Čo dokážete uvariť za 5 minút? 7 nápadov: pizza v pita chlebe, sendvič, cupcake v hrnčeku a ďalšie chutné jedlá
Stáva sa, že som zaspal, takže na raňajky mám presne 5 minút a ani o sekundu viac. Alebo tak – je tu termín a nie je čas, ale nenechajte svoju rodinu hladnú! Čo teda môžete uvariť za 5 minút, ak je to vôbec možné? Budete prekvapení, ale je toho veľa – omelety, smoothies, šaláty, cupcaky, pizza a dokonca aj koláče.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Miešané vajíčka alebo smoothie na raňajky
- Na obed šalát a pizza
- Dezert za 5 minút
- Recepty
- Rýchle caprese vajcia v mikrovlnnej rúre
- Pizza v mikrovlnke za 5 minút
- Zdravé chlebíčky s celozrnným pečivom, zeleninou a tvarohom
- Horúci sendvič s klobásou a syrom
- Tuniakový šalát „Tri plechovky“
- Šalát s jablkom, špenátom a syrom v pohári
- Čokoládový koláč v mikrovlnnej rúre
Miešané vajíčka alebo smoothie na raňajky
Možno najjednoduchšieečo vieš uvariťb za 5 minút, — toto je smoothie. INVezmite ovsené vločky, orechy, čerstvú zeleninu alebo ovocie a pridajte mlieko, vodu alebo akýkoľvek fermentovaný mliečny výrobok. 2 minúty v mixéri – a chutné a zdravé občerstvenie je hotové. Zvládne to aj dieťa!
Za 5 minút ľahko uvaríte praženicu alebo omeletu na sporáku aj v mikrovlnnej rúre. Nakrájaná slanina alebo šunka, konzervovaná kukurica, cherry paradajky alebo krutóny vám pomôžu urobiť jedlo uspokojivejším. A ak praženicu posypete strúhaným syrom, prikryjete tortillou, zľahka zatlačíte a potom prevrátite na tanier, výsledné jedlo môžete doplniť plátkami zeleniny a poskladať na spôsob mexického taco. Veľmi pohodlné vziať so sebou.
Na obed šalát a pizza
S použitím tenkého pita chleba, tortilového chleba alebo dokonca bežného toastového chleba je veľmi jednoduché pripraviť rýchlu pizzu. Základ natrieme omáčkou (paradajkou alebo pestom), posypeme syrom, poukladáme všetko, čo sme našli v chladničke, — klobása, huby, olivy atď. Navrch položte plátky mozzarelly a vložte do mikrovlnnej rúry na 5 minút. Pripravený!
Za 5 minút pripravíte jednoduchý šalát „všetko zmiešajte a zjedzte“. Napríklad trhať rukami šalát ľadový, na tenko nakrájajte čerstvú uhorku, pridajte konzervovanú kukuricu, pár cherry paradajok a pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením. Jedlo môžete viac zasýtiť použitím konzervovanej fazule, hrášku, húb alebo sušienok. Medzi študentmi je stále obľúbený šalát pozostávajúci z nakladaných šampiňónov, kukurice, cíceru a kyslých uhoriek. Na jeho prípravu je potrebné otvoriť 4 poháre, všetko premiešať a dochutiť nerafinovaným slnečnicovým olejom.
Dezert za 5 minút
Dezert za 5 minút je tiež celkom možný. Hotové sušienky pomelieme mixérom, strúhanku nasypeme do misy s rovným dnom, zhutníme a na vrch natrieme smotanový syr a práškový cukor. Alebo zmiešajte akékoľvek bobuľové pyré s kondenzovaným mliekom a nasekanými orechmi. Ďalšia možnosť — Rýchly koláč z mikrovlnky, ktorý uvaríte priamo v hrnčeku.
Recepty
Rýchle caprese vajcia v mikrovlnnej rúre
Rýchle vajce caprese v hrnčeku sa uvaria bleskovo ako vyprážané vajcia na panvici, ale sú oveľa chutnejšie. Tejto metódy sa netreba báť — stačí pohár prikryť špeciálnym plastovým viečkom a mikrovlnka zostane určite čistá.
Rýchle caprese vajcia v mikrovlnnej rúre
Na varenie na 1 porciu treba:
- vajcia – 1 ks.
- šunka – 40 g
- Cherry paradajky – 2 ks.
- mozzarella – 1 plátok
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
Ak chcete odoslať:
- bazalka – 1 vetvička
- sušené čili vločky
1. Plátky šunky poukladajte do širokého hrnčeka tak, aby pokrývali dno a boky. Pridáme mozzarellu, vajíčko, rozpolené cherry paradajky, dochutíme soľou a korením.
2. Zakryte pokrievkou a vložte do mikrovlnnej rúry. Varte pri vysokom výkone 1,5 minúty — Počas tejto doby by mali bielka stuhnúť. V prípade potreby varte ďalších 20 sekúnd.
3. Hotové rozmiešané vajíčka ozdobíme lístkami bazalky a čili lupienkami. Ihneď podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Ide o dizajnové jedlo, v ktorom môžete mozzarellu nahradiť akýmkoľvek iným mäkkým syrom, šunkou s klobásou atď.
Mimochodom
Na varenie miešaných vajec v mikrovlnnej rúre je lepšie vždy opatrne prepichnúť žĺtok ostrou špičkou noža alebo špáradlom na niekoľkých miestach.
Pizza v mikrovlnke za 5 minút
Pizza v mikrovlnnej rúre za 5 minút je expresná možnosť, keď nemáte vôbec čas variť. Toto pečivo je ideálne na raňajky alebo si ho môžete vziať so sebou ako rýchle občerstvenie.
Pizza v mikrovlnke za 5 minút
Na varenie na 1 porciu treba:
- hotová tortilla – 1 ks.
- malé mozzarella guľôčkymi – 5 ks.
- malé šampiňóny – 5 ks.
- polotvrdý syr – 50 g
- sladká paprika – 1/4 ks.
- šalátová červená cibuľa – 1/4 ks.
- pripravená paradajková omáčka – 2 polievkové lyžice. l.
- rukola
- oregano
1. Tortillu položte na plochý tanier, potrite paradajkovou omáčkou, posypte oreganom a prípadne korením.
2. Šampiňóny prekrojíme kolmo na 2–3 plátky. Guľôčky mozzarelly nakrájame na plátky hrubé 5 mm.
3. Polotvrdý syr (gouda, ruský atď.) nastrúhame na jemnom strúhadle. Sladkú papriku nakrájajte na tenké prúžky, cibuľu nakrájajte na tenké perie alebo pol krúžky 2 hrubé–3 mm.
4. Tortillu posypte strúhaným syrom, poukladajte šampiňóny, cibuľu, papriku a mozzarellu. Jemne posypeme oreganom.
5. Pizzu ohrievajte v mikrovlnnej rúre pri 700 až 750 W počas 5 minút, kým sa syr úplne neroztopí. Možno budete musieť pridať ešte pár minút, ale nezvyšujte výkon, inak pizza vyschne. Podávame ozdobené čerstvou rukolou.
Poznámka pre hostiteľku
Ak nemáte po ruke hotovú paradajkovú omáčku, rýchlo si ju pripravíte z paradajok vo vlastnej šťave. Stačí odstrániť šupku z paradajok, brúsiť ich v mixéri, pridajte sušený cesnak, talianske bylinky a soľ. Varte na panvici na požadovanú konzistenciu.
Mimochodom
Predstavili sme vám vegetariánsku verziu pizze za 5 minút v mikrovlnnej rúre. Podľa chuti do nej môžete pridať aj mäsové výrobky: klobásy, slaninu, salámy atď.
Zdravé chlebíčky s celozrnným pečivom, zeleninou a tvarohom
Určite si pripravte zdravé sendviče podľa nášho receptu. Obsahujú zrelé avokádo, tvaroh, čerstvú chrumkavú zeleninu a celozrnný chlieb. — úplný prospech a nič zbytočné. A sú hotové za 5 minút!
Zdravé chlebíčky s celozrnným pečivom, zeleninou a tvarohom
Na varenie na 4 porcie treba:
- paradajkas – 2 ks.
- uhorkatsy – 2 ks.
- avokádo – 1 ks.
- tvaroh – 200 g
- celozrnný chlieb – 8 plátkov
- citrónová šťava – 2 lyžice. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme citrónovú šťavu a dôkladne premiešame. Vzniknutú pastu rozotrieme na chlieb.
2. Paradajku a uhorku nakrájame na plátky. Zeleninu poukladajte na kúsky chleba, pridajte soľ a korenie.
3. Navrch položíme tvaroh, podľa potreby jemne osolíme, okoreníme a ihneď podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto tvarohu môžete použiť tvaroh, klasické resp s prísadami. Napríklad so zeleňou.
Mimochodom
Pred prípravou sendviča je možné chlieb opekať v hriankovači alebo na suchej panvici bez oleja.
Horúci sendvič s klobásou a syrom
Horúci sendvič so syrom a klobásou — Toto presne to, čo potrebujete na výdatné raňajky alebo dobré občerstvenie. Ak chcete, môžete si pripraviť sendviče navyše a vziať si ich so sebou do práce alebo do školy.
Horúci sendvič s klobásou a syrom
Na varenie na 2 porcie treba:
- sendvičový chlieb – 4 plátky
- nakrájané kruhy zrelých paradajok – 4 ks.
- strúhaný syr – 50 g
- plátky taveného syra – 4 ks.
- plátky surovej údenej klobásy – 4 ks.
- Francúzska horčica – 1 polievková lyžica. l.
1. 2 krajce chleba natrieme z jednej strany francúzskou horčicou. Položte tavený syr, paradajku, klobásu a prikryte druhým kúskom chleba.
2. Chlebíčky posypeme strúhaným syrom, uložíme na predhriaty plech a vložíme na 5 minút do rúry pod gril. Syr na vrchu by sa mal roztopiť.
Poznámka pre hostiteľku
Klobásu možno nahradiť akýmkoľvek pečeným mäsom alebo rybou a toastovým chlebom — na tenké plátky nakrájaný bochník.
Mimochodom
Podľa všeobecne akceptovanej verzie ssendvič, čo je sendvič z dvoch (uzavretých) alebo jedného (otvoreného) kúskov chleba s náplňou, bol vynájdený v Anglicku a pomenované pomenované po jeho skutočnom tvorcovi — John Montel, štvrtý gróf zo Sandwichu. Aby sa hrabal gróf nenechal vyviesť z hry, požiadal o naservírovanie kúska mäsa vloženého medzi dva krajce toastového chleba. Postupom času sa jedlo stalo tak populárnym, že sa dostalo do mnohých kuchýň po celom svete. Horúce uzavreté sendviče je možné pripraviť úplne s akoukoľvek náplňou, pri dodržaní hlavného princípu montáže: chlieb-plnka-chlieb.
Tuniakový šalát „Tri plechovky“
Chutný a uspokojivý tuniakový šalát „Tri plechovky“ pripravíte len za 5 minút. Podávame s ražnými hriankami alebo nahrubo nakrájanou čerstvou zeleninou — A kompletná večera pre celú rodinu je pripravená!
Tuniakový šalát „Tri plechovky“
Na varenie na 4 porcie treba:
- fazuľa vo vlastnej šťave – 1 plechovka (400 g)
- kukurica – 1 plechovka (400 g)
- tuniak v oleji – 1 plechovka (170 – 185 g)
- malá červená cibuľa – 1 ks. (70 g)
- koriandr alebo iná zelenina podľa chuti – 1 stredná partia
- cesnak – 2 strúčiky
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Na dresing pretlačte cesnak lisom. Zeleninu jemne nakrájajte, skombinujte s cesnakom, pridajte soľ a všetko znova premiešajte.
2. K cesnaku a bylinkám pridáme olej z konzervy tuniaka. Dôkladne premiešame.
3. Cibuľu nakrájame na tenké pierka a pridáme do dresingu. Miešajte.
4. Vložte fazuľu a kukuricu do cedníka, aby ste vypustili prebytočnú tekutinu. Všetky ingrediencie zmiešame vo veľkej mise, prelejeme dresingom a premiešame.
5. Ak chcete, nechajte šalát odležať 10-15 minút pri izbovej teplote alebo ihneď podávajte s hriankami a čerstvou zeleninou.
Poznámka pre hostiteľku
Fazuľa v tomto šaláte môže byť nahradená konzervovaným cícerom vo vlastnej šťave.
Mimochodom
Aby šalát vyzeral slávnostnejšie, ozdobte ho celými listami zelene, môžete trochu posypať vyprážaným sezamom alebo inými semienkami.
Šalát s jablkom, špenátom a syrom v pohári
Šalát s jablkom, špenátom a syrom v dóze si môžete vziať so sebou kamkoľvek. Samozrejme, nenahradí plnohodnotný obed, ale bude to vynikajúce občerstvenie či už v kancelárii alebo na cestách.
Šalát s jablkom, špenátom a syrom v pohári
Na varenie na 4 porcie treba:
- kyslés jablkáA – 4 ks.
- syr (suluguni alebo feta syr) – 400 g
- špenát – 200 g
- tekvicové semená – 80 g
Na tankovanie:
- olivový olej – 6 lyžíc. l.
- jablčný ocot – 4 lyžice. l.
- horčica – 4 lyžičky.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Na dresing zmiešame olivový olej, jablčný ocot a horčicu. Soľ a korenie podľa chuti.
2. Syr a jablko nakrájame na malé kocky.
3. Dressing nalejeme do dózy s pevným uzáverom, pridáme jablká, špenát a syr. Na vrch nasypeme tekvicové semienka.
Poznámka pre hostiteľku
Pre textúru a chuť šalátu môžete okrem tekvicových semien použiť sezamové semienka, ľanové semienka atď. LJe lepšie ich najskôr opražiť na suchej panvici bez oleja.
Mimochodom
Okrem jablka môžete do tohto šalátu pridať aj nejaké svetlé hrozno bez jadierok.