Ako správne variť hnedú ryžu ako prílohu
Ako správne variť hnedú ryžu? Koniec koncov, verí sa, že je zdravšia ako bežná leštená, takmer rafinovaná biela. Hnedá ryža má jemnú orieškovú chuť, ale je horšia ako biela ryža kvôli svojej hustej, žuvacej textúre. Je veľmi ťažké zachytiť moment, kedy je ryža hotová a môže sa podávať ako príloha. Chcete, aby bola ryža drobivá a dobre sa žuvala, no ak vám to trochu chýba, zrná sa už rozvaria a zmenia sa na kašu. Z hnedej ryže je však skvelá príloha! Len sa učme.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ako správne variť hnedú ryžu
- Ako pripraviť hnedú ryžu
- Ako dlho variť hnedú ryžu
- Spôsoby varenia hnedej ryže (pomalý hrniec, parný hrniec, hrniec)
- Hnedá ryža na boku
Ako správne variť hnedú ryžu
Všetka ryža je pôvodne hnedá ryža vo svojej prirodzenej forme. Zrnko ryže sa skladá z troch zložiek: endospermu, klíčku a vonkajšej vrstvy – otrúb. Predáva sa hnedá ryža – nie úplne olúpaná zo škrupiny, ktorá dodáva farbu a príjemnú orechovú vôňu.
Biela ryža je spracovaná hnedá ryža. Je úplne bez otrúb, takže sa rýchlejšie uvarí, ľahšie sa žuje, odstráni sa klíčok – biela ryža sa po odstránení klíčku skladuje dlhšie. Čo zostalo v bielej ryži? – Iba endosperm. Hnedá ryža teda nie je samostatná odroda ryže, ale obyčajná ryža, ktorá neprešla úplným cyklom leštenia, aby sa stala bielou.
Samozrejme, hnedá ryža je zdravšia ako biela ryža. To zahŕňa vlákninu zo škrupiny a ďalšie vitamíny a mikroelementy z cenného embrya. Ale hustota nás niekedy núti opustiť ju v prospech bielej. Je to len kvôli neschopnosti variť a získať príjemnú štruktúru.
Hnedá ryža sa varí dlhšie ako biela ryža, ale nie nekontrolovateľne. Ak preskočíte čas varenia, namiesto nadýchanej ryže budete mať varené zrnká ryže. Správne uvarená hnedá ryža by mala po uvarení zostať zrno na zrno, s príjemnou žuvacou textúrou a jemnou orieškovou chuťou. Tento druh ryže bude vynikajúcou prílohou k mäsu, hydine a zelenine.
Ako pripraviť hnedú ryžu
Hnedú ryžu treba pred varením vždy prepláchnuť, najlepšie v studenej vode.
Hnedá ryža sa musí pred varením opláchnuť. Oplachovanie ryže v studenej vode nielenže zlepší jej stráviteľnosť a chuť, ale dodá jej aj pevnejšiu textúru.
Namáčať či nenamáčať ryžu pred varením? Spory o tom prebiehajú už dlhé roky. Niektorí ľudia si myslia, že ryža by mala byť namočená, iní si myslia, že je to jedno. Aká je teda pravda? Zmäkčuje namáčanie hnedú ryžu? V skutočnosti namáčanie hnedej ryže nevyhnutne nezmäkne, ale môže pomôcť zlepšiť štruktúru.
Namáčanie hnedej ryže pred varením skráti čas varenia a urobí ju jemnejšou. Dokonca aj namáčanie ryže na 30 minút skráti čas varenia o 10 minút. Po namočení vo vode sa odstránia niektoré prirodzene sa vyskytujúce toxíny. Ale hnedá ryža ako príloha môže byť varená bez namáčania. Skúste prepláchnutú ryžu pred varením namočiť cez noc. Inokedy uvarte ryžu bez namáčania. A sami sa rozhodnite, ktorá možnosť je pre vás prijateľnejšia.
Ako dlho variť hnedú ryžu
Ryžu je možné uvariť v bežnom hrnci za 40 minút: 30 minút aktívneho varenia a 10 minút na varenie ryže.
Ak chcete, aby sa ryža uvarila rýchlejšie, zrná pred varením namočte. Rozhodnite sa, čo je pre vás výhodnejšie – namočte aspoň na 30 minút a ryžu varte nie 30 minút, ale 20. Alebo varte 30 minút bez namáčania. V každom prípade treba dať ryži čas na nasiaknutie, absorbovať zvyšnú vodu a olej (ak ho používate).
Platí to pre najbežnejšie varenie ryže na panvici s vodou. Ale existujú aj iné spôsoby varenia ryže a potom bude čas iný.
Spôsoby varenia hnedej ryže (pomalý hrniec, parný hrniec, hrniec)
Hnedá ryža sa môže variť na sporáku, v pomalom hrnci alebo v parnom hrnci.
S modernými spotrebičmi môžu byť obilniny varené nielen v hrnci. Na pomoc vám príde multivarka a dvojitý kotol. Áno, a na bežnej panvici môže byť ryža varená dvoma spôsobmi.
Najjednoduchší a najbežnejší spôsob varenia ryže je v nádobe, ktorá je vždy po ruke, v hrnci. Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť:
Umytú ryžu vložte do hrnca, pridajte studenú vodu v pomere 1 diel hnedej ryže na 2 diely vody, pridajte soľ a priveďte do varu. Znížte teplotu a dusíme na miernom ohni 30 minút (ak bola ryža predtým namočená, 20 minút). Po dokončení vypnite oheň, panvicu s ryžou prikryte utierkou a nechajte ryžu 10 minút odpočívať. Ak chcete, pridajte maslo a svoje obľúbené korenie na konci varenia. Ak sa meria podľa šálok, 1 šálka ryže a 2 šálky vody poskytnú 3 šálky nadýchanej hnedej ryže. Ryžu môžete variť vo veľkom množstve vody – vezmite si napríklad 1 pohár ryže 5–6 pohárov vody. Varíme 30 minút, potom vodu scedíme cez cedník a ryžu necháme odležať.
Multivarič/parák má zvyčajne funkciu „Zrná“, „Ryža“, „Pilaf“. Tieto možnosti vám umožnia pripraviť nadýchanú hnedú ryžu ako prílohu.
Do spodnej časti multivarkovej misky na varenie ryže nalejte trochu rastlinného oleja. Umytú a podľa potreby vopred namočenú ryžu vložte do pomalého hrnca, pridajte soľ a zalejte vodou v pomere 1:2. V režime varenia cereálií alebo ryže sa hnedá ryža uvarí 30–35 minút, podľa toho, či boli cereálie vopred namočené. Pôsobením pary vytvorenej pri varení sa ryža zaparí a stane sa zaručene mäkkou a drobivou.
Hnedá ryža na boku
Pre tých, ktorí dodržiavajú zdravý životný štýl, sú jedlá z hnedej ryže dokonalým jedlom. Hnedá ryža môže byť pripravená akýmkoľvek spôsobom, pokiaľ je konečný výsledok nadýchaný a žuvací. Všetko ostatné tam už je – chuť a magická oriešková vôňa. Kúsok masla alebo trochu rastlinného oleja, vaše obľúbené korenie – a túto prílohu z hnedej ryže môžete podávať s akýmkoľvek mäsom, hydinou a zeleninou. Radi chrumkáte? Pred podávaním môžete ryžu vyprážať: orechová aróma bude výraznejšia.
Hnedú ryžu ako prílohu môžeme podávať s restovanou cibuľou a mrkvou, vyprážanými šampiňónmi, brokolicou, tekvicou a zeleným hráškom. Príloha z hnedej ryže zažiari novými chuťovými farbami.
Mimochodom. Hnedá ryža má glykemický index 50, zatiaľ čo biela ryža basmati (jedna z najobľúbenejších odrôd) má index 67. Je zrejmé, že z nutričného hľadiska vyhráva hnedá ryža.
Poznámka pre majiteľa. Skúste do prílohy z hnedej ryže pridať čerstvé bylinky – koriandr, petržlen alebo zelenú cibuľku, ľahkú citrusovú príchuť – citrónovú alebo pomarančovú kôru. Na vrch prílohy je dobré pridať trochu strúhaného parmezánu.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ryža #ryžové jedlá #hnedá ryžaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach