Čerstvý špenát: čo s ním variť a ako sa nepokaziť

Čerstvý špenát: čo s ním variť a ako sa nepokaziť

Čerstvý špenát: čo s ním variť a ako sa nepokaziť

Mladý čerstvý špenát je istým znamením začiatku leta. Jedzte ho surový alebo na pare, najmä ak chcete absorbovať viac vápnika a železa, ktoré obsahuje. Ide o to, že špenát obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej, ktorá blokuje vstrebávanie týchto prospešných látok. Pri vysokých teplotách sa kyselina zničí a nič nebude prekážať pri vychutnávaní chuti a výhod špenátu.

Čerstvý špenát, čo s ním variť a nemôžete sa pokaziťO čom budeme hovoriť v článku:Ako urobiť špenát naozaj lahodný 17 receptov s čerstvým špenátom Šalát z čerstvého špenátu s teplým slaninovým dresingom Šalát zo špenátu, uhoriek a arašidov Teplý šalát z hlivy s čerstvým špenátomTeplý šalát z jabĺk a špenátovCaprese veniecový šalát s grilovaným špenátom a E grilovaným syrom Scna ionizované omelety s farebnou salsou a špenátom Omeletové rolky so špenátom a lososom na ázijský spôsob Špenátový kastról s tvarohom a pšeničnými otrubami Zemiaky plnené špenátom v smotanovej omáčke so sušenými paradajkami Palak kofta, špenát a syrové guľky Zapekaný špenát so slaninou a šampiňónmi Špenát koláč vaječný koláč pita chlieb so špenátom a syrom Zemiakový koláč plnený špenátom a inou zeleninou Špenát s píniovými orieškami a hrozienkami

Mladý čerstvý špenát možno použiť aj surový, ale nielen. Tepelne upravená listová zelenina je vhodná do mnohých jedál. Špenát môže byť rýchlo vyprážaný, dusený alebo pošírovaný.

Ako urobiť špenát naozaj chutný

7 tajomstiev špenátu, ktorého varenie nezaberie viac ako 10 minút.

  1. Ak sa rozhodnete špenát podusiť, nepoužívajte veľa oleja. Stačí čajová lyžička alebo sa zaobídete úplne bez nej. Špenát je z 90% voda a pri vyprážaní pustí pomerne veľa tekutiny, v ktorej sa dobre varí.
  2. Špenát môžete podusiť nielen vo vode, ale aj v ľahkom zeleninovom vývare alebo malom množstve zeleninovej šťavy zriedenej vodou.
  3. Nepreháňajte to s dobou pečenia čerstvého špenátu! 35 minút – a ihneď odstavte z ohňa, aby si zachovala svoju krásnu zelenú farbu.
  4. Kto má rád pri vyprážaní pikantné, môže do špenátu pridať nadrobno nakrájaný cesnak alebo čili papričku. Tento špenát sa hodí ku kuskusu, quinoi, bulguru a hnedej ryži.
  5. Na konci varenia špenátu pridajte šťavu z 1 citróna, aby ste zvýraznili chuť listovej zeleniny.
  6. Pred odstavením špenátu z ohňa ho nezabudnite dochutiť soľou. Tým sa zvýrazní chuť zelene.
  7. Základom sa môže stať varený špenát, ktorý sa dobre dopĺňa s tvrdým syrom a píniovými orieškami. Alebo si uvarte obľúbené cestoviny a zmiešajte s pripraveným špenátom a smotanovým syrom. Nezabudnite na olivový olej a čerstvo mleté ​​čierne korenie.

DÔLEŽITÉ! Čerstvý špenát sa dá nielen pošírovať, ale aj dusiť. V každom prípade by doba tepelnej úpravy mala byť krátka, aby listy nestmavli a nepremenili sa na kašu.

17 receptov s použitím čerstvého špenátu

Čerstvý špenátový šalát s teplým slaninovým dresingom

Toto je šialene lahodný šalát! Na to si môžete vziať špenátové listy, ktoré nie sú najjemnejšie a pridať dresing bohatej chuti.

Špenátový šalát s teplým slaninovým dresingom
Špenátový šalát s teplým slaninovým dresingom

Na varenie 4Potrebných 6 porcií:

Na tankovanie:

  • malá šalotka – 1 ks.
  • strúčik cesnaku – 1 ks.
  • slanina – 100 g
  • hnedý cukor – 50 g
  • jablčný ocot – 40 ml
  • olivový olej – 100 ml
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na šalát:

  • vajcia – 2 ks.
  • červená sladká cibuľa – 1 ks.
  • silné šampiňóny – 100 g
  • biely vidiecky chlieb – 1 veľký kus
  • čerstvý špenát – 300 g
  • olivový olej
  1. Na zálievku ošúpeme a najemno nakrájame šalotku. Cesnak rozdrvíme, ošúpeme a nasekáme nadrobno. Plátky slaniny nakrájajte na 1 cm široké prúžky. Vložte slaninu do panvice a na miernom ohni 10 minút varte.
  2. Slaninu vyberieme dierovanou lyžicou a do zvyšného tuku pridáme šalotku a cesnak. Pridajte hnedý cukor, dobre premiešajte. Odstráňte z tepla. Prišľaháme ocot a olivový olej. Dochutíme soľou a korením.
  3. Do malého hrnca alebo kastróla nalejte studenú vodu a pridajte vajcia. Na miernom ohni priveďte vodu do varu, vypnite oheň a panvicu prikryte pokrievkou. Za 10 minút budú vajíčka hotové. Ošúpeme ich a nakrájame na štvrtiny.
  4. Cibuľu nakrájame na tenké polperia. Šampiňóny zbavíme stopiek (použijeme ich na iné jedlo) a čiapky nakrájame na tenké plátky.
  5. Odstráňte kôrku z chleba, nakrájajte strúhanku na kocky a rýchlo opečte do zlatista na tej istej panvici, kde sa vyprážala slanina, pridajte trochu olivového oleja.
  6. Špenátové listy podľa potreby opláchneme, osušíme na papierovej utierke a vložíme do misy, pridáme cibuľu a huby, prelejeme teplým dresingom a uložíme na taniere. Na špenát poukladáme vajíčka, krutóny a posypeme opraženou slaninkou. Čerstvý špenátový šalát podávame teplý.

Špenátový, uhorkový a arašidový šalát

Ľahký a svieži šalát z čerstvého špenátu v ázijskom štýle, ktorý spestrí vašu každodennú stravu. Môžeme podávať ako predjedlo alebo ako prílohu k rybe alebo kuraciemu mäsu.

Špenátový, uhorkový a arašidový šalát
Špenátový, uhorkový a arašidový šalát

Na varenie 3Potrebné 4 porcie:

  • uhorky – 1 dlhá alebo 3 stredné
  • koriandr – 1 zväzok
  • čerstvý špenát – 200 g
  • kokosové vločky – 2 lyžice. l.
  • arašidy – 2 hrste
  • koreň zázvoru – asi 2 cm kus
  • med – 1 polievková lyžica. l.
  • sójová omáčka – 1 polievková lyžica. l.
  • kokosové mlieko (alebo olivový olej) – 2 polievkové lyžice. l.
  • šťava z 1 citróna
  1. Uhorku rozrežte pozdĺžne na polovicu a potom ju nakrájajte. Koriandr a špenát nasekáme nahrubo. Uhorku a bylinky vložte do misky.
  2. Zohrejte suchú panvicu a za stáleho miešania opečte kokosové lupienky do zlatista. Uložíme na tanier a odložíme bokom.
  3. Pridajte arašidy do panvice a smažte 5 minút. Položte na uterák a pretrite rukami, aby ste odstránili pokožku. Arašidy vložte do mažiara alebo mixéra a rozdrvte na hrubú strúhanku. Pridajte arašidy do šalátovej misy.
  4. Zázvor ošúpeme a najemno nastrúhame a vložíme do malej dózy so skrutkovacím uzáverom. Pridajte med, sójovú omáčku, kokosové mlieko a citrónovú šťavu. Dressing dobre pretrepeme a nalejeme na šalát. Premiešame a posypeme kokosovými lupienkami.

Teplý šalát z hlivy ustricovej s čerstvým špenátom

Pre recept na tento šalát určite nájdite jemné listy mladého špenátu (možno zmiešať s inými hustými listami). Pri ukladaní teplých ingrediencií sa ich snažte umiestniť okolo okrajov, aby „nerozvarili“ listy.

Teplý šalát z hlivy ustricovej so špenátom
Teplý šalát z hlivy ustricovej so špenátom

Na prípravu 4-6 porcií potrebujete:

  • nové zemiaky – 4–5 malých hľúz
  • hliva ustricová – 400 g
  • pór (biela časť a 2 cm zelená) – 1 stredná stonka
  • cesnak – 1 strúčik
  • olivový olej – 100 ml
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
  • maslo – 1 polievková lyžica. l.
  • čerstvý špenát – 200 g
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Hlivu zbavíme tvrdých stopiek a klobúčiky nahrubo nasekáme.
  2. Nakrájajte pór a cesnak, vložte do panvice, pridajte olivový olej a na miernom ohni duste do mäkka 7–10 minút. Odstráňte z tepla a rozmixujte mixérom na pyré spolu s citrónovou šťavou, soľou a korením.
  3. Na tej istej panvici opekáme na masle hlivu a na štvrťky nakrájané zemiaky 2–3 minúty. Špenát rozdelíme do misiek, navrch dáme šampiňóny a zemiaky, navrch polejeme cibuľovou omáčkou a podávame.

Teplý šalát z mini kalamárov, jabĺk a špenátu

Nezvyčajný zdravý šalát s jasnou, bohatou chuťou.

Teplý šalát z mini kalamárov, jabĺk a špenátu
Teplý šalát z mini kalamárov, jabĺk a špenátu

Na prípravu 4-6 porcií potrebujete:

  • sladké a kyslé jablká – 1-2 ks.
  • citrónová šťava – 1-2 lyžičky.
  • uhorky – 4 stredné
  • petržlen – 1 malý zväzok
  • cesnak – 4 strúčiky
  • kôra z 1 citróna
  • čerstvý špenát – 120 g
  • mini chobotnice – 500 g
  • olivový olej

Na tankovanie:

  • horčica so zrnami – 2 lyžice. l.
  • med – 1 polievková lyžica. l.
  • citrónová šťava – 3 lyžice. l.
  • olivový olej – 4 lyžice. l.
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Jablká ošúpeme, nakrájame na veľké pásiky, zalejeme citrónovou šťavou, aby nestmavli, uhorky nakrájame na rovnaké kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou a korením.
  2. Petržlenovú vňať a cesnak nasekáme najemno, do tejto zmesi pridáme citrónovú kôru.
  3. Na taniere položte špenát s jablkami a uhorkami.
  4. Na prípravu dresingu vložte všetky ingrediencie do pohára s tesným uzáverom a premiešajte.
  5. Rozohrejte veľkú panvicu s olivovým olejom na vysokej teplote. Pridajte chobotnice, smažte 1 minútu. Posypeme petržlenovou vňaťou, cesnakom a citrónom, smažíme 20-60 sekúnd, podľa veľkosti. Umiestnite chobotnice na taniere.
  6. Nádobou silno pretrepte, aby dresing emulgoval, nalejte na šalát a ihneď podávajte.

Caprese veniecový šalát s grilovaným syrom

Mozzarella sa zriedka vypráža, ako napríklad suluguni alebo halloumi, a určite nie na šalát caprese. Ale nikto vás neobťažuje vyskúšať tento spôsob prípravy. Nezabudnite aranžovať špenátový šalát vo forme venca – bude to elegantnejšie.

Caprese veniecový šalát so špenátom a grilovaným syrom
Caprese veniecový šalát so špenátom a grilovaným syrom

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

Na syr:

  • vajcia – 2 ks.
  • múky
  • mletá paprika
  • lahodná strúhanka
  • mini mozzarella – 500 g
  • rastlinný olej na vyprážanie

Na šalát:

  • cherry paradajky – 200 g
  • Baku paradajky – 3-4 ks.
  • bazalka – 1 veľký zväzok
  • čerstvý špenát – 200 g

Na tankovanie:

  • olivový olej – 4 lyžice. l.
  • balzamikový krém – 3 lyžice. l.
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. V širokej miske alebo miske rozšľaháme vajcia do hladka. Do inej nádoby nasypeme múku, ochutíme paprikou a soľou a do tretiny strúhankou.
  2. Osušte mozzarellu na papierových utierkach. Každú guľôčku najskôr vyvaľkáme v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke a zatlačíme na povrch. Položte na podnos.
  3. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu. Baku paradajky nakrájajte na plátky hrubé 7–9 mm.
  4. Bazalku zbavíme stopiek a listy zmiešame so špenátom.
  5. Na dresing vyšľaháme maslo s balzamikovým krémom, 1/3 zmiešame s cherry paradajkami, ďalšiu 1/3 s listami. Listy položte na tanier vo forme venca, medzi listy rozložte paradajky Baku a cherry paradajky. Soľ a korenie podľa chuti.
  6. Olej na vyprážanie rozohrejeme na 180°C. Opečenú mozzarellu opečieme do zlatista, scedíme na papierových utierkach a položíme na veniec. Podávame s dresingom.

Miešané vajcia so špenátom

Miešané vajcia so špenátom sú skvelou alternatívou k banálnym miešaným vajíčkam. Možnosť jedna. Čerstvý špenátový základ si pripravte vopred a potom ho rozdeľte na malé pekáčiky vhodné do rúry. Do každej formy rozbijeme vajíčko a dáme zapiecť do rúry. Možnosť dva. Keď je špenát hotový, pridajte do panvice nadrobno nadrobenú fetu alebo syr, strúhaný syr alebo na kocky nakrájané paradajky.

Miešané vajcia so špenátom
Miešané vajcia so špenátom

Na prípravu 2-4 porcií potrebujete:

  • cibuľa – 1 stredná
  • cesnak – 2 strúčiky
  • čerstvý špenát – 300 g
  • maslo – 30 g
  • vajcia – 4 ks.
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Špenát pripravte odstránením všetkých tvrdých stoniek. Veľké listy nakrájajte na veľké pásiky, malé nechajte celé.
  2. Rozohrejte nepriľnavú panvicu na strednom ohni a rozpustite maslo. Pridajte cibuľu a cesnak a varte za častého miešania, kým nezmäknú a nezmenia farbu.
  3. Do panvice pridáme špenát…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik