Maliny na zimu: 25 najlepších spôsobov varenia

Maliny na zimu: 25 najlepších spôsobov varenia

Maliny na zimu: 25 najlepších spôsobov varenia

Maliny sú lahodné a neuveriteľne zdravé bobule. jej možno uložiť pomocou rôznych metód. Najznámejšia je konzervácia vo forme džemu, cukrovinky alebo džemu. Druhým najobľúbenejším je mrazenie. Maliny sa uchovávajú dobre zmrazené. A môžete ho použiť rovnakým spôsobom ako čerstvé – variť kompóty a omáčky, pridávať do pečiva, cereálií a nápojov, pripravovať koláče s penou, pomeliť s cukrom alebo len jesť.

O čom budeme hovoriť v článku:Ako pripraviť maliny na zber na zimu Mrazenie malín na zimu Maliny bez varenia s cukrom na zimu Malinové pyréDžemy, marmelády, malinové džemy Malinové želé Kompóty, šťavy a sirupy z malín Malinová šťava Malinový sirupMalinový alkoholČo ešte pripraviť z malín na zimaMalinová pastilkaMalinové listy na zimu

Ako pripraviť maliny na zber na zimu

Ak chcete zachovať chuť a výhody malín na zimu, musíte ich správne pripraviť. Bobule by sa mali zbierať v suchom počasí, keď sú úplne zrelé a majú jasnú farbu. Potom by ste ich mali prejsť, zbaviť sa pokazených, vybrať listy a iné nečistoty, odstrániť stonky, opláchnuť ich vo vode, čím odstránite prípadné nečistoty a prach a zároveň hmyz skrytý vo vnútri bobúľ. Mimochodom, otázka umývania malín zostáva stále otvorená. Z nejakého dôvodu sa všeobecne uznáva, že rastie na vysokej úrovni Malinové kríky nemôžu byť špinavé. Preto ho často jedia priamo z kríka, pričom sa obávajú len občasného červíka uhniezdeného v nejakej bobuli. Ďalší argument proti spracovaniu vody: maliny sú veľmi jemné bobule a môžu sa vo vode ľahko rozpadnúť.

Nech je to akokoľvek, maliny nerastú v sterilných podmienkach, preto dôrazne odporúčame maliny pred zberom spracovať – opláchnite veľmi jemne studenou, vždy tečúcou vodou. Po „namočení“ bobúľ vo vode ich zľahka osušte na papierových utierkach.

Zmrazenie malín na zimu

Je dôležité nechať bobule pred zmrazením vysušiť.
Je dôležité nechať bobule pred zmrazením vysušiť (Shutterstock/FOTODOM)

Existuje niekoľko spôsobov, ako zmraziť maliny na zimu – s cukrom, bez cukru, vo forme džemu, vo forme pyré. Čerstvé bobule je vhodné spracovať v deň zberu, pretože rýchlo strácajú nielen svoju prezentáciu, ale aj svoje prospešné vlastnosti. Povieme vám, ako zmraziť celé bobule:

1. Maliny roztrieďte, odstráňte zelenú časť (chvosty), bobule opláchnite v studenej neperlivej vode.

2. Rozložte bobule na kus papiera, papierové obrúsky alebo obyčajnú handričku, aby sa nezlepili. Počkajte, kým bobule uschnú.

3. Plech s bobuľami vložíme do mrazničky na cca 1,52 hodiny.

4. Po zmrazení vložte maliny do vrecúšok alebo nádob a uložte ich do mrazničky až na 12 mesiacov.

Druhým spôsobom mrazenia sú maliny s cukrom. Vhodné pre túto možnosť a neštandardné bobule: mierne zvädnuté alebo mierne presakujúce.

Bobule tiež po častiach položte na kus papiera alebo malý plech na pečenie a posypte cukrom. Môžete to urobiť v niekoľkých vrstvách, čím ušetríte čas. Vrchná vrstva by mala byť vždy cukor. Maliny v cukre budú potrebovať viac času na zmrazenie – asi 5 hodín.

Maliny roztlačené s cukrom a malinovým pyré môžeme ihneď zamraziť vo vrecúškach alebo vo vhodných nádobách.

Spomenuli by sme aj remontantné maliny, ktoré sa dajú aj úspešne mraziť. Neskoré odrody malín začínajú dozrievať od konca júla do začiatku augusta a prinášajú ovocie až do októbra, niekedy až do prvého mrazu. Veľkým plusom je, že remontantné maliny sa od bežných malín líšia dlhou a opakovanou plodnosťou. Neskoré odrody majú ďalšie výhody. Po prvé, ich bobule sú väčšie. A po druhé (a to je hlavné), remontantné maliny poskytujú plnú úrodu takmer bez zlyhania, zatiaľ čo letné odrody z nejakého dôvodu dôvody môžu prestať prinášať ovocie.

Skúste maliny zmraziť v malých porciách – je to pohodlnejšie a rýchlejšie. Opakovane mrazené bobule navyše stratia všetky svoje prospešné vlastnosti a „zbierajú“ škodlivé mikroorganizmy, ktoré spôsobujú hnilobu.

Maliny by sa mali rozmrazovať pri izbovej teplote alebo v chladničke.

Môžete si ho pripraviť z mrazených malín všetko, čo máte radi: džem, kompóty, želé, omáčky, tinktúry a likéry. Spracované a mrazené maliny možno pridať do palaciniek, koláčov, koláčov a pripraviť z nich želé a peny. Alebo si s ním pripravte čajový nápoj.

Čaj s mrazenými malinami

Mrazené maliny tvoria veľmi aromatickú čajovú zmes. Môže sa piť teplý aj studený.

10 minút

2 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • mrazené maliny – 150 g
  • čierny čaj – 1 vrecko alebo 1 lyžička.
  • malinový džem alebo sirup – 4 lyžice. l.
  • rozmarín – 1 vetvička
  • cukor podľa chuti

1. Maliny rozmrazíme, spolu so šťavou vložíme do francúzskeho lisu a roztlačíme s cukrom.

2. Samostatne uvarte čaj v 600 ml vriacej vody, vyberte vrecko a nalejte čaj do French pressu.

3. Pridajte vetvičku rozmarínu, džem alebo sirup. Nechajte vylúhovať 5 minút.

4. Čaj prefiltrujte vo french presse a zalejte podľa pohárov.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Nie každý má rád drobné zrniečka v malinových prípravkoch. Je veľmi ľahké sa ich zbaviť. Maliny dobre pomelieme obyčajným mačkadlom, pridáme cukor a opäť všetko dôkladne pomelieme. Môžete tiež pretrieť pyré cez sito alebo rozdrviť bobule v mixéri.

MIMOchodom

Namiesto rozmarínu môžete pridať tymián alebo oregano a čierny čaj nahradiť zeleným.

Maliny bez varenia s cukrom na zimu

Maliny bez varenia s cukrom na zimu sú zatiaľ jediným spôsobom, ako zachovať chuť a vôňu pravých letných malín. Žiadny džem, džem či cukrovinka sa nevyrovnajú chuti surových malín. Bohužiaľ, táto metóda má jednu nevýhodu – takýto prípravok je možné skladovať iba v chladničke.

Malinový džem bez varenia sa musí uchovávať v chladničke
Malinový džem bez varenia sa musí skladovať v chladničke (gastronom.ru)

Čas varenia 6 hodín 15 minút

2 plechovky po 600 ml

Na prípravu potrebujete:

  • maliny – 1 kg
  • cukor – 1 kg

1. Vyberte najlepšie bobule bez poškodenia. Odstráňte stonky. Vložte bobule do veľkej misy a zľahka ich roztlačte drvičom, kým bobule nepustia šťavu.

2. Pridajte cukor k malinám v niekoľkých prídavkoch, pričom bobule zakaždým premiešajte, aby bol cukor čo najviac nasýtený šťavou. Nechajte pri izbovej teplote 6 hodín. Počas tejto doby niekoľkokrát premiešajte. Cukor by sa mal úplne rozpustiť.

3. Maliny a cukor vložte do sterilizovaných pohárov, zatvorte sterilizovanými viečkami a uložte do chladničky.

MIMOchodom

Maliny bez varenia s cukrom na zimu sú úžasným dezertom, ale môžete ho ešte vylepšiť. Odmerajte potrebné množstvo malín, roztlačte ich a pretrite cez sitko. Takto sa zbavíte semienok a zmiešaním malinového pyré s cukrom získate vynikajúce želé.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete na zimu variť maliny bez varenia s cukrom, ale nemáte v chladničke miesto na uloženie pohárov, môžete si prípravu pripraviť trochu inak. Zdvojnásobte množstvo cukru a potom postupujte podľa nášho receptu. Tento džem sa môže skladovať pri izbovej teplote.

pyré z malín

Roztlačené maliny sú ideálnou možnosťou na uchovanie maxima vitamínov v bobuliach. Surové malinové pyré je veľmi vhodné použiť na výrobu dezertov – koláčov, koláčov alebo želé – budú neuveriteľne voňavé. Pár lyžíc pridaných do čaju bude výborným preventívnym liekom na prechladnutie.

15 min

2 plechovky po 1l

Na prípravu potrebujete:

  • maliny – 1 kg
  • cukor – 1 kg

1. Maliny roztrieďte a opláchnite. Jahody položte na papierové obrúsky a mierne osušte.

2. Poháre vypláchnite sódou bikarbónou, vložte ich do rúry. Rúru predhrejeme na 100°C a poháre necháme asi 1 hodinu. Po vypnutí rúry zaváracie poháre hneď nevyberajte, počkajte, kým všetko trochu vychladne. Viečka sterilizujte vo vriacej vode.

3. Maliny zmiešame s cukrom a nasekáme mixérom, preložíme do sterilizovaných pohárov a uzatvoríme. Malinové prípravky skladujte na chladnom mieste.

MIMOchodom

Ak plánujete zmraziť maliny v pyré, preskočte krok zavárania a jednoducho preložte pyré do vhodnej nádoby s tesne priliehavým vekom alebo vložte do vrecúšok so zipsom a vložte do mrazničky.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak namiesto cukru použijete sladidlo, je lepšie takéto pyré neskladovať v chladničke, ale ihneď zmraziť.

Zaváraniny, cukrovinky, malinové džemy

Do malinového džemu nie je potrebné pridávať cukor, môžete použiť med, stéviu alebo erytritol
Do malinového džemu nie je potrebné pridávať cukor, môžete použiť med, stéviu alebo erytritol (Shutterstock/FOTODOM)

Malinový džem na zimu sa pripravuje rovnakým spôsobom ako z akéhokoľvek iného bobuľového ovocia – s cukrom alebo jeho náhradami a prírodnými sladidlami podľa vlastného výberu: med, stévia, erytritol (iný názov pre túto prísadu je melónový cukor alebo erythrol). Môže byť vo forme cukrovinky, hustá ako džem (tu možno budete potrebovať pektín, želírovací cukor, želatína alebo agar-agar), alebo naopak tekutá takmer ako želé (na tento prípravok je potrebná voda). Do malinového džemu môžete pridať ďalšie bobule, napríklad červené ríbezle, citrónovú šťavu, svetlé korenie, ako je aníz alebo kardamóm, a dokonca aj soľ (máme aj taký recept). A, samozrejme, pripravte si mnohými milovanú päťminútovú verziu malinového džemu.

Malinový džem

V každom ruskom dome sa malinový džem pripravoval od staroveku. Bola to nielen lahodná pochúťka k čaju zo samovaru, ktorý sa podával milým hosťom, ale aj povinný liek na prechladnutie. A teraz je cenná nádoba s malinovým džemom takmer v každej domácnosti. Uvarte si ho tiež.

Malinový džem na zimu
Malinový džem na zimu (LLC Publishing House Gastronom)

Čas varenia: 1 hodina 15 minút

Ďalší čas 4 hodiny

4 plechovky po 500 ml

Na prípravu potrebujete:

  • maliny – 1,2 kg
  • cukor – 1 kg
  • voda – 250 ml
  1. Pripravte bobule: roztriedte a odložte pokazené, odstráňte stopky. Maliny vložte do veľkého hrnca alebo džemovej misy, zasypte cukrom a nechajte 46 hodín.
  2. Keď bobule pustia dostatok šťavy a absorbujú cukor, pridajte vodu a panvicu umiestnite na stredný oheň. Za mierneho miešania priveďte džem do varu.
  3. Hneď ako džem vrie, znížime oheň. Začnite odvádzať penu a zbierajte ju v strede. Penu sa snažte zbierať opatrne: od toho závisí typ vášho džemu.
  4. Džem varte na miernom ohni, kým sirup nezhustne a bobule nezmäknú, 4550 minút. Skontrolujte pripravenosť džemu: ponorte lyžicu do džemu a mierne vychladnite. Potom po sirupe prejdite rúčkou ďalšej lyžice – ak sa linka nezatvára, džem je hotový.
  5. Odstráňte džem z ohňa a úplne vychladnúť. Džem rozdeľte do čistých suchých pohárov a pevne zatvorte viečkami. Skladujte na tmavom a chladnom mieste.

MIMOchodom

Správne pripravený malinový džem možno skladovať dlhšie ako jeden rok. Takže ak máte tento rok na dači veľa malín, je lepšie pripraviť viac džemu naraz.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak ste maliny na malinový džem kúpili od renomovaného predajcu alebo si ich sami vypestovali, neumývajte ich. Maliny sú veľmi jemné bobule a pri umývaní sa poškodzujú. Neplytvajte svojou drahocennou malinovou šťavou.

Malinová cukrovinka na…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik