Marináda na huby na grile: 6 najlepších receptov

Marináda na huby na grile: 6 najlepších receptov

Marináda na huby na grile: 6 najlepších receptov

Vôňa šampiňónov na grile vás dokáže vyviesť z miery! Niektorí však stále považujú tieto huby za bez chuti a príliš jednoduché – nehodné pozornosti. Tajomstvo je v tom, že šampiňóny by sa mali pred pečením vložiť do marinády – absorbujú chute a vône korenia a korenín ako špongia. A aby sa huby na grile nespálili a zostali šťavnaté, musíte poznať a dodržiavať teplotný režim. Ale povedzme si o všetkom pekne po poriadku.

Marináda na šampiňóny na grile: 6 najlepších receptov

Aké sú výhody šampiňónov?

Šampiňóny už dávno prestali byť niečím exotickým. Dnes ich možno nájsť v každom obchode so zmiešaným tovarom a za veľmi prijateľnú cenu. Vedeli ste, že šampiňóny sú svojim zložením prakticky superpotravina? Majú veľa bielkovín, vlákniny a vlhkosti a obsah kalórií je len 25 kcal na 100 g. Sú tiež bohaté na vitamíny B, A a C, navyše obsahujú draslík, selén a zinok – mikroelementy, ktoré sa v nich vyskytujú len zriedka. iné produkty.

Ako si vybrať šampiňóny na grilovanie a grilovanie

Na grilovanie alebo grilovanie sa najlepšie hodia veľké šampiňóny.
Na grilovanie alebo grilovanie sú najlepšie veľké šampiňóny (Shutterstock/FOTODOM)

Pri výbere šampiňónov na grilovanie alebo grilovanie počítajte s tým, že pri tepelnej úprave sa značne zmenší. Preto uprednostňujte veľké alebo stredné huby a malé si nechajte na predjedlá a šaláty. Určite dbajte na čerstvosť – šampiňóny by mali byť pevné, bez fľakov, hniloby, či nepríjemného zápachu a najlepšie rovnakej veľkosti.

Kultivované huby nerastú na zemi, ale na substrátoch sa nemusia čistiť od lesných zvyškov alebo piesku. Zvyčajne sa šampiňóny neumývajú pod tečúcou vodou, ale jednoducho sa utierajú vlhkou handričkou alebo špongiou – týmto spôsobom neabsorbujú prebytočnú vlhkosť a nestratia svoju jemnú arómu.

Nie je potrebné variť šampiňóny vopred. Aj tie najväčšie exempláre budú grilované maximálne za 15 minút bez akejkoľvek predbežnej tepelnej úpravy. Čo sa týka marinády, jej úlohou je dodať hubám maximálnu chuť a vôňu, preto ju pripravujte s rezervou, aby ste šampiňóny na grile pri každom prevrátení dodatočne namazali.

Marináda na huby na grile a grile

Najčastejšie sa marináda na grilované šampiňóny pripravuje z rastlinného oleja, sójovej omáčky, kyslej smotany alebo majonézy. Vhodný je olivový olej, rafinovaný slnečnicový olej, prípadne akýkoľvek iný olej bez výraznej chuti. Ochráni huby pred vyschnutím a pomôže lepšiemu vstrebaniu korenín. Na ten istý účel môžete použiť kyslú smotanu alebo majonézu s nízkym obsahom tuku.

Pár kvapiek citrónovej šťavy alebo aromatického octu (prírodného, ​​v tomto prípade je lepšie vyhnúť sa stolovému octu) dodá šampiňónom mierne kyslosť. Čierne korenie a sladká paprika zvýrazňujú prirodzenú chuť húb. Nasekané bylinky, najmä petržlen a zeler, mu dodajú extra sviežosť, zatiaľ čo stredomorské bylinky ako rozmarín, tymian a bazalka dodajú punc sofistikovanosti. Nemali by ste sa však príliš unášať korením – existuje riziko úplného zabitia hubovej chuti. Mimochodom, šampiňóny môžete navyše posypať ušľachtilým práškom z hríbov – tak získate skutočnú lesnú arómu.

Ako dlho smažiť šampiňónový kebab a na čo si dať pozor

Špízy zo šampiňónov by sa mali vyprážať na strednom ohni. Doba varenia zvyčajne trvá 10-15 minút
Špízy zo šampiňónov by sa mali vyprážať na strednom ohni. Doba varenia zvyčajne trvá 10–15 minút (Shutterstock/FOTODOM)

Majte na pamäti, že šampiňónový kebab by sa mal variť na miernom ohni: nepotrebuje vysoké teplo. Zapáľte oheň vopred, počkajte, kým sa uhlie nepokryje sivým popolom, a až potom začnite variť. Huby napichnite na špízy alebo ich poukladajte na gril v jednej vrstve a držte ich v dostatočnej vzdialenosti od plameňa a každé 2 ich otočte3 minúty. Nezabudnite pravidelne natierať šampiňóny marinádou alebo len rastlinným olejom (môže byť ochutený). Doba varenia závisí od intenzity ohrevu a veľkosti šampiňónov, zvyčajne však nepresiahne 1015 minút. Ak sú huby dobre opečené a nasunú sa na špíz, sú hotové a môžu sa odstrániť z ohňa.

Šťavnaté šampiňóny na grile

Grilované šampiňóny môžu buď doplniť tradičné mäsové či hydinové kebaby, alebo ich úplne nahradiť. Príprava tohto jedla nezaberie veľa času, najmä preto, že máme recept na lahodnú marinádu, vďaka ktorej si vôňa šampiňónov podmaní aj tých najpresvedčenejších mäsiarov.

Šťavnaté šampiňóny na grile
Šťavnaté šampiňóny na grile (gastronom.ru)

Varenie 20 minút

Ďalší čas 40 minút

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

• veľké šampiňóny – 14 ks.

• olivový olej – 3 lyžice. l.

• cesnak – 2 strúčiky

• sušený rozmarín – 2 lyžičky.

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

• morská soľ

1. Strúčiky cesnaku prekrojíme na polovice. Vložte do malej misky alebo mažiara.

2. K cesnaku pridáme štipku morskej soli a sušený rozmarín. Rozdrvte paličkou alebo drvičom na konzistenciu pyré. Nalejte olivový olej a premiešajte. Paprika podľa chuti.

3. Šampiňóny utrite vlhkou handričkou alebo špongiou. Odstráňte nohy (v tejto miske nebudú potrebné). Umiestnite čiapky do veľkej misy.

4. Cesnakovú marinádu nalejte na klobúčiky šampiňónov, jemne premiešajte, misku prikryte potravinovou fóliou a nechajte 30 minút pôsobiť.

5. Položte šampiňóny na grilovací rošt. Varte, kým nie je hotové, asi 68 minút.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete grilovať kompletné vegetariánske menu, pridajte k hubám papriku, pevné (ale zrelé) paradajky, cuketu a baklažán.

MIMOchodom

Grilované šampiňóny je možné pred podávaním posypať nasekanými bylinkami a/alebo strúhaným syrom, pokiaľ to, samozrejme, neodporuje vášmu stravovaciemu presvedčeniu.

Sójová marináda na grilované huby

Šampiňóny varené na otvorenom ohni sú chutné, zdravé a zároveň úplne nekomplikované jedlo. Marináda na hubový kebab na báze sójovej omáčky a medu dodá šampiňónom vynikajúcu chuť a závratnú vôňu. Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

Sójová marináda na grilované huby
Sójová marináda na grilované šampiňóny (Foto užívateľ, autor receptu)

Varenie 20 minút

Ďalší čas 2 hodiny

34 porcie

Na prípravu potrebujete:

• šampiňóny – 500 g

• sójová omáčka – 100 ml

• zelenina (petržlen, koriandr, zelená cibuľa) – 1 zväzok

• cesnak – 3 strúčiky

• med – 1 polievková lyžica. l.

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

• rastlinný olej

1. Šampiňóny jemne utrite vlhkou handričkou alebo špongiou a vložte do veľkej misy. Pridajte sójovú omáčku, med a čerstvo mleté ​​čierne korenie.

2. Jemne nakrájajte zeleninu. Nasekajte cesnak alebo ho pretlačte cez lis. Do misky so šampiňónmi pridajte cesnak a bylinky, jemne premiešajte, prikryte potravinovou fóliou a nechajte marinovať aspoň 2 hodiny.

3. Napichnite huby na špízy a opatrne ich očistite od zvyšnej marinády. Namažte rastlinným olejom.

4. Šampiňóny opečte na rozpálenom uhlí za častého otáčania. Počas varenia môžeme huby jemne natrieť marinádou. Približne o 10Budú hotové za 12 minút.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Na túto marinádu použite svetlú sójovú omáčku, ak je tá vaša príliš hustá, potom odoberte trochu menej a zrieďte ju vodou.

MIMOchodom

Do sójovej omáčky a medovej marinády môžete pridať trochu horčice. S Dijonom by to bolo dokonalé.

Šampiňóny s párkami a zeleninou v rýchlej marináde na grile

Šťavnatý kebab so šampiňónmi, klobásami, zeleninou a syrom nenechá nikoho ľahostajným. Každá z ingrediencií je dobrá sama o sebe, no vďaka grilovaniu a údenej aróme sa chute spoja a začnú „znieť“ úplne novým spôsobom.

Šampiňóny s párkami a zeleninou v rýchlej marináde na grile
Šampiňóny s klobásami a zeleninou v rýchlej marináde na grile (gastronom.ru)

Varenie 20 minút

Ďalší čas 30 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• syr halloumi – 400 g

• párky – 4 ks.

• baklažán – 1 ks.

• sladká paprika – 2 ks.

• šampiňóny – 810 ks.

• soľ

Na marinádu:

• citrón (šťava) – 1/2 ks.

• olivový olej – 6 polievkových lyžíc. l.

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Papriku rozrežte pozdĺžne, potom každú polovicu nakrájajte na štvorce so stranou 2 cm. Halloumi a baklažán nakrájajte na veľké kocky so stranou 2 cm polovicu.

2. Vo veľkej mise zmiešajte citrónovú šťavu a olivový olej. Dochutíme korením a jemne rozšľaháme vidličkou. Do marinády pridajte šampiňóny, zeleninu, syr a klobásy. Premiešame, misku prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 30 minút pri izbovej teplote.

4. Zeleninu, huby, klobásy a halloumi naukladajte na špízy. Medzi kúskami kebabu nechajte malý priestor. Osolíme a opekáme na grile do zlatista asi 10 minút. Každé 2-3 minúty otočte špízy, aby sa kebab uvaril rovnomerne.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

V tomto recepte je možné baklažány nahradiť hustou cuketou a párky kúskami kuracieho filé, ale halloumi by ste mali určite hľadať v obchode: nemôžete ho nahradiť žiadnym iným syrom.

MIMOchodom

Aby bola rýchla marináda chuťovo pikantnejšia, pridajte pár kvapiek horkej omáčky: sriracha alebo tobasco.

Ražniči zo šampiňónov v marináde s kyslou smotanou

Šampiňóny sú pomerne neutrálne huby, ktoré dokážu dokonale absorbovať chute a vône iných potravín, bylín a korenín. Preto je marináda na huby na grile pripravená v štýle fondue obojstranne výhodným variantom, ktorý sa určite oplatí vyskúšať.

Ražniči zo šampiňónov v marináde s kyslou smotanou
Ražný kebab zo šampiňónov v marináde s kyslou smotanou (gastronom.ru)

Varenie 30 minút

Ďalší čas 15 minút

2 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • šampiňóny – 200 g
  • kyslá smotana 10% tuku – 120 ml
  • syr čedar – 120 g
  • údená paprika – 1 lyžička.
  • soľ

1. Syr nastrúhajte na jemnom strúhadle, vložte do hrnca, pridajte kyslú smotanu. Zmes zahrejte na miernom ohni, bez uvedenia do varu, za stáleho miešania, kým sa syr neroztopí. V pohode.

2. Šampiňóny utrieme vlhkou utierkou, dáme do misy, pridáme papriku. Misu pretrepte, aby korenie rovnomerne obalilo huby, pridajte marinádu z kyslej smotany a nechajte 10-15 minút.

3. Predhrejte gril alebo gril a hubové špízy opečte na žeravom uhlí do zlatohneda, asi 7-8 minút. Počas procesu kebab niekoľkokrát otočte, aby ste zaistili rovnomerné pečenie.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Stredne veľké šampiňóny môžu byť varené spolu s nohami, pre veľké je vhodné ponechať iba čiapky – uľahčíte ich navlečenie na špíz. A kebab bude krajší.

MIMOchodom

Ak nepoužijete stonky húb, môžete ich zmraziť na budúce použitie v polievkach a omáčkach.

Marinované šampiňóny s majonézou a cesnakom

Náš recept na grilované šampiňóny je veľmi jednoduchý – čerstvé pevné šampiňóny, majonéza, cesnak, soľ. Verte mi, nič iné tu netreba, lebo majonéza už obsahuje olej, ocot na kysnutie a horčicu.

Marinované šampiňóny s majonézou a cesnakom
Marinované šampiňóny s majonézou a cesnakom (Shutterstock/FOTODOM)

Varenie 30 minút

Ďalší čas 30 minút

3 porcie

Na prípravu potrebujete:

• šampiňóny – 600 g

• majonéza – 3 polievkové lyžice. l.

• granulovaný cesnak – 1–2 lyžičky.

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Šampiňóny utrite vlhkou handričkou alebo špongiou, stopky mierne orežte.

2. Vo veľkej mise zmiešame majonézu a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik