Najchutnejší domáci tekvicový kaviár na zimu
Kaviár z cukety na zimu je jednou z prvých asociácií s cuketou. Niekto ho má rád pikantný s cesnakom, niekto sladkastý, iný jemný, takmer pyré, s majonézou z obchodu. Vybrali sme 9 receptov na lahodný tekvicový kaviár, ktorý si pochutia dospelí aj deti. A na cukete je dobré, že do kaviáru môžete ako prísadu použiť takmer akúkoľvek korenistú zeleninu a bylinky, ktoré máte na záhrade alebo na poličkách.
O čom budeme hovoriť v článku:5 životných trikov na prípravu tekvicového kaviáru na zimu. Cuketový kaviár s majonézou Elena DavydovaNajpodrobnejší recept na klasický squashový kaviár od Eleny Bon
5 životných trikov, vďaka ktorým bude kaviár zimnej tekvice skutočne chutný
- Mladú cuketu použijeme vcelku, ošúpeme a z „vyzretej“ cukety odstránime jadrovník so semienkami.
- Ak chcete dosiahnuť hladké pyré z kaviáru, surovú zeleninu pomeliete na mäsovom mlynčeku (alebo pomeliete v mixéri) a potom poduste. Ak máte radi kaviár s kúskami, zeleninu po uvarení nakrájajte. A je to lepšie nie s mixérom, ale s obyčajným maškrtníkom.
- Squashový kaviár je možné na zimu zrolovať bez pasterizácie. Dôležité je len vložiť do sterilných pohárov takmer vo vriacom stave, pevne uzavrieť a poháre dobre zabaliť, kým nevychladnú.
- Zeleninu dusíme v hrubostennej nádobe – dobre poslúži kastról, kačací hrniec alebo kotlík. Najhoršie, čo sa môže stať, je, že kaviár zhorí. Potom bude mať v tégliku nepríjemnú spálenú chuť.
- Cuketa je veľmi nenáročná zelenina, ktorá nemá prakticky žiadnu vlastnú chuť. Preto ich pri príprave kaviáru môžete bezpečne kombinovať s baklažánom, tekvicou, koreňom zeleru, jablkami a dokonca aj zemiakmi v akomkoľvek pomere, ktorý sa vám páči.
Domáci squashový kaviár na zimu
Čo môžem povedať? Lahodný domáci squashový kaviár na zimu doslova zachránil sovietsky ľud pred hladom po celé desaťročia – naše mamy a staré mamy dusili daču tekvicu v tonách a zoraďovali prápory plechoviek. Snímame klobúky a berieme do úvahy najjednoduchší, no generáciami overený recept. Pomery v tomto recepte si ale môžete pokojne zmeniť podľa chuti a pridať nové ingrediencie: bylinky, cesnak, sladkú a štipľavú papriku, korenie… Zira a koriander sa k tekvicovému kaviáru obzvlášť hodia.
Domáci squashový kaviár
Na prípravu 6-litrových pohárov potrebujete:
- biela cuketa – 3 kg
- zrelé paradajky – 2 kg
- mrkva – 1 kg
- cibuľa – 1 kg
- slnečnicový olej – 1 pohár
- soľ – 2 polievkové lyžice. l.
- cukor – 4 polievkové lyžice. l.
- jablčný ocot – 2 polievkové lyžice. l.
- Nakrájajte cuketu na kocky spolu so šupkou – ak sú semená v cukete veľké, je potrebné ich odstrániť lyžičkou. Mrkvu nastrúhame a cibuľu nakrájame nadrobno.
- Nalejte olej do hlbokej panvice. Zľahka opečte cuketu, pridajte mrkvu a cibuľu. Premiešame a na miernom ohni za občasného miešania varíme 10 minút. Pridajte na kocky nakrájané paradajky a smažte ďalších 10 minút.
- Výslednú hmotu rozomelte v mixéri alebo kuchynskom robote. Pridajte soľ, cukor, ocot a za stáleho miešania varte na miernom ohni 30 minút.
- Hotový squashový kaviár vložte do sterilizovaných pohárov a ihneď zrolujte. Otočte ho hore dnom a držte ho pod prikrývkou, kým úplne nevychladne.
Squashový kaviár s hubami
Recept pre tých, ktorým sa bežný kaviár z obchodu zdá príliš fádny. Chuť tohto domáceho tekvicového a hubového kaviáru je úplne úžasná! Vyprážané a biele lišajníky premenia jednoduchú vidiecku prípravu na lahodné predjedlo. A kurkuma robí farbu veselú a chutnú. Tento druh kaviáru by ste mali pripraviť a zjesť, keď chcete rozveseliť seba a svoju domácnosť.
Squashový kaviár s hubami
Na prípravu 4-litrových pohárov potrebujete:
- cuketa – 2 kg
- čerstvé huby (biele, lišajníky, šampiňóny) – 500 g
- paradajky – 1 kg
- cibuľa – 4 ks.
- soľ s korením (Svanská soľ je perfektná) – 2 polievkové lyžice. l.
- kurkuma – 1 polievková lyžica. l.
- cukor – 80 g
- rastlinný olej – 250 ml
- jablčný ocot – 5 lyžičiek.
- Cuketu nakrájame na malé kocky. Ak je šupka tvrdá, najskôr ju ošúpte. Výrazné semená je možné odstrániť aj lyžičkou.
- Cibuľu nakrájame na malé kocky. Huby ošúpeme a nakrájame na rovnaké kocky ako cuketu. Paradajky ošúpeme z kože a semienok, nakrájame na kocky rovnakej veľkosti.
- Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej, pridajte cibuľu a opečte ju do zlatista. Pridajte kurkumu a svanskú soľ, premiešajte.
- Vložte cuketu do hrnca, premiešajte a na miernom ohni duste 15 minút. Pridáme paradajky, cukor a dusíme ďalších 15 minút.
- Smažte huby v rastlinnom oleji, pridajte do hrnca so zeleninou. Udržujte na ohni ďalších 10 minút, aby sa tekutina mierne odparila a kaviár zhustol.
- Horúci kaviár vložte do sterilizovaných pohárov. Dodatočne pasterizujte obrobok ďalších 15–20 minút. Zatvorte viečkami, otočte a nechajte vychladnúť, prikryté hrubou utierkou.
- Squashový kaviár skladujte na chladnom a tmavom mieste. Pred podávaním pridáme nasekané bylinky a nasekaný cesnak.
Squashový kaviár s majonézou
Meradlom skutočnej chuti tekvicového kaviáru je rovnaký kaviár z pohárov, podobný chutnému, jemnému, takmer homogénnemu detskému pyré. Predpokladá sa, že je takmer nemožné dosiahnuť takú konzistenciu a chuť doma. Navrhujeme však skúsiť uvariť kaviár pomocou tohto receptu a nájsť 10 rozdielov od kaviáru zakúpeného v obchode. Verte mi, nebude to ľahké. A našou tajnou zbraňou je majonéza. Práve to dodáva tekvicovému kaviáru pripravenému na zimu potrebnú hustotu a hladkosť.
Cuketový kaviár s majonézou z obchodu
Na prípravu 3-litrových pohárov potrebujete:
- cuketa – 2 kg
- cibuľa – 250 g
- paradajkový pretlak – 100–120 g
- majonéza – 130 g
- rastlinný olej plus na dusenie – 80 ml
- cukor – 100 g
- bobkový list – 1 kus
- soľ – 1 polievková lyžica. l.
- čerstvo mleté čierne korenie – 1 lyžička.
- Cuketu nakrájame na malé kúsky. Ak je šupka tvrdá, najskôr ju ošúpte. Výrazné semená je možné odstrániť aj lyžičkou.
- Nasekanú cuketu prejdite cez mlynček na mäso. Cibuľu nakrájame nadrobno, na troche oleja udusíme do mäkka, 4–5 minút.
- Vložíme do hrubostennej misy, pridáme paradajkový pretlak, majonézu, olej, premiešame a na miernom ohni dusíme 1 hodinu za občasného miešania, aby sa hmota nepripálila.
- Pridáme cukor, bobkový list, soľ, korenie a dusíme ďalšiu 1 hodinu. Hmota by mala pripomínať veľmi jemné pyré, no v žiadnom prípade by sa nemala pripáliť.
- Odstráňte bobkový list a vložte horúci kaviár do sterilizovaných pohárov.
- Dodatočne pasterizujte obrobok ďalších 15–20 minút. Poháre zatvorte viečkami, otočte ich a nechajte vychladnúť, prikryté hrubou utierkou.
- Squashový kaviár s majonézou skladujte na chladnom a tmavom mieste. Pred podávaním pridáme nasekané čerstvé bylinky a čerstvý nasekaný cesnak.
Squashový kaviár s pečeným cesnakom
Kaviár s pečeným cesnakom je výborná chuťovka, ktorá uchová všetky letné vitamíny na zimu. Jeho chuť je naozaj úplne cudzia: upečený cesnak pri pôsobení teploty stráca štipľavosť, je jemný, sladkastý a vonia výrazne dymovo. A nôta tymiánu sa hodí obzvlášť ku všetkej dusenej zelenine. Zabraňuje premene tekvicového kaviáru na monotónnu kašu.
Squashový kaviár s pečeným cesnakom
Na prípravu 3-litrových pohárov potrebujete:
- cesnak – 3–4 hlavy
- lístky tymianu
- zrelá cuketa – 2 kg
- zrelé paradajky – 3 ks.
- cibuľa – 4 ks.
- olivový olej
- soľ, korenie
- 3-4 hlávky cesnaku prekrojíme priečne na polovicu. Uložíme na 2 ks alobalu, pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme soľou, korením, posypeme lístkami tymianu, zabalíme a pečieme pri 180°C 25-30 minút.
- Cuketu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. 3 veľké zrelé paradajky oparíme, ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Ošúpte a nakrájajte cibuľu veľmi jemne.
- Cibuľu smažte v kotlíku na olivovom oleji 5-7 minút. Pridáme cuketu, zvýšime teplotu a za stáleho miešania restujeme, kým sa tekutina neodparí. Pridáme paradajky, dusíme, kým sa tekutina neodparí.
- Hotový cesnak vytlačíme zo šupky, rozdrvíme vidličkou na pastu s kúskami, pridáme do kotlíka. Dochutíme soľou, korením, premiešame a pred podávaním necháme vychladnúť. Alebo vložte horúci kaviár do sterilizovaných pohárov. Dodatočne pasterizujte obrobok ďalších 15–20 minút. Poháre zatvorte viečkami, otočte ich a nechajte vychladnúť, prikryté hrubou utierkou.
Rýchly squashový kaviár s tekvicou a koriandrom
Na squashovom kaviári je dobré, že vôbec nemusíte dodržiavať pravidlá. Žiadne „iba cibuľa, cesnak a paradajky“! Chcete si do kaviáru pridať tekvicu? Prosím, bude mať nádherný sladký odtieň. Nenašli ste uprostred leta tekvicu? Skúste ho nahradiť koreňom zeleru – efekt nebude o nič horší. Čo sa týka korenia, napríklad koriander a petržlen dodajú kaviáru úplne iný zvuk. Rovnako ako bazalka, oregano, majoránka. Tu je dôvod, prečo byť kreatívny.
Rýchly zimný tekvicový kaviár s tekvicou a koriandrom
Na prípravu potrebujete:
- cuketa – 3 ks.
- tekvica – 250 – 300 g
- cesnak – 25 g
- jemne nasekané listy koriandra – 1 hrsť
- olivový olej – 2 lyžice. l.
- Tekvicu ošúpeme. Nakrájajte ho na stredné kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom, soľou a korením. Poukladáme na plech vystlaný alobalom. Položte tam polovicu malej hlavy cesnaku. Pečieme pri 180°C 10 minút.
- Cuketu prekrojíme na polovicu. Semená odstráňte lyžičkou. Cuketu potrieme olivovým olejom. Opatrne ich poukladáme na plech vedľa tekvice. Pečte ďalších 10-15 minút. Tekvica by sa mala upiecť a mierne zmäknúť a cuketa by mala zhnednúť.
- Vyberte zeleninu. Každý klinček narežeme nožom a vytlačíme dužinu. Vložte cuketu a tekvicu do misy, pridajte cesnak a hrsť nadrobno nakrájaných listov koriandra. Rozšľaháme ponorným mixérom. Dochutíme soľou a korením, pridáme 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej, premiešame a necháme vychladnúť. Squashový kaviár podávame s varenými kuracími prsiami.
Squashový kaviár podľa starého škótskeho receptu
Aby som bol úprimný, nevieme, kde sa recept na tento tekvicový kaviár dostal k našim redaktorom a prečo je škótsky. Ale toto je určite zámorský kaviár. Je to všetko o jablkách, hrozienkach, zázvore a koreninách. Squashový kaviár sa ukazuje ako veľmi zaujímavý s tónmi vareného vína v chuti. To pravé na príjemné zimné večery.
Squashový kaviár podľa starého škótskeho receptu
Na prípravu 3-litrových pohárov potrebujete:
- cuketa – 1 kg
- cibuľa – 500 g
- koriander (zrná) – 1 lyžička.
- soľ – podľa chuti
- čierne korenie (hrášok) – 1 lyžička.
- zelené jablká – 500 g
- hrozienka – 500 g
- cukor – 500 g
- koreň zázvoru – 25 g
- paradajky – 1 kg
- biely vínny ocot – 600 ml
- klinčeky – 12 púčikov
- Na paradajkách urobte rez v tvare kríža, ovocie ponorte na 1 minútu do vriacej vody a potom ihneď preneste do misky s ľadovou vodou. Odstráňte kožu…