Najchutnejší domáci tekvicový kaviár na zimu

Najchutnejší domáci tekvicový kaviár na zimu

Najchutnejší domáci tekvicový kaviár na zimu

Kaviár z cukety na zimu je jednou z prvých asociácií s cuketou. Niekto ho má rád pikantný s cesnakom, niekto sladkastý, iný jemný, takmer pyré, s majonézou z obchodu. Vybrali sme 9 receptov na lahodný tekvicový kaviár, ktorý si pochutia dospelí aj deti. A na cukete je dobré, že do kaviáru môžete ako prísadu použiť takmer akúkoľvek korenistú zeleninu a bylinky, ktoré máte na záhrade alebo na poličkách.

Najchutnejší domáci tekvicový kaviár na zimuO čom budeme hovoriť v článku:5 životných trikov na prípravu tekvicového kaviáru na zimu. Cuketový kaviár s majonézou Elena DavydovaNajpodrobnejší recept na klasický squashový kaviár od Eleny Bon

5 životných trikov, vďaka ktorým bude kaviár zimnej tekvice skutočne chutný

  • Mladú cuketu použijeme vcelku, ošúpeme a z „vyzretej“ cukety odstránime jadrovník so semienkami.
  • Ak chcete dosiahnuť hladké pyré z kaviáru, surovú zeleninu pomeliete na mäsovom mlynčeku (alebo pomeliete v mixéri) a potom poduste. Ak máte radi kaviár s kúskami, zeleninu po uvarení nakrájajte. A je to lepšie nie s mixérom, ale s obyčajným maškrtníkom.
  • Squashový kaviár je možné na zimu zrolovať bez pasterizácie. Dôležité je len vložiť do sterilných pohárov takmer vo vriacom stave, pevne uzavrieť a poháre dobre zabaliť, kým nevychladnú.
  • Zeleninu dusíme v hrubostennej nádobe – dobre poslúži kastról, kačací hrniec alebo kotlík. Najhoršie, čo sa môže stať, je, že kaviár zhorí. Potom bude mať v tégliku nepríjemnú spálenú chuť.
  • Cuketa je veľmi nenáročná zelenina, ktorá nemá prakticky žiadnu vlastnú chuť. Preto ich pri príprave kaviáru môžete bezpečne kombinovať s baklažánom, tekvicou, koreňom zeleru, jablkami a dokonca aj zemiakmi v akomkoľvek pomere, ktorý sa vám páči.

Domáci squashový kaviár na zimu

Čo môžem povedať? Lahodný domáci squashový kaviár na zimu doslova zachránil sovietsky ľud pred hladom po celé desaťročia – naše mamy a staré mamy dusili daču tekvicu v tonách a zoraďovali prápory plechoviek. Snímame klobúky a berieme do úvahy najjednoduchší, no generáciami overený recept. Pomery v tomto recepte si ale môžete pokojne zmeniť podľa chuti a pridať nové ingrediencie: bylinky, cesnak, sladkú a štipľavú papriku, korenie… Zira a koriander sa k tekvicovému kaviáru obzvlášť hodia.

Domáci squashový kaviár
Domáci squashový kaviár

Na prípravu 6-litrových pohárov potrebujete:

  • biela cuketa 3 kg
  • zrelé paradajky 2 kg
  • mrkva 1 kg
  • cibuľa 1 kg
  • slnečnicový olej 1 pohár
  • soľ 2 polievkové lyžice. l.
  • cukor 4 polievkové lyžice. l.
  • jablčný ocot 2 polievkové lyžice. l.
  1. Nakrájajte cuketu na kocky spolu so šupkou – ak sú semená v cukete veľké, je potrebné ich odstrániť lyžičkou. Mrkvu nastrúhame a cibuľu nakrájame nadrobno.
  2. Nalejte olej do hlbokej panvice. Zľahka opečte cuketu, pridajte mrkvu a cibuľu. Premiešame a na miernom ohni za občasného miešania varíme 10 minút. Pridajte na kocky nakrájané paradajky a smažte ďalších 10 minút.
  3. Výslednú hmotu rozomelte v mixéri alebo kuchynskom robote. Pridajte soľ, cukor, ocot a za stáleho miešania varte na miernom ohni 30 minút.
  4. Hotový squashový kaviár vložte do sterilizovaných pohárov a ihneď zrolujte. Otočte ho hore dnom a držte ho pod prikrývkou, kým úplne nevychladne.

Squashový kaviár s hubami

Recept pre tých, ktorým sa bežný kaviár z obchodu zdá príliš fádny. Chuť tohto domáceho tekvicového a hubového kaviáru je úplne úžasná! Vyprážané a biele lišajníky premenia jednoduchú vidiecku prípravu na lahodné predjedlo. A kurkuma robí farbu veselú a chutnú. Tento druh kaviáru by ste mali pripraviť a zjesť, keď chcete rozveseliť seba a svoju domácnosť.

Squashový kaviár s hubami
Squashový kaviár s hubami

Na prípravu 4-litrových pohárov potrebujete:

  • cuketa 2 kg
  • čerstvé huby (biele, lišajníky, šampiňóny) 500 g
  • paradajky 1 kg
  • cibuľa 4 ks.
  • soľ s korením (Svanská soľ je perfektná) 2 polievkové lyžice. l.
  • kurkuma 1 polievková lyžica. l.
  • cukor 80 g
  • rastlinný olej 250 ml
  • jablčný ocot 5 lyžičiek.
  1. Cuketu nakrájame na malé kocky. Ak je šupka tvrdá, najskôr ju ošúpte. Výrazné semená je možné odstrániť aj lyžičkou.
  2. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Huby ošúpeme a nakrájame na rovnaké kocky ako cuketu. Paradajky ošúpeme z kože a semienok, nakrájame na kocky rovnakej veľkosti.
  3. Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej, pridajte cibuľu a opečte ju do zlatista. Pridajte kurkumu a svanskú soľ, premiešajte.
  4. Vložte cuketu do hrnca, premiešajte a na miernom ohni duste 15 minút. Pridáme paradajky, cukor a dusíme ďalších 15 minút.
  5. Smažte huby v rastlinnom oleji, pridajte do hrnca so zeleninou. Udržujte na ohni ďalších 10 minút, aby sa tekutina mierne odparila a kaviár zhustol.
  6. Horúci kaviár vložte do sterilizovaných pohárov. Dodatočne pasterizujte obrobok ďalších 1520 minút. Zatvorte viečkami, otočte a nechajte vychladnúť, prikryté hrubou utierkou.
  7. Squashový kaviár skladujte na chladnom a tmavom mieste. Pred podávaním pridáme nasekané bylinky a nasekaný cesnak.

Squashový kaviár s majonézou

Meradlom skutočnej chuti tekvicového kaviáru je rovnaký kaviár z pohárov, podobný chutnému, jemnému, takmer homogénnemu detskému pyré. Predpokladá sa, že je takmer nemožné dosiahnuť takú konzistenciu a chuť doma. Navrhujeme však skúsiť uvariť kaviár pomocou tohto receptu a nájsť 10 rozdielov od kaviáru zakúpeného v obchode. Verte mi, nebude to ľahké. A našou tajnou zbraňou je majonéza. Práve to dodáva tekvicovému kaviáru pripravenému na zimu potrebnú hustotu a hladkosť.

Cuketový kaviár s majonézou z obchodu
Cuketový kaviár s majonézou z obchodu

Na prípravu 3-litrových pohárov potrebujete:

  • cuketa 2 kg
  • cibuľa 250 g
  • paradajkový pretlak 100120 g
  • majonéza 130 g
  • rastlinný olej plus na dusenie 80 ml
  • cukor 100 g
  • bobkový list 1 kus
  • soľ 1 polievková lyžica. l.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie 1 lyžička.
  1. Cuketu nakrájame na malé kúsky. Ak je šupka tvrdá, najskôr ju ošúpte. Výrazné semená je možné odstrániť aj lyžičkou.
  2. Nasekanú cuketu prejdite cez mlynček na mäso. Cibuľu nakrájame nadrobno, na troche oleja udusíme do mäkka, 45 minút.
  3. Vložíme do hrubostennej misy, pridáme paradajkový pretlak, majonézu, olej, premiešame a na miernom ohni dusíme 1 hodinu za občasného miešania, aby sa hmota nepripálila.
  4. Pridáme cukor, bobkový list, soľ, korenie a dusíme ďalšiu 1 hodinu. Hmota by mala pripomínať veľmi jemné pyré, no v žiadnom prípade by sa nemala pripáliť.
  5. Odstráňte bobkový list a vložte horúci kaviár do sterilizovaných pohárov.
  6. Dodatočne pasterizujte obrobok ďalších 1520 minút. Poháre zatvorte viečkami, otočte ich a nechajte vychladnúť, prikryté hrubou utierkou.
  7. Squashový kaviár s majonézou skladujte na chladnom a tmavom mieste. Pred podávaním pridáme nasekané čerstvé bylinky a čerstvý nasekaný cesnak.

Squashový kaviár s pečeným cesnakom

Kaviár s pečeným cesnakom je výborná chuťovka, ktorá uchová všetky letné vitamíny na zimu. Jeho chuť je naozaj úplne cudzia: upečený cesnak pri pôsobení teploty stráca štipľavosť, je jemný, sladkastý a vonia výrazne dymovo. A nôta tymiánu sa hodí obzvlášť ku všetkej dusenej zelenine. Zabraňuje premene tekvicového kaviáru na monotónnu kašu.

Squashový kaviár s pečeným cesnakom
Squashový kaviár s pečeným cesnakom

Na prípravu 3-litrových pohárov potrebujete:

  • cesnak 34 hlavy
  • lístky tymianu
  • zrelá cuketa 2 kg
  • zrelé paradajky 3 ks.
  • cibuľa 4 ks.
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  1. 3-4 hlávky cesnaku prekrojíme priečne na polovicu. Uložíme na 2 ks alobalu, pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme soľou, korením, posypeme lístkami tymianu, zabalíme a pečieme pri 180°C 25-30 minút.
  2. Cuketu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. 3 veľké zrelé paradajky oparíme, ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Ošúpte a nakrájajte cibuľu veľmi jemne.
  3. Cibuľu smažte v kotlíku na olivovom oleji 5-7 minút. Pridáme cuketu, zvýšime teplotu a za stáleho miešania restujeme, kým sa tekutina neodparí. Pridáme paradajky, dusíme, kým sa tekutina neodparí.
  4. Hotový cesnak vytlačíme zo šupky, rozdrvíme vidličkou na pastu s kúskami, pridáme do kotlíka. Dochutíme soľou, korením, premiešame a pred podávaním necháme vychladnúť. Alebo vložte horúci kaviár do sterilizovaných pohárov. Dodatočne pasterizujte obrobok ďalších 1520 minút. Poháre zatvorte viečkami, otočte ich a nechajte vychladnúť, prikryté hrubou utierkou.

Rýchly squashový kaviár s tekvicou a koriandrom

Na squashovom kaviári je dobré, že vôbec nemusíte dodržiavať pravidlá. Žiadne „iba cibuľa, cesnak a paradajky“! Chcete si do kaviáru pridať tekvicu? Prosím, bude mať nádherný sladký odtieň. Nenašli ste uprostred leta tekvicu? Skúste ho nahradiť koreňom zeleru – efekt nebude o nič horší. Čo sa týka korenia, napríklad koriander a petržlen dodajú kaviáru úplne iný zvuk. Rovnako ako bazalka, oregano, majoránka. Tu je dôvod, prečo byť kreatívny.

Rýchly zimný tekvicový kaviár s tekvicou a koriandrom
Rýchly zimný tekvicový kaviár s tekvicou a koriandrom

Na prípravu potrebujete:

  • cuketa – 3 ks.
  • tekvica – 250 – 300 g
  • cesnak – 25 g
  • jemne nasekané listy koriandra – 1 hrsť
  • olivový olej – 2 lyžice. l.
  1. Tekvicu ošúpeme. Nakrájajte ho na stredné kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom, soľou a korením. Poukladáme na plech vystlaný alobalom. Položte tam polovicu malej hlavy cesnaku. Pečieme pri 180°C 10 minút.
  2. Cuketu prekrojíme na polovicu. Semená odstráňte lyžičkou. Cuketu potrieme olivovým olejom. Opatrne ich poukladáme na plech vedľa tekvice. Pečte ďalších 10-15 minút. Tekvica by sa mala upiecť a mierne zmäknúť a cuketa by mala zhnednúť.
  3. Vyberte zeleninu. Každý klinček narežeme nožom a vytlačíme dužinu. Vložte cuketu a tekvicu do misy, pridajte cesnak a hrsť nadrobno nakrájaných listov koriandra. Rozšľaháme ponorným mixérom. Dochutíme soľou a korením, pridáme 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej, premiešame a necháme vychladnúť. Squashový kaviár podávame s varenými kuracími prsiami.

Squashový kaviár podľa starého škótskeho receptu

Aby som bol úprimný, nevieme, kde sa recept na tento tekvicový kaviár dostal k našim redaktorom a prečo je škótsky. Ale toto je určite zámorský kaviár. Je to všetko o jablkách, hrozienkach, zázvore a koreninách. Squashový kaviár sa ukazuje ako veľmi zaujímavý s tónmi vareného vína v chuti. To pravé na príjemné zimné večery.

Squashový kaviár podľa starého škótskeho receptu
Squashový kaviár podľa starého škótskeho receptu

Na prípravu 3-litrových pohárov potrebujete:

  • cuketa – 1 kg
  • cibuľa – 500 g
  • koriander (zrná) – 1 lyžička.
  • soľ – podľa chuti
  • čierne korenie (hrášok) – 1 lyžička.
  • zelené jablká – 500 g
  • hrozienka – 500 g
  • cukor – 500 g
  • koreň zázvoru – 25 g
  • paradajky – 1 kg
  • biely vínny ocot – 600 ml
  • klinčeky – 12 púčikov
  1. Na paradajkách urobte rez v tvare kríža, ovocie ponorte na 1 minútu do vriacej vody a potom ihneď preneste do misky s ľadovou vodou. Odstráňte kožu…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik