K receptu
Rassolnik s jačmeňom a kyslou uhorkou je jednou z mnohých odrôd známej kyslej polievky. V Rusku sa pripravuje asi od 15. storočia – s mäsom a vnútornosťami, kuracím mäsom a rybami (posledná možnosť bola obzvlášť dôležitá počas pôstnych dní). Je pravda, že v tých časoch a až do 20. storočia sa kyslá uhorka nazývala „kalya“ a pod týmto názvom možno nájsť recept na túto polievku v predrevolučných kuchárskych knihách. Charakteristickým znakom pokrmu bolo použitie veľkého množstva byliniek, ktoré sa hodili k jeho kyslej chuti, dosiahnutej pomocou nálevu. V bohatých domoch sa do rassolnikov pridávala citrónová šťava, kapary a dokonca aj kaviár a polievka sa podávala s lístkovým pečivom. Táto kyslá omáčka – s jačmeňom a kyslou uhorkou – by sa zrejme významným ľuďom začiatku 20. storočia zdala dosť chudobná, ale našu verziu považujeme za veľmi vydarenú a hlavne – modernú, zodpovedajúcu požiadavkám doby.
zložitosť: priemer Kalórie: 750,87 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Použité: 20,10 g/28,47 g/108,94VareniePraženieVečerapolievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEperličkový jačmeň – 150 ks pohánkovej cibule – 1 ks stredne veľká mrkva – 2 ks koreň petržlenu – 1 ks zeler – 100 g nakladaných uhoriek – 200 g masla – 50 g stredne veľkých zemiakov – 4 ks mäsový vývar – 1,5 cibule – 2 vetvičky kyslá smotana na podávanie – podľa chuti soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte jačmeň na nakladanie s kyslou uhorkou. Dôkladne ho opláchnite, naplňte studenou vodou a nechajte 3 hodiny, potom vodu sceďte a vložte perličkový jačmeň do hrnca. Nalejte 600 ml vody, zapálte a varte 40 minút po varení.
Krok 2
Pripravte zeleninu na nálev. Cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky. Nakladané uhorky nakrájame na tenké plátky.
Krok 3
Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. Smažte, miešajte, 5 minút. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky.
Krok 4
Nalejte vývar do panvice, v ktorej budete variť nálev. Položte na oheň a priveďte do varu. Pridáme opraženú zeleninu, zemiaky a varíme 10 minút.
Krok 5
Potom pridajte perličkový jačmeň a kyslé uhorky. Podľa chuti pridajte trochu soli a korenia. Varte 10 minút na miernom ohni. Panvicu s nálevom zatvoríme a necháme na horúcom sporáku vypnutý.
Krok 6
Kôpor umyte a dobre osušte, rozložte ho na papierovú utierku. Potom nasekajte nadrobno. Do porciovaných tanierov nalejte rassolnik s perličkovým jačmeňom a nakladanými uhorkami, do každého pridajte kyslú smotanu a kôpor.
UŽITOČNÉ RADY
Estragón môže byť zaujímavým doplnkom k nakladanej omáčke s jačmeňom a kyslou uhorkou: do panvice vložte niekoľko vetvičiek (jemne nakrájaných) 10 minút pred tým, ako je jedlo hotové
MIMOchodom
Jačmeň, ktorý je súčasťou kyslej polievky, je pre telo veľmi prospešný: vďaka bohatému vitamínovému a minerálnemu zloženiu priaznivo pôsobí na trávenie, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitný systém.