K receptu
Svieže cuketové palacinky so syrom a paradajkami sú zaujímavým a chutným jedlom, ktoré sa dá pripraviť z jednoduchej zeleniny. Ak máte bohatú úrodu cukiet, neponáhľajte sa s ich okamžitým rozdávaním. Najprv si na panvici opečieme cuketové placky, do ktorých sme pridali nielen syr, paradajky a cesnak, ale aj celú kyticu voňavých byliniek a aromatického korenia. Podrobne vám povieme a ukážeme, ako ich urobiť chutné. Sme si istí, že po vyskúšaní takéhoto nezvyčajného predjedla sa o cuketu nielen podelíte, ale tiež neoľutujete, že recept dáte svojim priateľom a známym.
zložitosť: ľahko Kalórie: 223,80 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina Použité: 8,62 g/8,34 g/28,24PraženieVečeraPopoludňajšie občerstvenieVečeraHlavný chodVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍcuketa – 3 stredné paradajky – 2 veľké sladké krymské červené cibule – 1 ks cesnak – 3 strúčiky petržlenová vňať – 3 vetvičky syra – 140 g starého chleba – 100 g múky – 100 g prášku do pečiva – 1 ČL sušenej bazalky – 1 ČL soli olivový olej na mäta – 3 vetvičky sušeného oregana – 1 ČL sušeného majoránu – 1 ČL čerstvo mletého čierneho a bieleho korenia biele korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak chcete, ošúpte paradajky, nakrájajte na štvrtiny a odstráňte semená a tekutinu. Dužinu nakrájajte na stredné kocky.
Krok 2
Cibuľu a cesnak ošúpeme, nakrájame nadrobno. Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle, zmiešame s pripravenými paradajkami, cibuľou a cesnakom.
Krok 3
Starý chlieb nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme k zmesi paradajok a cukety, ochutíme suchou bazalkou, oreganom a majoránom, premiešame, necháme 30 minút odstáť.
Krok 4
Lístky mäty a petržlenu nasekajte čo najjemnejšie. Syr roztlačíme vidličkou, pridáme k zeleninovej zmesi spolu s bylinkami a premiešame.
Krok 5
Múku preosejeme s práškom do pečiva a pár štipkami soli. Zmiešame so zeleninovou zmesou a korením.
Krok 6
Na panvici rozohrejeme olej. Mokrými rukami vezmite asi 1,5 lyžice. l. zeleninové cesto a zvinieme do gule, potom sploštíme.
Krok 7
Smažte palacinky v dávkach do zlatista; hotové palacinky položte na pokrčené papierové utierky, aby ste vypustili prebytočný olej. Palacinky podávajte horúce.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Nadýchané cuketové placky so syrom a paradajkami môžete podávať teplé alebo vychladené. A určite si k nim pripravte kyslú smotanu alebo jogurtovú omáčku ochutenú bylinkami.
UŽITOČNÉ RADY
Pšeničná múka v tomto recepte môže byť úplne alebo čiastočne nahradená krupicovou alebo orechovou múkou – nadýchané cuketové placky chuťovo len prospejú.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 3,68 g (4,60 % DV)
• tuky 5,74 g (6,38 %)
• sacharidy 12,51 g (7,45 %)
• 112,26 kcal (6,24 %)
• sodík 216,45 mg (14,93 %)
• celkový cukor 2,49 g (4,98 %)
• EFA 0,59 g (2,95 %)
• vláknina 1,83 g (6,10 %)