Ríbezľové želé na zimu: jednoduché recepty na sofistikovaný dezert
Výroba ríbezľového želé doma je dobrý spôsob, ako pripraviť bobule na zimu. A existuje niekoľko dôvodov, prečo to urobiť. Želé bohaté na chuť a vôňu zaberá oveľa menej miesta ako poháre s džemom. Ríbezľové želé na zimu je jednoduchý recept na elegantný, sofistikovaný dezert, ktorý možno podávať k čaju a ako polevu na krémovú zmrzlinu, tvarohové koláče, rajnice, knedle s tvarohom.
O čom budeme hovoriť v článku:Technológia prípravy Želé z červených ríbezlí bez varenia Želé z červených ríbezlí s varením Želé z čiernych ríbezlí Želé z bielych ríbezlí Ríbezľové želé bez cukru
Technológia varenia
Technológia výroby ríbezľového želé je založená na jednoduchých poznatkoch o tom, ako to funguje a prečo v jednom prípade dostaneme džem a v druhom želé. Je to všetko o pektíne, ktorého je v ríbezliach viac ako v iných bobuľových plodoch. A pektín, ako vieme, je prírodná rastlinná želírujúca látka. A z hľadiska obsahu medzi bobuľami sú na prvom mieste ríbezle – červené a čierne. Ale biele ríbezle majú oveľa menej pektínu, ale dajú sa z nich vyrobiť aj želé.
Želé z čiernych a červených ríbezlí sa dá vyrobiť aj z mrazených bobúľ. Zmrazovanie žiadnym spôsobom neznižuje želírovaciu schopnosť pektínu.
Pektín však funguje ako želírujúce činidlo iba vtedy, keď je prítomný cukor, a to pomerne veľa. Ríbezľové želé je veľmi sladký dezert a túžba znížiť množstvo cukru vedie k tomu, že želé nestuhne.
Na otázku, či je možné vyrobiť želé bez cukru, je odpoveď jednoduchá – v tomto prípade musíte použiť želatínu ako želírovací prostriedok a osladiť ju akoukoľvek náhradou cukru. Cukor je navyše aj konzervant a vďaka nemu sa želé dlho skladuje.
V lekvári je tiež veľa cukru. Technológia výroby džemu vyžaduje, aby sa stal priehľadným a bobule plávali celé v hustom sirupe (takto by mal vyzerať ideálny džem), musíte ho variť v niekoľkých fázach, vždy niekoľko minút. . Var by nemal byť silný.
S ríbezľovým želé je to presne naopak – rýchlo zohrejte, udržujte aktívny var a celý proces by nemal trvať dlho. Potom doslova pred našimi očami dezert zgéluje a zhustne.
Musíte však vedieť, že želé časom stráca svoju „želatínovú“ kvalitu a stáva sa tenšou. Preto sa musí skladovať v tesne uzavretej nádobe na chladnom mieste.
Aby ste želé spotrebovali čo najrýchlejšie, musíte si vziať malé poháre na skladovanie želé. Ak ho pri dlhodobom skladovaní často vyťahujete z chladničky a naberáte lyžicou z veľkej nádoby, želé skvapalní.
Želé z červených ríbezlí bez varenia
Pri príprave želé z červených ríbezlí doma nie je absolútne nič zložité a obsahuje minimum prísad: bobule červených ríbezlí a cukor. Je pravda, že budete musieť tvrdo pracovať, aby ste oddelili bobuľovú šťavu od koláča – semená a šupky nie sú potrebné v želé, musí byť úplne priehľadné. Prax ukazuje, že želé sa nepripravuje v desiatkach pohárov, ako napríklad džem. Ide o pomerne jemný, elegantný dezert, ktorý pravdepodobne nebudete podávať vo veľkých vázach. Preto s trochou snahy získate skutočnú lahôdku.
Želé z červených ríbezlí bez varenia
Na varenie 3 poháre po 150 g želé červené ríbezle bez varenia treba:
- červené ríbezle – 500 g
- cukor – 500 g
- Poháre a viečka sterilizujte. Je lepšie brať malé poháre – nie viac ako 150 ml.
- Pred prípravou želé umyjeme bobule červených ríbezlí v cedníku pod tečúcou vodou a necháme v ňom chvíľu odtiecť prebytočnú vodu.
- Vyberte bobule z konárov, odstráňte všetky listy a zvyšky a vložte bobule do smaltovanej alebo sklenenej misky.
- Bobule roztlačte, aby pustili šťavu. To sa dá urobiť pomocou drviča, drevenej lyžice alebo prejsť cez mlynček na mäso. Najpohodlnejším a najrýchlejším spôsobom je však použiť mixér.
- Výsledné pyré preneste do jemného sitka a utrite drevenou lyžicou alebo mäkkou plastovou stierkou. Pre najlepší efekt vložte dužinu do dvoch vrstiev gázy a vytlačte.
- Pridajte cukor do bobuľovej šťavy v niekoľkých prídavkoch a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Všetky kryštály cukru by sa mali rozpustiť. Znižovanie množstva cukru sa neodporúča. Pamätajte, že cukor podporuje želírovanie.
- Želé z červených ríbezlí necháme 15 minút bez varenia–20 na pulte, znova premiešajte, aby ste sa uistili, že sa cukor rozpustil. V pohode.
- Nalejte želé do sterilizovaných pohárov, pevne zatvorte viečka a vložte do chladničky. Želé pripravené presne podľa receptu vydrží v chladničke do ďalšej sezóny. Ale je nepravdepodobné, že sa to stane, pretože to budete jesť oveľa skôr.
mimochodom: takto pripravené želé – bez varenia – si zachová viac vitamínov.
Poznámka pre majiteľa: Je lepšie vziať nádobu s vysokými stranami, pretože šťava z bobúľ bude pri bežiacom mixéri striekať.
Varené želé z červených ríbezlí
Aj keď máte na dači jeden krík červených ríbezlí a chuť leta si naozaj chcete uchovať na zimné večerné čajové večierky, pripravte si pohár želé. Je to skutočné potešenie! Verte, že to bude oveľa elegantnejšie ako téglik s džemom. Pohár džemu je samozrejme väčší ako pohár želé, pretože na výrobu džemu nie je potrebné odstraňovať šupku a semienka, a preto je menej problémov. Ale stojí to za to, verte mi!
Varené želé z červených ríbezlí
Na varenie 3 poháre po 150 g varené želé z červených ríbezlí treba:
- červené ríbezle – 500 g
- cukor – 500 g
- Sterilizujte poháre a viečka akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje: nad parou, v rúre alebo v mikrovlnnej rúre. Optimálny objem 1 téglika je 150 ml.
- Bobule červených ríbezlí umyte pod tečúcou vodou. Odstráňte nečistoty a listy. Konáre nie je potrebné odstraňovať. Necháme chvíľu v cedníku, aby voda odtiekla.
- Vložte bobule do hrnca. Panvica by mala mať približne dvojnásobok objemu bobúľ, pretože pri varení sa vytvorí pena.
- Pridajte asi 1/3 cukru a bobuľové ovocie roztlačte mačkadlom alebo vareškou, aby pustili čo najviac šťavy. Hneď ako bobule pustia šťavu, môžete pridať zvyšok cukru a premiešať.
- Panvicu s bobuľami položte na sporák na vysokú teplotu a za stáleho miešania priveďte do varu. V tomto bode sa tvorí veľa peny. Nie je potrebné ho odstraňovať: počas varenia pena zmizne.
- Želé varte na miernom ohni 7–8 minút za stáleho miešania lyžičkou. Želé sa stane priehľadným, vetvičky, šupky a semienka budú plávať na povrchu.
- Horúce želé pretrieme cez sitko – odstránime vetvičky, semienka a šupku a ihneď nalejeme do sterilizovaných pohárov. Nechajte vychladnúť asi 3-4 hodiny na kuchynskej linke odokryté, aby sa zabránilo kondenzácii.
- Kým želé z červených ríbezlí chladne na stole, na povrchu sa vytvorí film – to je znak, že proces želírovania prebieha.
- Úplne vychladnuté želé prikryte viečkami a vložte do chladničky alebo na iné chladné a suché miesto. Bavte sa v zime!
Poznámka pre majiteľa: Kým sa želé varí, je lepšie miešať drevenou vareškou s dlhou rukoväťou. Táto lyžica je vo všetkých ohľadoch výhodnejšia – siaha až na dno a želé sa nepripáli. A bezpečnejšie, aby ste sa vyhli popáleninám.
mimochodom: Želé z červených ríbezlí je hlavnou zložkou na výrobu slávnej omáčky Cumberland. Myslite na to, keď si chcete pripraviť lahodnú omáčku k mäsu, hydine alebo paštéte.
Želé z čiernych ríbezlí
Ak milujete želé z červených ríbezlí, ale želé z čiernych ríbezlí ste ešte neskúšali, verte, že budete prekvapení a gastronomicky očarení. Veď v želé z čiernych ríbezlí (na rozdiel od červených ríbezlí) je okrem chuti aj vôňa. Výrazná, koncentrovaná, vynikajúca vôňa ríbezlí. A potom budete stáť pred ťažkým výberom, ktoré želé uprednostniť. A otázka je vyriešená jednoducho – oboje.
Domáce želé z čiernych ríbezlí je výbornou polevou na halušky, tvarohové koláče a paštétu z kuracej pečene.
Želé z čiernych ríbezlí
Na varenie 6–Potrebujete 7 pohárov po 150 g želé z čiernych ríbezlí:
- čierne ríbezle – 1 kg
- cukor – 800 g
- Pripravte si sterilné poháre s objemom približne 150 ml a viečka k nim. V čase, keď je želé pripravené, a to sa stane pomerne rýchlo, by mali byť poháre už na stole.
- Očistite čierne ríbezle od vetvičiek a listov. Opláchnite v cedníku pod tečúcou vodou a nechajte chvíľu odkvapkať.
- Ríbezle vložte do kovovej (nie hliníkovej alebo smaltovanej) panvice, v ktorej sa bude variť želé. Okamžite pridajte všetok cukor a premiešajte.
- Čierne ríbezle a cukor rozmixujte v mixéri na pyré a položte na teplo nad strednou teplotou. Za stáleho miešania drevenou vareškou s dlhou rúčkou priveďte do varu.
- Želé z čiernych ríbezlí povarte pri prudkom vare 3 minúty a odstavte z ohňa. Ihneď precedíme cez sitko. Na inú panvicu umiestnite sitko, aby zachytilo želé šťavu. Šťava už bude poriadne hustá – pri aktívnom vare začne rýchlo pôsobiť pektín a v ríbezliach je ho veľa.
- Hrniec so šťavou opäť postavte na stredný oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 2 minúty pri prudkom vare. To je všetko, želé je pripravené.
- Hotové želé z čiernych ríbezlí, pripravené doma, nalejte do sterilizovaných pohárov. Bez zakrytia viečkami úplne vychladnúť. Dezert začne gélovať takmer okamžite, keď ho začnete nalievať do téglikov. Na povrchu sa vytvorí film – znak želírovania.
- Úplne vychladnuté želé prikryte sterilnými suchými viečkami a umiestnite na chladné a suché miesto.
mimochodom: známkou toho, že gélovanie je úspešné, je film, ktorý sa objaví na povrchu želé.
Poznámka pre majiteľa: Želé výlisky z čiernych ríbezlí nevyhadzujte. Ihneď si z nich pripravíte ovocný nápoj – zalejte studenou prevarenou vodou a nechajte vychladnúť.
Želé z bielych ríbezlí
Biele ríbezle sú v porovnaní s jasnými farbami jednoduchšie bobule. „priateľky» – červené a čierne ríbezleA nielen pre farbu, ale aj pre chuť a vôňu. Pektínu – želírujúcej hmoty – je v ňom o polovicu menej, no napriek tomu sa želé dá vyrobiť aj z bielych ríbezlí.
Vynikajúce želé získate, ak k bielym ríbezliam pridáte pomaranče alebo citróny, ktoré sú z hľadiska obsahu pektínu na prvom mieste medzi ovocím. Ak chcete pripraviť želé z bielych ríbezlí s citrónom na 500 g bobúľ bielych ríbezlí, musíte si vziať 1 citrón a 500 g cukru, 50 g vody. Bobule zohrejeme s vodou do mäkka, utrieme a vytlačíme šťavu. Citrón roztlačíme v mixéri a varíme spolu s cukrom a ríbezľovou šťavou, kým sa cukor nerozpustí. Skladujte v sterilných nádobách na chladnom a suchom mieste.
Aby bolo želé z bielych ríbezlí doma jasnejšie a aromatickejšie, môžete si ho pripraviť s malinami. Obsahuje aj dostatočné množstvo pektínu a maliny dozrievajú takmer súčasne s ríbezľami.
…