Cviklové palacinky s mäsom a ďalšie: 5 nezvyčajných receptov
Cviklová polievka je letné jedlo, čo znamená, že jednoducho musí byť ľahká! Ale musíte uznať, že niekedy aj v tomto ročnom období chcete jesť výdatnejšie. Takže cviklová polievka môže byť uspokojivejšia, ak do nej pridáte mäso, ryby, kuracie mäso a dokonca aj klobásu.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Je možné uvariť cviklovú polievku s mäsom?
- Ako uvariť studenú a teplú cviklovú polievku s mäsom (kuracie, morské plody)
- Cviklová polievka s mäsom
- Cviklová polievka s klobásou
- Cviklová polievka s kuracím mäsom
- Cviklová polievka s rybami
- Cviklová polievka s chobotnicou
Je možné uvariť cviklovú polievku s mäsom?
„Načo si kaziť cviklovú polievku nejakým druhom mäsa? Tak jedz okroshku!“ – rozhorčia sa zástancovia tradičných receptov. Zdá sa nám, že takýto kontrast nie je úplne správny. To znamená, že ak máte radi chuť červenej repy, neodopierajte si potešenie, ale jednoducho doplňte jedlo mäsom, kuracím mäsom a morskými plodmi. Súhlaste, že prípady sú rôzne. Napríklad po mnohohodinovej práci na chate sa aj v horúčave chcete nielen osviežiť na obed, ale aj zahnať hlad. A ak je vonku zlé počasie, tak zahriatie sa výdatnou horúcou polievkou (pamätáte si, že cviklová môže byť horúca?) je jednoducho nevyhnutné. Takže mäso ako súčasť takého prvého chodu by bolo celkom vhodné.
Aké mäso možno pridať do cviklovej polievky? Všetko, čo máte radi: bravčové, hovädzie, dokonca aj jahňacie, ak chcete. Môžete tiež variť polievku z červenej repy s kuracím mäsom, rybami a dokonca aj chobotnicou! A mnohým ľuďom chutia tieto možnosti takmer viac ako tá klasická zeleninová.
Ako variť studenú a teplú cviklovú polievku s mäsom (kuracie, morské plody)
Najjednoduchší spôsob prípravy cviklovej polievky je uvariť mäso, kuracie mäso alebo morské plody zvlášť a pridať ich do hotovej polievky.
Najjednoduchší spôsob, ako získať studenú repnú polievku s mäsom, je jednoducho mäso uvariť, nakrájať a pridať do už pripravenej polievky. To isté platí pre kuracie mäso, ryby, chobotnice, krevety a klobásy. V podstate získate nejakú špeciálnu odrodu okroshky na báze červenej repy. Mimochodom, mäso (hydina, ryby, morské plody), ako aj varená klobása, môžete pridať aj na porciované taniere s horúcou cviklou: bude to tiež veľmi chutné.
Zložitejší spôsob prípravy horúcej cviklovej polievky je s mäsovým alebo hydinovým vývarom. Dobrá správa: nepotrebujeme niečo príliš bohaté a vyžadujúce dve až tri hodiny varenia! Vezmite bravčové (hovädzie) alebo kuracie prsia, pridajte vodu a varte podľa receptu. V prvom prípade bude proces trvať 1 hodinu, v druhom – 30 minút. Zatiaľ čo sa vývar varí, zaoberáme sa zeleninou: nakrájame, dusíme, varíme atď. Potom zmiešame zložky cviklovej polievky, zohrejeme a podávame. Ukazuje sa, že je to veľmi uspokojivá polievka, ktorú možno jesť nielen v lete, ale kedykoľvek počas roka.
Chcete špecifiká? Áno, prosím! Vybrali sme 5 veľmi vydarených receptov na výdatnú cviklovú polievku, ktorá sa vám môže páčiť.
Cviklová polievka s mäsom
Môže sa podávať teplý alebo studený. Skvelý nápad na leto v strednom Rusku, ktoré niekedy prináša úplne nečakané prekvapenia počasia! To znamená, že ak je vonku chladno a daždivo, podávame cviklovú polievku s mäsom na stôl horúco. Ak je horúco, jedzte túto polievku studenú.
Cviklová polievka s mäsom
1 hodina 30 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
- bravčová buničina – 400 g
- pitná voda – 2,5 l
- mrkva – 100 g
- repa – 300 g
- cibuľa – 150 g
- sladká paprika – 150 g
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- paradajková pasta – 2 lyžice. l.
- jablčný ocot – 1 polievková lyžica. l.
- cukor – 1 lyžička.
- zemiaky – 300 g
- soľ
- mleté čierne korenie
1. Pripravíme si vývar na cviklovú polievku. Mäso umyjeme a nakrájame na malé kocky. Vložte do hrnca a pridajte 2 litre vody. Priveďte do varu a zbavte peny. Varte na miernom ohni 1 hodinu.
2. Kým sa pripravuje vývar, ošúpte, umyte a nastrúhajte mrkvu a cviklu. Ošúpte a nakrájajte cibuľu. Sladkú papriku umyjeme, zbavíme semienok a nakrájame na prúžky.
3. V hlbokej panvici zohrejte rastlinný olej. Pridajte cibuľu a opražte, miešajte 5 minút na strednom ohni. Pridajte mrkvu. Premiešame a všetko spolu opekáme ďalších 5 minút.
4. Do panvice pridajte repu, sladkú papriku a paradajkovú pastu. Pridajte trochu soli a premiešajte. Nalejte 500 ml vody a octu, pridajte cukor. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 20 minút.
5. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Vývar s mäsom osolíme podľa chuti. Pridajte zemiaky a varte 10 minút po návrate do varu na strednom ohni.
6. Do panvice s vývarom, mäsom a zemiakmi pridáme dusenú zeleninu. Premiešame, osolíme, okoreníme a privedieme do varu. Vypnite oheň. Zatvorte panvicu s cviklou a nechajte ju na horúcom sporáku. Po 15 minútach nalejte cviklovú polievku do servírovacích misiek.
MIMOchodom
Polievku z červenej repy s mäsom môžeme podávať s kyslou smotanou a nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami. Táto polievka chutí ako boršč, s tým rozdielom, že v tomto recepte nie je použitá kapusta.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Farba tejto mäsovej polievky závisí od kvality cvikly. Ak je pri rezaní tmavá vínová, jedlo bude veľmi krásne. Okrem toho takáto repa dodá chuti jedla výrazné sladké tóny.
Cviklová polievka s klobásou
Pripravte si cviklovú polievku s klobásou a vaši blízki, ktorých už okroshka dosť omrzela, sa vám veľmi poďakujú. A vo všeobecnosti sa nám zdá, že tu ponúkaná krásna svetlá polievka má rafinovanejšiu chuť ako jej obľúbenejšia „súperka“.
Cviklová polievka s klobásou
30 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- repa – 800 g
- pitná voda – 2 l
- jablčný ocot – 1 polievková lyžica. l.
- cukor – 1 lyžička.
- zemiaky – 300 g
- vajcia – 2 ks.
- čerstvé uhorky – 200 g
- varená klobása – 150 g
- zelená cibuľa – 50 g
- kôpor – 2 vetvičky
- kyslá smotana – 100 g
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Cviklu ošúpeme a umyjeme. Nastrúhajte na hrubom strúhadle a vložte do hrnca. Naplňte vodou, umiestnite na vysoký oheň a priveďte do varu.
2. Pridajte jablčný ocot a cukor, premiešajte. Cviklu dusíme na miernom ohni, pričom hrniec prikryjeme pokrievkou, 30 minút. Necháme vychladnúť a chladíme až do podávania.
3. Kým sa repa uvarí, kefou umyjeme zemiaky a uvaríme ich v šupke (20 minút). Necháme úplne vychladnúť a ošúpeme. Vajcia uvarte na tvrdo (10 minút) a ochlaďte pod tečúcou vodou.
4. Čerstvé uhorky na cviklovú polievku umyjeme a nakrájame na malé kocky. Nakrájajte aj uvarenú klobásu a zemiaky. Všetko vložte do jednej veľkej misy. Vajcia ošúpeme a nakrájame na plátky.
5. Zelenú cibuľku a kôpor na cviklu dôkladne opláchnite a osušte, rozložte ich na papierovú utierku. Jemne nakrájame a vložíme do misy s uhorkami, klobásou a zemiakmi.
6. Pridajte kyslú smotanu, soľ a korenie. Udusenú repu vyberieme z chladničky. Pridajte do misky s prísadami spolu s tekutinou. Dôkladne premiešame. Do misiek nalejeme cviklovú polievku a do každej pridáme nakrájané vajíčka.
MIMOchodom
Aký druh klobásy mám dať do tejto panvice na cviklu? Zdá sa nám, že najlepšou možnosťou by bol dobrý doktorát. Ale vhodné sú aj mliečne a ruské s malým tukom.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
V prípade potreby je možné jablčný ocot v recepte z červenej repy a klobásy nahradiť bežným stolovým octom (9%), čerstvo vylisovanou citrónovou šťavou alebo kyselinou citrónovou zriedenou vo vode (pozrite pomery na obale).
Cviklová polievka s kuracím mäsom
Najlepšie je pripraviť repnú polievku s kuracím mäsom z mladej repy: má výraznejšiu chuť a jemnú textúru. Ak vám teda táto koreňová zelenina rastie na letnej chate, určite ju použite, aby bola polievka naozaj dokonalá.
Cviklová polievka s kuracím mäsom
1 hodina 15 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
- kuracie prsia s kosťou – 700 g
- pitná voda – 3 l
- repa – 400 g
- mrkva – 80 g
- koreň zeleru – 80 g
- cibuľa – 100 g
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- cukor – 1 lyžička.
- paradajky – 300 g
- petržlen – 2 vetvičky
- zelená cibuľa – 50 g
- čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti
- soľ – podľa chuti
1. Pripravíme si vývar na cviklovú polievku. Kuracie prsia umyjeme, pridáme 2,5 litra vody, zapálime a privedieme do varu. Penu stiahneme a na miernom ohni dusíme 30 minút.
2. Kým sa pripravuje vývar, ošúpeme repu, mrkvu a zeler, dôkladne ich umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
3. V hlbokej panvici zohrejte rastlinný olej. Pridajte cibuľu a za stáleho miešania opražte 5 minút na strednom ohni. Pridajte zeler, cviklu a mrkvu. Premiešame a všetko spolu opekáme ďalších 5 minút.
4. Paradajky umyjeme a nakrájame na polovice. Dužinu nastrúhame na strednom strúhadle a šupku vyhodíme. Vložte paradajky do panvice so zeleninou a premiešajte. Dusíme ešte 10 minút.
5. Cviklový vývar precedíme do čistého hrnca. Kuracie mäso oddelíme od kosti a nasekáme. Do panvice pridáme dusenú zeleninu s vývarom, soľou a korením podľa chuti. Priveďte do varu.
6. Vypnite oheň. Panvicu s cviklou zatvoríme a necháme na horúcom sporáku 15 minút. Umyte petržlenovú vňať a zelenú cibuľu, dobre osušte papierovou utierkou a jemne nakrájajte.
7. Horúcu cviklovú polievku nalejte do servírovacích misiek, do každej pridajte kuracie kúsky, nakrájanú zelenú cibuľku a petržlenovú vňať.
MIMOchodom
Paradajky dodajú cvikle s kuracím mäsom príjemnú zamatovú textúru a dodajú chuti jemnú kyslosť, vďaka čomu je polievka originálnejšia.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Táto cviklová polievka sa dá pripraviť nielen s kuracími prsiami, ale aj s hydinovými stehnami či dokonca krídelkami. V týchto prípadoch bude vývar mastnejší, takže ak chcete polievku jesť studenú, odstráňte tuk z jej povrchu dierovanou lyžicou.
Cviklová polievka s rybami
Ďalšia veľmi originálna verzia cviklovej polievky. Rybí vývar nebudeme variť: jeho chuť je napokon veľmi špecifická. Ale filé rozdelíme na kúsky a vložíme ich do porciovaných misiek s polievkou.
Cviklová polievka s rybami
1 hodina 30 minút + 24 hodín
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- filé z bielej ryby – 600 g
- repa – 500 g
- stredne zelené jablká – 2 ks.
- stredné uhorky – 2 ks.
- vajcia – 3 ks.
- zelená cibuľa – 30 g
- starý ražný chlieb – 1 plátok
- soľ
- mleté čierne korenie
1. Cviklu umyte kefou, zalejte 2 litrami studenej vody, priveďte do varu a varte do mäkka, asi 40 minút. Hotovú cviklu vyberte z vývaru (odložte), opláchnite studenou vodou, nechajte vychladnúť, potom ošúpte a nakrájajte na tenké pásiky.
2. Cviklový vývar precedíme do čistého kastróla, pridáme nakrájanú cviklu a kúsok chleba. Prikryte a umiestnite na chladné miesto na 24 hodín. Odstráňte chlieb. pridajte soľ a korenie podľa chuti
3. Rybu varíme vo vriacej osolenej vode 10 minút. Scedíme v cedníku, ochladíme a rozoberieme na kúsky.
4. Vajcia uvarte natvrdo, potom ochlaďte, ošúpte a nakrájajte. Jablká a uhorky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Nakrájajte cibuľu a kôpor.
5. Zmiešajte ryby, jablká, uhorky, vajce a zelenú cibuľu v miske. Zalejeme vychladnutým cviklovým nálevom spolu s cviklou.
MIMOchodom
Prečo je potrebné pridať čierny chlieb do repného vývaru a nechať ho jeden deň? Dať základu polievky jemnú kyslosť a príjemnú, takmer kvasnicovú vôňu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak vám na zásadách správnej výživy príliš nezáleží, nahraďte varenú rybu teplou údenou: chuť cvikly…