K receptu
Varenie baklažánov s paradajkami a syrom v rúre je skutočným potešením: recept je jednoduchý, pomerne rýchly a výsledok presahuje všetky očakávania! Toto jedlo môžete podávať ako teplé predjedlo alebo dokonca večeru, najmä ak z nejakého dôvodu nejete mäso. V druhom prípade nikto nezostane hladný, pretože syr je vysokokalorický výrobok a pečené baklažány sú sýtejšie. Čo sa týka paradajok, tie by sme odporúčali vyberať veľmi opatrne. Nech sú to tie najzrelšie, najmäsitejšie a najsladšie chutiace ovocie! Práve s tými baklažánové predjedlo so syrom dopadne dokonale a dopraje vám ten najlepší gastronomický zážitok.
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 1 hodinaObčerstvenieVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEveľké baklažány – 2 ks stredne veľké paradajky – 3 ks cesnak – 3 strúčiky petržlen – 5 vetvičiek tvrdý syr – 200 g kyslá smotana – 3 lyžice. l. rastlinný olej – 1 lyžička, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte baklažány. Umyte ich a osušte. Odrežte konce na oboch koncoch. Nakrájajte baklažány pozdĺžne na 1 cm hrubé plátky.
Krok 2
Baklažány osolíme a necháme 30 minút pustiť horkú šťavu. Počas tejto doby pripravte zvyšné ingrediencie. Paradajky navrchu narežte krížom a vložte ich na jednu minútu do vriacej vody.
Krok 3
Paradajky vložte do cedníka a niekoľkokrát opláchnite studenou vodou. Zlúpnite kožu. Odstráňte základňu stonky. Ošúpané paradajky nakrájame na veľmi malé kocky.
Krok 4
Ošúpte strúčiky cesnaku a rozdrvte ich plochou stranou veľkého noža, potom nasekajte nadrobno. Petržlenovú vňať umyte a dobre osušte papierovými utierkami. Odstráňte listy z konárov a jemne nakrájajte.
Krok 5
Tvrdý syr nastrúhame na jemnom alebo strednom strúhadle do misky. Pridáme kyslú smotanu, pripravené paradajky, cesnak a petržlenovú vňať. Soľ a korenie podľa chuti. Miešajte.
Krok 6
Baklažány opláchneme pod tečúcou vodou a zľahka, veľmi opatrne, vytlačíme. Osušte papierovými utierkami. Vložte do pekáča vymasteného rastlinným olejom.
Krok 7
Na vrch natrieme paradajkovo-syrovú zmes. Rúru predhrejeme na 180°C. Baklažány pečieme s paradajkami a syrom asi 30 minút do zlatista.
Krok 8
Upečené baklažány necháme mierne vychladnúť, položíme na servírovacie taniere a podávame. Môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou a ozdobiť semiačkami z granátového jablka.
UŽITOČNÉ RADY
Aby kôrka na baklažáne s paradajkami a syrom získala obzvlášť zaujímavú štruktúru, pred pečením posypte vrchnú vrstvu nasekanými vlašskými orechmi (asi dve polievkové lyžice).
MIMOchodom
Aký syr by som mal použiť na pečenie baklažánov a paradajok v rúre? Akýkoľvek pevný, ktorý sa vám páči! Dobré sú aj Suluguni alebo mozzarella na pizzu.