Čo jesť okroshka okrem kvasu na cukrovku a pankreatitídu
Okroshka je tradičné jedlo ruskej kuchyne, ktoré ako puzzle spája udalosti minulosti a súčasnosti. Presný dátum pôvodu jedla nie je známy, ale podľa historických informácií sa polievka objavila v 9. storočí.–X storočia.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Je možné jesť okroshku, ak máte pankreatitídu a cukrovku?
- Čo pripraviť na okroshku na druhý kurz
- Je možné jesť okroshku počas jazdy?
- Okroshka na kefíre s minerálnou vodou
- Okroshka s kuracím mäsom na kefíre
Okroshka vznikla medzi roľníkmi, ale čoskoro sa dostala k aristokratom, vďaka ktorým sa začala nazývať nie guláš, ale majstrovská polievka. Vtedy zbohatlo na rôzne pochúťky a spočiatku k nemu patril iba kvas, reďkovka, cibuľa a chlieb. Mimochodom, toto je jedno z najobľúbenejších jedál ruského cisára Alexandra III., ktorý svojho času bojoval s nadváhou.
Teraz je základom okroshky jemne nakrájaná zelenina a mäso, ktoré sa nalejú kyslým kvasom. Zelenina na jedlo sa zvyčajne vyberá neutrálna – zemiaky, mrkva, uhorky. Takmer vždy sa do polievky pridávajú vajíčka a bylinky, ktoré slúžia ako korenie. Jedlo je tradične ochutené kvasom – to je najobľúbenejšia verzia studenej polievky.
Existujú odrody okroshky s fermentovaným mliečnym základom – kefír, srvátka alebo matsoni (tradičný nápoj arménskej a gruzínskej kuchyne). Jedlo vyrobené z kefíru zvyčajne uprednostňujú tí, ktorí schudnú, a tí, ktorí nemajú radi chlebovú vôňu kvasu. Srvátka spája kyslosť a charakteristickú dochuť fermentovaných mliečnych výrobkov. Okrem toho je srvátka veľmi užitočná – v jej zložení dominujú bielkoviny, vitamíny a minerály. Najmenej kalorický variant dresingu je minerálna voda a na zvýšenie kyslosti do nej môžete pridať citrónovú šťavu.
Hlavnou črtou tohto jedla je však to, že si doň môžete dať, čo chcete (a jesť v chladničke), a tiež kombinovať ingrediencie podľa svojich predstáv. Ako nejaká droga!
Je možné jesť okroshku, ak máte pankreatitídu a cukrovku?
Napriek tomu, že vo všeobecnosti možno okroshku považovať za zdravé jedlo, existuje množstvo chronických ochorení, pri ktorých môže byť kontraindikovaná.
– Napríklad pri cukrovke je pacientom prísne zakázané konzumovať potraviny s vysokým glykemickým indexom – sladký kvas, zemiaky, mrkva. V tomto prípade možno zemiaky nahradiť fazuľou a namiesto klobásy uprednostniť kuracie prsia,“ hovorí Yulia Lerner, gastroenterologička z Federálneho vedeckého a klinického centra Federálnej lekárskej a biologickej agentúry Ruska.
Pri chronickej pankreatitíde je obzvlášť užitočná srvátka
Nízkotučný kefír alebo srvátka sa odporúča ako dresing pre „diabetickú“ okroshku, pretože kvas vždy obsahuje cukor. Množstvo kyslej smotany alebo prírodného jogurtu by malo byť malé. Pretože v konečnom dôsledku aj tak pokrm obsahuje veľké množstvo sacharidov. Odporúča sa užívať ráno alebo pred fyzickou aktivitou.
— Okroshka na báze kvasu by mala byť vylúčená zo stravy pre pacientov s exacerbáciou pankreatitídy a cholelitiázy – kvas zvyšuje fermentáciu v črevách a môže spôsobiť zažívacie ťažkosti. Nápoj na báze obilnín sa odporúča nahradiť fermentovanými mliečnymi výrobkami, napríklad matsoni alebo srvátkou – sú veľmi zdravé, zlepšujú stráviteľnosť a regulujú kyslosť v žalúdku, vysvetľuje Julia Lerner.
Ak máte chronické ochorenia tráviaceho traktu, nemali by ste do jedla pridávať reďkovky – táto zelenina prispieva k zvýšenej tvorbe plynu, nadúvaniu a bolestiam brucha. Povinným kritériom pre výber zeleniny pre okroshku je aj jej čerstvosť. Ale aj s týmito obmedzeniami môžu pacienti s pankreatitídou konzumovať len malú časť tohto jedla.
Čo pripraviť na okroshku na druhý kurz
Doplnkom k okroshke pre ľudí s gastrointestinálnymi ochoreniami môže byť mäso, hydina bez kože, nízkotučné ryby, tvaroh alebo pečená, dusená alebo varená zelenina. Ako druhý chod môžete upiecť rybie filé v rúre, kuracie suflé na pare, cukety plnené zeleninou alebo tvarohové koláče. Jedálniček možno doplniť aj čerstvým ovocím, ako sú jablká či nektárinky, a mliečnymi výrobkami.
Je možné jesť okroshku počas jazdy?
Kvas je považovaný za nealkoholický nápoj, no stále obsahuje malý obsah etanolu. Práve preto môže mať nápoj rôzne (aj keď minimálne) účinky na mužov a ženy.
— Pred jazdou sa ženám neodporúča piť viac ako jeden pohár kvasu, pretože prekročenie povoleného limitu môže viesť k slabosti a bolesti hlavy. Muži môžu pociťovať závraty a pálenie záhy ako vedľajšie účinky, varuje Julia Lerner.
Kvas obsahuje malé množstvo etanolu, a preto môže spôsobiť slabosť
Okrem toho môže alkohol tester zistiť prítomnosť kvasu v tele (áno, v Rusku je to možné), čo môže viesť k pokute alebo strate vodičského preukazu. Po „pitie» Je lepšie riadiť kvas najskôr o 20 minút neskôr – počas tejto doby bude mať sila nápoja čas na rozptýlenie.
Pitie kvasu pred začatím prevádzky vozidla je zakázané pre pacientov s cukrovkou – nápoj zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo vedie k závratom a slabosti.
V niektorých prípadoch pacienti nemajú podozrenie na cukrovku, takže pre obéznych ľudí alebo ľudí s nadváhou je lepšie vyhnúť sa pitiu kvasu počas jazdy.
— Okroshka v určitých množstvách nie je zdraviu škodlivá. A pre diabetikov je vhodná klasická verzia – bez kvasu a klobásy, len s čerstvými surovinami. 2 hodiny po konzumácii sa oplatí skontrolovať hladinu cukru v krvi, aby ste sa uistili, že sa príliš nezvýšil, uzatvára Julia Lerner.
Okroshka recepty
Okroshka na kefíre s minerálnou vodou
Okroshka na kefíre s minerálnou vodou je chutné, osviežujúce a zdravé jedlo, ktoré je ideálne pre priaznivcov zdravého životného štýlu a ľudí s gastrointestinálnymi ochoreniami.
Ide o jedno z najstarších jedál ruskej kuchyne, ktoré sa tradične pripravovalo na báze bieleho kvasu a kefír sa začal pridávať až v 70. rokoch 20. storočia podľa vzoru Strednej Ázie. Fermentovaný mliečny výrobok nielenže uhasí smäd ako cereálny nápoj, ale obsahuje aj veľa bielkovín a probiotík, teda prospešných baktérií.
Minerálna voda v okroshke ju obohacuje o príbuzné minerály, ako je vápnik a horčík, potrebné pre normálne fungovanie nervového systému, zlepšenie výživy srdcového svalu a tvorbu kostného tkaniva.
Tento recept je jednoduchý na prípravu a v horúcich dňoch nepostrádateľný.
Na prípravu okroshky potrebujete:
- kefír 1% tuku – 1 l
- minerálna voda – 500 ml
- varené hovädzie mäso – 400 g
- uhorky – 4 ks.
- vajcia – 4 ks.
- zemiaky – 4 veľké kusy.
- reďkovky – 6 ks.
- kôpor – 1 zväzok
- zelená cibuľa – 1 zväzok
- horčica – 1 polievková lyžica. l.
- soľ a korenie – podľa chuti
- Pripravte všetky ingrediencie na okroshku pomocou kefíru a minerálnej vody. Hovädzie mäso vopred uvaríme v osolenej vode do mäkka, asi 1 hodinu. Potom vychladnúť vo vývare.
- Vajíčka varte na tvrdo v osolenej vode 10 minút, kým sa úplne neuvaria. Vodu sceďte, vajcia ochlaďte, odstráňte škrupinu a nakrájajte na malé kocky.
- Zemiaky pred varením umyte v šupke kefou. Vložte do hrnca so studenou vodou, priveďte do varu a varte 20 minút. Vodu scedíme a zemiaky necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
- Kým sa hľuzy zemiakov varia, odstráňte konce na oboch stranách uhoriek a korene a stonky reďkoviek. Nakrájajte uhorky a reďkovky na malé kocky na okroshku s kefírom a minerálnou vodou.
- Jemne nakrájajte kôpor a zelenú cibuľu. Mäso nakrájame cez zrno na tenké prúžky. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
- Vo veľkej miske zmiešajte kefír a minerálnu vodu. Pridajte horčicu a dôkladne premiešajte všetky ingrediencie lyžicou alebo vareškou do hladka. Konzistencia by mala byť tekutá.
- Do misky s kefírom, minerálkou a horčicou pridáme nakrájané uhorky, reďkovky, zemiaky, vajcia a bylinky. Dobre premiešajte, aby boli všetky ingrediencie rovnomerne rozložené.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Znova zmiešajte všetky ingrediencie. Pamätajte však, že počas chladenia získa hotové jedlo sýtejšiu chuť, preto nepresoľte.
- Misku vložte do chladničky a nechajte 30 minút odležať, aby sa naplnila chuťou a vychladla na požadovanú teplotu. Aby bola okroshka bohatšia, môžete do nej pridať trochu plnotučnej kyslej smotany alebo jogurtu.
- Nalejte okroshku s kefírom a minerálnou vodou do tanierov alebo misiek. Ak chcete, pridajte do misky niekoľko kúskov ľadu podľa veľkosti porcie a ozdobte bylinkami. Pikantnosť a pikantnosť dodá jedlu čierne korenie alebo trocha cesnaku.
Užitočný tip: Na čiastočné odstránenie horkosti z uhoriek je potrebné ich pred narezaním na okroshku na kefír s minerálnou vodou umyť studenou vodou a potom nasadiť 10–15 minút v chladničke. Ak do vody pridáte kuchynskú soľ, efekt bude lepší.
mimochodom: Neodporúča sa skladovať hotovú okroshku na kefíre s minerálnou vodou dlhšie ako jeden deň, aby nedošlo k strate chuti a nutričných vlastností. Trvanlivosť misky bez dresingu nie je dlhšia ako 18 hodín. Kyslá chuť naznačuje skazenie polievky. Ideálne je rezne a dresing skladovať oddelene a soliť až pred podávaním.
Okroshka s kuracím mäsom na kefíre
Ak vás už nudí klasická verzia okroshky s kvasom, odporúčame vyskúšať okrošku s kuracím mäsom na kefíre. Ide o lahodné, ľahké a osviežujúce jedlo, ktoré je ideálne do horúceho počasia. Pripravuje sa veľmi rýchlo a jednoducho a čo je najdôležitejšie, spája všetky potrebné živiny na udržanie zdravia.
Kuracie filé pridáva do okroshky bielkovinovú zložku a kefír robí jedlo ľahkou a jemnou chuťou. Okrem toho fermentovaný mliečny výrobok obsahuje mnoho prospešných baktérií, ktoré zlepšujú fungovanie čriev a imunitného systému.
Okroshka na kefíre s kuracím mäsom je jednou z najzdravších, výživných a nízkokalorických možností pre toto jedlo.
Na prípravu okroshky potrebujete:
- kefír 1% tuku – 1 l
- kuracie filety – 300 g
- zemiaky – 3 stredné kusy.
- uhorky – 2–3 ks.
- reďkovky – 5 ks.
- vajcia – 2 ks.
- zelená cibuľa – 1 zväzok
- kôpor – 1 zväzok
- soľ a korenie – podľa chuti
- Pripravte všetky ingrediencie na kuracie okroshka s kefírom. Kuracie filé uvaríme v osolenej vode do mäkka (20–25 minút po zovretí vody). Keď je kurča pripravené, vyberte filé a ochlaďte. Potom nakrájajte na malé kocky.
- Zemiaky umyjeme kefou a uvaríme v osolenej vode. Varíme 20–25 minút, v závislosti od veľkosti hľúz. Hotové zemiaky by sa mali ľahko prepichnúť vidličkou alebo nožom. Potom ho vyberte z vody, ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Uhorky a reďkovky nakrájame na malé kocky, po odrezaní koncov zeleniny. Uhorku a reďkovku môžete nastrúhať – takto dajú šťavu a okroshka bude bohatšia.
- Vajcia dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Privedieme do varu a povaríme…