektorí to však robia inak: sirup najskôr uvaria vo vode a potom ním zalejú bobule v pohároch. Ale viac sa nám páči vyššie uvedená metóda.
A ešte jeden príjemný moment: v lete sa kompóty dajú vyrobiť z čerstvých bobúľ a zrolovať na uskladnenie av zime sa dajú uvariť z mrazených bobúľ a ihneď vypiť. V druhom prípade by ste sa, samozrejme, mali postarať o „suroviny“ vopred a dôkladne naplniť mrazničku darčekmi z letnej úrody. Teraz začnime študovať recepty na kompóty, aby sme ich v prípade potreby priviedli k životu!
Kompót z čiernych ríbezlí na zimu
Domáci kompót vyrobený z čerstvo nazbieraných bobúľ je zvláštnym potešením: chuť, vôňa a farba nápoja sú jednoducho fascinujúce. Ak máte v zime pocit, že je príliš koncentrovaný, jednoducho ho rozrieďte vodou.
Kompót z čiernych ríbezlí na zimu (Vydavateľstvo Gastronom LLC)
30 min
10 porcií
Na prípravu potrebujete:
● čierne ríbezle – 1 kg
● cukor – 300 g
1. Roztrieďte bobule, odstráňte vetvičky a listy. Ríbezle dáme do misky a prepláchneme v studenej vode. Bobule sceďte v cedníku.
2. Presuňte ríbezle do sterilizovanej trojlitrovej nádoby. Bobule nalejte vriacou vodou až po vrch. Zakryte sterilizovaným kovovým vekom a nechajte 10 minút pôsobiť.
3. Vypustite vodu z nádoby do hrnca, pridajte cukor, zapálte a priveďte do varu. Sirup varte 3 minúty.
4. Bobule zalejeme vriacim sirupom a prikryjeme pokrievkou. Prevráťte na dvojito zloženú utierku. Nádobu prikryte a nechajte vychladnúť.
MIMOchodom
Ak je veľa bobúľ, môžete si na zimu pripraviť koncentrát na kompót z čiernych ríbezlí. Do pohárov vložte viac bobúľ a podľa chuti zvýšte množstvo cukru. V zime je možné takýto koncentrát jednoducho zriediť vodou.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby bolo pohodlnejšie nalievať horúci ríbezľový nálev z pohára počas varenia, použite špeciálne plastové veko s otvormi.
Kompót z červených ríbezlí na zimu
Tento vitamínový nápoj dokonale uhasí smäd a osvieži! Ako zabezpečiť, aby kompót z červených ríbezlí vydržal celú zimu? Dodržiavajte pravidlá predpísané v recepte a plechovku nápoja uchovávajte na chladnom a suchom mieste, mimo dosahu svetla.
Kompót z červených ríbezlí na zimu (gastronom.ru)
30 min
8 porcií
Na prípravu potrebujete:
● červené ríbezle – 800 g
● cukor – 300 g
1. Pripravte si 3-litrovú nádobu a veko. Dôkladne ich umyte sódou bikarbónou. Nádobu sterilizujeme v rúre vyhriatej na 120 °C. Varte pokrievku.
2. Triediť bobule, odstráňte vetvy. Dobre umyte a osušte, rozložte na papierové utierky.
3. Sirup uvaríme. Nasypte cukor do hrnca a naplňte ho 2,5 litrami vody. Priveďte do varu. Varte 3 minúty.
4. Nádobu položte na drevenú dosku. Nalejte bobule cez široký lievik. Postupne prilievame vriaci sirup.
5. Nádobu s ríbezľami v sirupe uzatvorte viečkom a utesnite. Prevráťte ho na zložený uterák a zabaľte do teplej prikrývky. Ríbezľový kompót necháme úplne vychladnúť.
MIMOchodom
Červené ríbezle v tomto kompóte môžu byť doplnené čiernou a bielou, rovnako ako jablká alebo hrušky. Vyskúšajte rôzne možnosti: získate úplne iné, ale rovnako úžasné chute!
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Kompót z červených ríbezlí na zimu sa ukazuje ako dosť hustý a sladký, takže ho zvyčajne pijú zriedený pitnou vodou. Nedoporučovali by sme znižovať množstvo cukru, inak sa bude výrobok horšie skladovať.
Kompót z červených a čiernych ríbezlí
Kompót z červených a čiernych ríbezlí je nielen chutný, ale aj veľmi krásny vďaka bobuliam rôznych farieb. Mimochodom, ak k týmto bobuľám pridáte zelené egreše, bude to ešte malebnejšie!
Kompót z červených a čiernych ríbezlí (gastronom.ru)
30 min
8 porcií
Na prípravu potrebujete:
● červené ríbezle – 400 g
● čierne ríbezle – 400 g
● cukor – 300 g
1. Pripravíme si zaváraciu nádobu na kompót. Dôkladne ho umyte odmasťovačom. Sterilizujte v rúre alebo mikrovlnnej rúre tak, že nádobu postavíte nabok a nalejete do nej vodu. Povarte viečka 5 minút.
2. Roztrieďte bobule, odstráňte poškodené a vetvičky. Zvyšné ríbezle umyjeme a osušíme.
3. Sirup uvaríme. Nasypte cukor do hrnca a pridajte 2,5 litra vody. Dajte na vysoký oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 5 minút.
4. Nádobu položte na zloženú utierku. Červené a čierne ríbezle nalejte cez široký lievik. Opatrne nalejte polovicu sirupu, naberačku po naberačke. Potom pridajte všetko ostatné naraz.
5. Kompót uzatvoríme. Prevráťte ho na zložený uterák a zabaľte do teplej prikrývky. Necháme vychladnúť.
MIMOchodom
Kompót z červených a čiernych ríbezlí sa dobre skladuje na suchom a tmavom mieste. V tomto prípade nie je potrebná chladnička, ak boli poháre dobre sterilizované a bola prísne dodržaná technológia varenia.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Kompót z červených a čiernych ríbezlí je možné doplniť ovocím: chuť takéhoto sortimentu ovocia a bobúľ bude veľmi zaujímavá.
Mrazený kompót z čiernych ríbezlí
Samotná ríbezľa je nádherná bobuľa a kompót z nej má všetkého dostatok: kyselinu, vôňu, letnú sviežosť. Ak však chcete urobiť nápoj výraznejší, pridajte doň trochu zázvoru. Sme si istí, že sa vám bude páčiť!
Mrazený kompót z čiernych ríbezlí
30 min
8 porcií
Na prípravu potrebujete:
● čerstvé mrazené čierne ríbezle – 300 g
● koreň zázvoru – 10 g
● cukor – 150 g
1. Do hrnca nalejte 2 litre vody a priveďte do varu. Pridajte cukor. Zázvor ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pridajte do vody s cukrom. Varte 3 minúty.
2. Vyberte bobule z mrazničky, vložte do cedníka a opláchnite teplou vodou. Vložte do hrnca s vodou a priveďte do varu. Varte 3 minúty…