K receptu
Pre tých, ktorí milujú rozmanitosť – náš recept na adjiku so slivkami a paradajkami. Ukazuje sa to celkom mäkké, skôr ako omáčka ako pasta. Sladké a kyslé ovocie dáva príprave zvláštne čaro. Môžete ho jesť obyčajné, natrieť na kúsok sušeného chleba, dochucovať hotové jedlá, alebo použiť na marinády. Množstvo čili papričky upravte podľa chuti. Ak budú jedlo jesť deti, odporúčame nerobiť ho príliš pikantné. Namiesto sliviek môžete použiť čerešňovú slivku. Hlavná vec je, že ovocie aj paradajky pre adjiku sú zrelé. Ak sú všetky ingrediencie šťavnaté a chutné, omáčka bude hustá a bohatá. Určite lepšie ako v obchode!
zložitosť: ľahko Kalórie: 103,84 kcal/porcia Porcie: 16 varenie: 1 h 10 min Použité: 1,36 g/6,41 g/10,26Omáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 16 PORCIÍčervené paradajky – 1 kg červených sliviek – 500 g papriky – 400 rastlinného oleja bez zápachu – 100 ml cukru – 50 octu 9 % – 40 ml soli – 15 g cesnaku – 4 strúčiky čili papričky – 1 struk Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na adjiku so slivkami a paradajkami. Paradajky narežte priečne, vložte ich na 30 sekúnd do vriacej vody a potom do studenej. Zlúpnite kožu. Dužinu nakrájajte na plátky. Vložte do misky mixéra.
Krok 2
Umyte a osušte papriku a čili. Ostrým nožom opatrne odstráňte semienka a blany a dužinu nakrájajte na prúžky alebo jednoducho nakrájajte na 4 kusy. Pridajte papriku a čili k paradajkám.
Krok 3
Slivky umyte a osušte uterákom. Každé ovocie nakrájajte na polovicu a odstráňte semená. Potom polovicu znova rozrežte na polovicu. Vložte do mixéra s paradajkami a paprikou.
Krok 4
Zeleninu, slivky, ošúpané strúčiky cesnaku pomelte v mixéri, kým nevznikne pyré. Ak nemáte mixér, môžete ich dať cez mlynček na mäso. Potom nalejte homogénnu hmotu do hrnca s hrubým dnom.
Krok 5
Do zeleninovej zmesi pridajte cukor, soľ, rastlinný olej a priveďte do varu na strednom ohni. Potom prepnite na mierny oheň a varte za stáleho miešania asi 40 minút.
Krok 6
Na konci varenia nalejte ocot do adjiky so slivkami a paradajkami, premiešajte a odstráňte z tepla. Rozdeľte medzi poháre a uzavrite viečkami. Prevráťte na viečka a nechajte vychladnúť. Skladujte na tmavom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Adjika so slivkami a paradajkami je najlepšie zapečatená v malých pohároch s hmotnosťou 100 – 200 gramov. Omáčka je pikantná, takže je ťažké jesť vo veľkom množstve. A malá nádoba po otvorení nebude stagnovať v chladničke.
MIMOchodom
Adjika so slivkami a paradajkami bude pikantnejšia, ak z čili papričky neodstránite blany a semienka. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte do adjiky ďalšiu čili papričku. Pamätajte však: príliš korenené jedlo môže poškodiť sliznicu žalúdka.