Najlepšie marinády na jahňací kebab
Len tie najlepšie marinády na jahňací kebab môžu urobiť toto mäso mäkké, šťavnaté a zároveň chutné! Vieme presne, ako ich variť a práve teraz sa s vami podelíme o skvelé recepty. Spoiler: takéto marinády sú vhodné aj pre jahňacie mäso a mäso v nich vydržíte nie jeden deň, ale len pár hodín.
O čom budeme hovoriť v článku:Univerzálne pravidlá pre dokonalý jahňací kebab Ako si vybrať jahňacie na ražniči Ako pripraviť mäso na ražniči Jednoduchá marináda na jahňací kebab s cibuľou v minerálnej vode Najlepšia marináda s vínom na jahňací kebab Kefírová marináda na jahňací kebab Kaukazská marináda na jahňací kebab Marináda na jahňací kebab s granátovým jablkom
Univerzálne pravidlá pre dokonalý jahňací kebab
Povedzme si úprimne, jahňací šašlik veľmi často nevaríme: najčastejšie používame bravčové alebo kuracie. Dôvody sú jasné: po prvé, tieto druhy mäsa sú cenovo dostupnejšie a po druhé, drvivej väčšine ľudí chutí ich chuť. A je oveľa jednoduchšie kúpiť dobré bravčové mäso, kuracie stehná alebo krídelká ako jahňacie alebo jahňacie. Navyše, niektorí ľudia kategoricky nemajú radi špecifickú vôňu tohto mäsa, iní – príliš veľa tuku. Problémom niekedy nie je samotná jahňacina, ale to, že málokto vie, ako ju správne uvariť. Poďme teda zistiť, ako sa toto mäso líši od iných druhov a ako z neho vyrobiť „cukríky“.
Keď hovoríme o jahňacine, máme na mysli mäso dospelého človeka (vyššieho ako rok) – ovce alebo barana. Farba by mala byť červená, ale v žiadnom prípade nie bordová: druhá znamená, že zviera žilo pomerne dlho. To je, samozrejme, dobré pre neho, ale nie až tak dobré pre gastronomické vlastnosti mäsa. Jahňacie mäso je zvyčajne dosť mastné v porovnaní s hovädzím alebo kuracím mäsom. Toto mäso má tiež špecifickú chuť s bylinnými až zemitými tónmi, ktoré nie každému chutia. Mimochodom, ostrý, nepríjemný zápach jahňacieho mäsa nie je normou: v ideálnom prípade by ste mali cítiť sviežu, mierne sladkú arómu a nie notoricky známy „vôňa“.
Mimochodom, toto mäso má množstvo prospešných vlastností pre telo. Samozrejme, jahňacie mäso má veľa bielkovín. Aminokyselina beta-alanín, ktorú obsahuje, navyše pomáha budovať svalovú hmotu. Jahňacie mäso tiež obsahuje veľa železa, ktoré zlepšuje zloženie krvi pri anémii z nedostatku železa, obnovuje energiu a aktivitu človeka. Jahňacie mäso je bohaté na zdravé mononenasýtené tuky, ktoré v primeranom množstve môžu byť prospešné pre kardiovaskulárne zdravie. Napokon, mladé aj „dospelé“ mäso baranov a oviec obsahuje vitamíny A a E, ktoré pomáhajú normalizovať metabolizmus a spomaľujú proces starnutia.
Ako variť jahňacie mäso? Predpokladá sa, že sa najlepšie „odhaľuje“ v dôsledku dlhodobého dusenia alebo pečenia. Mäso sa stáva jemné a veľmi šťavnaté, takže si podmaní aj tých najpresvedčenejších skeptikov. No ak si jahňacinu pripravíte vopred, ochutíte bylinkami (rozmarín, oregano, tymián), korením (kmín, zázvor, rasca) alebo cesnakom, získate jedlo skutočne reštauračnej kvality.
S čím podávať jahňacinu? Najjednoduchšia vec je s obľúbenými zemiakmi všetkých. Najlepšie je pred podávaním jednoducho prevariť a posypať bylinkami. K jahňacine sa hodí aj iná zelenina: mrkva, špenát, karfiol a strukoviny. No ani ryža s quinoou nie je zrušená! Čo sa týka omáčok, odporúčame použiť kyslé, ktoré veľmi dobre zvýraznia obsah tuku jahňacieho mäsa (ríbezľa, brusnica, granátové jablko, citrón), ako aj mätu. Vo všeobecnosti je tu priestor pre kulinársku fantáziu!
Ako si vybrať jahňacie mäso na grilovanie
Na grilovanie si treba zobrať čo najmladšie jahňacie mäso. Ideálnou možnosťou je jahňacie mäso (Shutterstock/FOTODOM)
Tento bod možno nazvať jedným z najdôležitejších, ak, samozrejme, chcete získať chutné mäso. Plánujete piecť jahňacinu? Kúpte si karé, sedlo alebo zadnú nohu. Snívate o lahodnom pilafe? Vezmite bok alebo špachtľu.
Ak chcete grilovať, skúste vybrať čo najmladšie jahňacie mäso. Ideálnou možnosťou by bolo jahňacie mäso: ružovo-malinové a veľmi jemné. Ak to nenájdete, vezmite si červené jahňacie mäso s malým množstvom ľahkého tuku, ktoré má príjemnú sviežu vôňu. Ktoré časti jatočného tela by ste mali uprednostniť? Po prvé, bedrový, šunkový alebo karé. Môžete si vziať aj krkovičku, ale tá obsahuje veľa tuku, čo nie každému bude chutiť.
Ako pripraviť mäso na grilovanie
Najdôležitejšou otázkou, s ktorou sa začiatočník v grilovaní stretáva, je veľkosť kusov. Poďme odhaliť tajomstvo! Najlepšie je nakrájať mäso na kocky so stranou nie väčšou ako 4 cm a cez zrno. A v žiadnom prípade sa nezbavujte všetkého tuku: vďaka tomu bude kebab počas grilovania šťavnatý a jemný.
Po rozkrojení jahňaciny je čas na marinovanie. Podrobné recepty nájdete nižšie. Všeobecné pravidlá sú nasledovné: ideálna marináda by mala obsahovať kyselinu, trochu tuku (jahňacie ho už má dosť) a mierne množstvo korenín a byliniek. To druhé je veľmi dôležité: mnohí, ktorí do marinády pridajú „všetko najlepšie naraz“, získajú veľmi zvláštne mäso s priemernou chuťou. A to vôbec nie je výsledok, o ktorý by sme sa mali snažiť. Čokoľvek sa dá povedať, dobré jahňacie mäso má veľmi zaujímavú chuť, ktorú netreba zatieniť! Ak ste si kúpili mäso, ktoré chutilo zle, bohužiaľ, žiadna marináda situáciu nenapraví. Snažiť sa preto nepríjemný zápach prehlušiť veľkým množstvom cesnaku, cibule či byliniek je úplne zbytočné.
Ako dlho marinovať jahňacie mäso? Určite nie deň, ako občas radia niektorí „odborníci“! Za taký dlhý čas mäso okyslí a získa nepríjemnú chuť. Malé kúsky dobrého jahňacieho mäsa (pamätáte si ich štandardnú veľkosť?) dokonale marinujú za 3-5 hodín. V krajnom prípade môže byť mäso ponechané cez noc v chladničke, pokiaľ samozrejme neplánujete spať 12 hodín.
No a teraz prejdime k receptom na jahňacie marinády, ktoré sa, našťastie, pripravujú jednoducho a z dostupných produktov.
Jednoduchá marináda na jahňacie ražniči s cibuľou v minerálke
To je prípad, keď sa všetky ingrediencie na marinádu dajú kúpiť v akomkoľvek obchode a pripraviť ich za 5 minút. Kebab bude mäkký, šťavnatý a jemný zároveň.
Jednoduchá marináda na jahňacie ražniči s cibuľou v minerálke (Shutterstock/FOTODOM)
10 min
Na 1 kg jahňacieho ražniči
Na prípravu potrebujete:
• cibuľa – 500 g
• citrónová šťava – 2 polievkové lyžice. l.
• soľ – 40–45 g
• sušené provensálske bylinky – 1 polievková lyžica. l.
• perlivá minerálna voda – 500 ml
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na nie príliš hrubé kolieska. Vložte do veľkej misy alebo hrnca.
2. Osolíme a pridáme sušené bylinky. Rukami premiešame, cibuľu roztlačíme, aby pustila šťavu.
3. Nalejte minerálnu vodu a citrónovú šťavu, premiešajte. Pridajte nakrájané jahňacie mäso. Miešajte, aby sa marináda rovnomerne rozložila. Vrch zakryte potravinovou fóliou a dajte na 4 hodiny do chladničky.
MIMOchodom
Minerálna voda podporuje rýchlejšie zmäknutie mäsových vlákien a lepšie preniknutie zložiek marinády dovnútra.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Namiesto provensálskeho môžete použiť akékoľvek iné hotové zmesi bylín (talianske, kaukazské). Alebo napríklad vezmite sušený rozmarín, mätu a tymian v rovnakých pomeroch.
Najlepšia marináda s vínom na jahňací kebab
Táto marináda dodá mäsu vynikajúcu chuť, ocenia ju aj tí, ktorí sa nepovažujú za milovníkov jahňacieho mäsa. Cesnak poskytne korenistú arómu, vďaka ktorej bude kebab ešte chutnejší.
Najlepšia vínna marináda na jahňacie ražniči (Shutterstock/FOTODOM)
10 min
Na 1 kg jahňacieho ražniči
Na prípravu potrebujete:
• veľký citrón – 1 ks.
• suché víno (červené, biele, ružové) – 300 ml
• olivový olej – 3 lyžice. l.
• čerstvý rozmarín – 4 vetvičky
• mäta – 2 vetvičky
• cesnak – 8 strúčikov
• soľ – 30 g
• čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti
1. Umyte citrón. Odstráňte kôru jemným strúhadlom. Citrón prekrojíme na polovicu a vytlačíme šťavu. Zmiešajte s kôrou vo veľkej miske.
2. Z rozmarínu a vetvičiek mäty odstráňte listy. Nasekajte spolu. Cesnak ošúpeme a nasekáme.
3. Pridajte rozmarín, mätu a cesnak do misky s kôrou a citrónovou šťavou. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a premiešajte, mieste rukami.
4. Nalejte olej. Znova premiešajte. Pridajte víno. Miešajte. Do výslednej marinády vložte mäso a nechajte ho v chladničke 4–6 hodín.
MIMOchodom
Namiesto čerstvého rozmarínu môžete pridať sušený (1 ČL) alebo zmes byliniek podľa chuti.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na marinádu by ste, samozrejme, nemali brať drahé víno, ale použiť to najlacnejšie, ktoré často obsahuje alkohol a farbivá, tiež nie je najlepší nápad: chuť kebabu môže mať nie práve najpríjemnejšie tóny.
Kefírová marináda na jahňacie ražniči
Mnoho ľudí verí, že kefírová marináda je najlepšia: dokonale zmäkčuje mäsové vlákna a robí jahňacie mäso obzvlášť jemné a šťavnaté. Cibuľa a cesnak zahrnuté v kompozícii sú zodpovedné za jasnejšie odtiene chuti kebabu.
Kefírová marináda na jahňacie ražniči (Shutterstock/FOTODOM)
10 min
Na 1 kg jahňacieho ražniči
Na prípravu potrebujete:
• cibuľa – 300 g
• cesnak – 2 strúčiky
• kefír s obsahom tuku 1–3,2 % – 500 ml
• soľ – 40 g
• čerstvo mleté čierne korenie – 1 lyžička.
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cesnak ošúpeme a nasekáme.
2. Vložte cibuľu a cesnak do misy. Pridajte soľ a korenie. Miešajte tak, že rukami stlačíte kolieska cibule, aby sa uvoľnila šťava.
3. Nalejte kefír a premiešajte.
4. Do marinády vložte kúsky jahňacieho mäsa. Miešajte. Zakryte hornú časť misky potravinovou fóliou a vložte ju do chladničky na 6 hodín.
MIMOchodom
Ak je jahňacie mladé alebo hovoríme o jahňacine vo všeobecnosti, čas marinovania sa môže skrátiť na 4–5 hodín.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Do marinády môžete pridať jemne nasekanú mätu (pár vetvičiek) a trochu citrónovej šťavy: chuť jahňacieho kebabu sa zjemní.
Kaukazská marináda na jahňacie ražniči
Súčasťou kaukazskej marinády je adjika, ktorá dodáva mäsu pikantnú, korenistú chuť. Ak máte radi „horúce“, pokojne zvýšte jeho množstvo na 1,5 polievkovej lyžice. l.
Kaukazská marináda na jahňacie ražniči (Shutterstock/FOTODOM)
10 min
Na 1 kg jahňacieho ražniči
Na prípravu potrebujete:
• cibuľa – 300 g
• estragón alebo rozmarín – 1 vetvička
• adjika – 1 polievková lyžica. l.
• citrónová šťava – 3 lyžice. l.
• rastlinný olej – 3 lyžice. l.
• bobkový list – 1 ks.
• soľ – 35 g
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Preložíme do veľkej misy.
2. Z vetvičky estragónu alebo rozmarínu natrháme lístky. Nakrájajte a pridajte do misy s cibuľou.
3. Pridajte citrónovú šťavu, adjiku, rozdrobený bobkový list a soľ. Miešajte.
4. Nalejte rastlinný olej. Znova premiešajte.
5. Jahňacie kúsky vložte do misky s marinádou. Miešajte. Zakryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 6 hodín.
MIMOchodom
V tejto zmesi môžete marinovať nielen jahňacie mäso na grilovanie, ale aj jahňacie rebrá na grilovanie: bude to veľmi chutné.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak plánujete…