K receptu
Olivier šalát s klobásou a čerstvou uhorkou je jednou z možných možností pre mnohými milovaný novoročný šalát, ktorý sa vám môže páčiť a nájsť si domov v sviatočnom menu. V čom sa líši od tradičného? Po prvé, použite radšej čerstvé uhorky ako solené. Po druhé, namiesto konzervovaného zeleného hrášku sme sa rozhodli vziať varený mrazený hrášok. Vďaka tomu všetkému Olivier získal príjemnú osviežujúcu chuť. No, aby sme to ešte viac zdôraznili, pridali sme do majonézy na dresing šalátu trochu citrónovej kôry a šťavy. Ukázalo sa to veľmi nežne a elegantne. Skúste to!
zložitosť: priemer Kalórie: 325,06 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina Použité: 11,48 g/23,64 g/17,66ŠalátVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍzemiaky – 450 g mrkva – 250 vajec C1 – 4 ks čerstvé uhorky – 400 g petržlen – 2 vetvičky kôpru – 2 vetvičky zelenej cibuľky – 50 g lekárskej klobásy – 300 g mrazeného zeleného hrášku – 150 g citróna – 1/2 ks majonézy – 150 g soľ čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na šalát Olivier. Zemiaky a mrkvu dôkladne umyte kefou a vložte do hrnca. Zalejte vodou a priveďte do varu. Varte na miernom ohni 20 minút. Necháme úplne vychladnúť.
Krok 2
Vajíčka uvarte na tvrdo na Olivierov šalát. Za týmto účelom ich umyte, vložte do hrnca a zakryte vodou. Položte na oheň a priveďte do varu. Varte na strednom ohni 10 minút. Ochlaďte tečúcou vodou.
Krok 3
Uhorky umyte a osušte papierovými utierkami. Odrežte konce. Uhorky nakrájame na malé kocky. Kôpor, petržlen a zelenú cibuľu umyte a dôkladne osušte. Jemne nakrájajte.
Krok 4
Doktorovu klobásu pre Oliviera nakrájame na malé kocky. Zelený hrášok zalejte horúcou vodou a rýchlo priveďte do varu. Varíme 5 minút, potom scedíme v cedníku a preložíme do ľadovej vody. Bodky tak zachovajú žiarivú farbu.
Krok 5
Zemiaky a mrkvu nakrájame na malé kocky. Vajcia ošúpeme a nakrájame. Zmiešajte zemiaky, mrkvu, čerstvé uhorky, klobásu, bylinky a hrášok vo veľkej miske.
Krok 6
Na prípravu omáčky jemne olúpte polovicu citróna a potom vytlačte šťavu z ovocia. Skombinujte s majonézou. Suroviny na šalát Olivier dochutíme soľou a korením podľa chuti. Pridajte majonézu a premiešajte. Preložíme do šalátovej misy a podávame.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Olivierový šalát s klobásou a čerstvou uhorkou sa môže podávať vo forme porcií, umiestnených na tanieroch cez špeciálne kulinárske krúžky: jedlo tak bude vyzerať reprezentatívnejšie.
MIMOchodom
Olivier šalát s klobásou a čerstvou uhorkou bude ešte chutnejší, ak ho dochutíte domácou majonézou. Za týmto účelom rozšľahajte 2 žĺtky s cukrom a horčicou (každá polievková lyžica) v mixéri a potom bez zastavenia procesu nalejte do tenkého prúdu 250 ml olivového oleja. Dochutíme soľou, korením a octom.