K receptu
Recept na jarný reďkovkový šalát s vajíčkom a uhorkou je mnohým známy, no my sme sa rozhodli toto jedlo trochu skomplikovať – v tom dobrom slova zmysle. Hovoríme o dresingu, ktorý možno pripraviť buď s kyslou smotanou (tradičná verzia) alebo s jogurtom. Trik omáčky spočíva v tom, že zelená cibuľa sa najskôr pomelie so soľou a až potom sa spojí s fermentovaným mliečnym základom a nerafinovaným slnečnicovým olejom. Vďaka tejto technike sa chuť zálievky stáva intenzívnejšou. Potom je všetko jednoduché: nakrájajte ingrediencie šalátu (reďkovka, uhorky, vajcia), kombinujte s omáčkou, soľou a korením podľa chuti. Potom pozveme všetkých členov domácnosti k stolu a spolu s nimi si vychutnáme úžasnú osviežujúcu chuť šalátu.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 15 min Pridať. čas: 10 minVečeraŠalátVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIEvajcia – 2 ks zelená cibuľa – 30 g jogurt alebo kyslá smotana – 4 lyžice. l nerafinovaný slnečnicový olej – 40 ml reďkovky – 500 g čerstvých uhoriek – 500 g soli, čerstvo mletého čierneho korenia – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na šalát. V prvom rade si uvaríme vajíčka na tvrdo. Za týmto účelom ich umyte a naplňte studenou vodou. Priveďte do varu a varte 10 minút.
Krok 2
Kým sa vajíčka varia, pripravte si dresing na šalát. Umyte zelenú cibuľu, osušte a jemne nakrájajte. Trochu osolíme a zľahka potrieme lyžicou, aby pustila šťavu. Potom skombinujte s jogurtom (kyslou smotanou) a slnečnicovým olejom.
Krok 3
Vajíčka uvarené natvrdo ochlaďte pod tečúcou vodou. Potom ošúpeme a nadrobno nasekáme. Preložíme do šalátovej misy. Umyte reďkovky, odrežte chvosty, ovocie nakrájajte na tenké plátky.
Krok 4
Čerstvé uhorky umyte a dobre osušte. Odrežte konce. Uhorky nakrájame na tenké plátky. Pridajte spolu s reďkovkami do šalátovej misy s nakrájanými vajíčkami.
Krok 5
Nalejte predtým pripravený dresing z jogurtu (kyslej smotany), masla a zelenej cibule do zložiek šalátu. Soľ a korenie podľa chuti. Premiešame a ihneď podávame.
UŽITOČNÉ RADY
Tento šalát jednoducho treba pripraviť v sezóne, keď máme k dispozícii čerstvú zeleninu zo záhradky. Tie, ktoré sa predávajú v obchodoch kedykoľvek počas roka, sa samozrejme dajú použiť aj tie, ale dopadnú horšie.
MIMOchodom
Reďkovkový šalát s vajcami nie je možné skladovať (uhorky produkujú šťavu, dresing sa stáva tekutým a chuť jedla sa zhoršuje), takže si ho urobte v jednom „prístupe“.