Kapary: čo sú to a s čím sa jedia?

Kapary: čo sú to a s čím sa jedia?

Kapary: čo sú to a s čím sa jedia?

Kapary nie sú jedlo, ale skôr ozdoba jedla. Pri varení plnia úlohu silného dochucovadla: stačí im jedna lyžica kapár, aby celému prostrediu odovzdali svoju silnú korenisto-horčicovú chuť a vôňu a oživili aj ten najjemnejší pokrm.

Kapary - čo sú a s čím sa jedia?Kapary - čo sú a s čím sa jedia?Kapary - čo sú a s čím sa jedia?Kapary - čo sú a s čím sa jedia?

Čo sú kapary

Kapary sú jedlé časti tŕnistého kríka známeho ako Capparis spinosa. Rastie najmä na teplých brehoch Stredozemného mora, takže kapary sa už od staroveku pevne udomácnili v kuchyni Talianska, Grécka, Turecka a ďalších prírodou požehnaných krajín. Kapary sa k nám začali dovážať v zaváracích pohároch v 19. storočí. Hovorí sa, že cár Alexander III bol ich veľkým fanúšikom a mal vo zvyku podávať misku kapary s koňakom a inými silnými nápojmi. Mimochodom, na juhu Francúzska to stále robia a tento kráľovský životný hack sa môže vrátiť do nášho každodenného života.

Kapary môžu byť veľké, so zeleným chvostom a malé, veľkosti hrášku. Prvým sú bobule kapary, druhým sú neotvorené puky. Zaujímavé je, že malé púčiky bývali cennejšie – ťažšie sa zbierali. Teraz sú ceny približne rovnaké, ale je tu rozdiel v chuti: väčšie kapary sú menej pikantné, s miernou kyslosťou. Malé sú ostré až do horkosti.

Sú to bobule kapary. A sú tam aj púčiky
Sú to bobule kapary. A sú tam aj púčiky

Ako jesť kapary

Surové kapary sa používajú len v lekárňach – z ich extraktu sa vyrába liek pre hypertonikov. Pri varení sa púčiky a bobule nakladajú do octu a oleja alebo sa konzervujú soľou. V druhom prípade je lepšie ich pred použitím opláchnuť, aby ste odstránili prebytočnú soľ.

Veľké „bobulové“ kapary sa často používajú do šalátov a iných studených jedál alebo ako dekorácia. Viac „žieravých“ malých ide do teplých jedál. Pri zahrievaní však rýchlo strácajú chuť, preto sa najčastejšie pridávajú 5 minút pred odstavením pokrmu z ohňa. Ďalšou možnosťou je vložiť kapary do panvice na samom začiatku varenia – to isté funguje pre polievku alebo dusené mäso. Potom však obetujete chuť samotných kapár pre celkovú pikantnosť pokrmu, v ktorej sa bez stopy rozpustia.

Čím môžete kapary nahradiť?

Neexistuje úplná náhrada. Ale istú podobnosť možno dosiahnuť, ak namiesto kapár pridáte nadrobno nakrájané zelené olivy alebo pikantné nakladané uhorky.

9 nápadov, do akých jedál pridať kapary

Solyanka

Silná dávka kyseliny a korenia je to, čo odlišuje skutočnú maškrtu (pozri recept tu). Klasický recept obsahuje okrem troch druhov mäsa olivy, kyslé uhorky, nakladané huby a kapary. Navyše, všetky vyššie uvedené môžu byť naliate do polievky naraz alebo môžu byť umiestnené oddelene. Kapary sa do polievky pridávajú spravidla 5 minút pred koncom varenia, aby stihli vydať chuť, ale nezmäkli. Existujú však recepty, kde sa kapary pridávajú do zeleninového vyprážania, teda na samom začiatku varenia.

Ak chcete, aby kapary ozdobili váš tanier, vezmite si veľké ovocie. Počas jedenia môžete takého kapára chytiť za chvost a zahryznúť si ho napríklad pohárom vodky, ktorý si priam prosí podávať s bohatým maškrtníkom.

Kapary dodávajú solyanke pikantnosť
Kapary dodávajú solyanke pikantnosť

Olivier

Tradícia pridávania kapary do všetkých druhov zemiakových šalátov prišla do Ruska z Nemecka. A čiastočne sa to napravilo v recepte Oliviera (mnohí o tom nikdy nepočuli, ale pri varení pražskej reštaurácie sa kapary do Oliviera vždy pridávali). Ide o to, že zásah nasolených púčikov do klasickej Olivierovej zápletky zabráni tomu, aby sa šalát zmenil na nudnú kopu nakrájanej varenej zeleniny. Kapary môžu čiastočne nahradiť nakladané uhorky, alebo môžete Oliviera pripraviť úplne bez nakladaných uhoriek a s kaparami a čerstvou uhorkou – budú hrať perfektne v kontraste. Môžete dokonca pripraviť Oliviera v stredomorskom štýle (pozri recept tu), pričom k známemu receptu pridáte nedbalý južanský šik.

Nicoise

Šalát Nice pôvodne neobsahoval nič iné ako tuniaka, zelené fazuľky a varené vajcia. A teraz slávnostná verzia niçoise (pozri recept tu) používa v dresingu artičoky, kapary a rozdrvené ančovičky. Pikantná poznámka v nicoise sa hodí: bez nej by zemiaky vkrádajúce sa do receptu urobili chuť šalátu príliš monotónnou.

Vitello Tonato

Talianske teľacie mäso s tuniakovou omáčkou (pozri recept tu) sa stalo celosvetovým hitom. Hoci myšlienka kombinácie rýb a mäsa na tanieri sa mnohým zdá stále kontroverzná. Aby ste ich práva vyrovnali, pridajte do omáčky (čo je v podstate majonéza s prídavkom tuniaka z téglika) niekoľko drvených kapárov – potom už omáčka nebude chutiť ako ryba, ale ako marinované huby. A táto chuť teľaciemu mäsu veľmi pristane.

Vitello tonato – omáčku trochu prihrejeme
Vitello tonato – omáčku trochu prihrejeme

Mäsový tatarák

Reštaurácie nás naučili, že mäso môžeme podávať nielen vyprážané, ale aj surové. A z mletého mäsa sa nakoniec nemusí stať kotleta. Kapary podávame s tatarákom (pozri recept tu) spolu so surovým vajíčkom, worčestrovou omáčkou, červenou cibuľou a nadrobno nakrájanými uhorkami. Účelom tejto podpornej skupiny je poskytnúť hosťovi možnosť „doladiť“ chuť surového mäsa na prijateľnú úroveň.

Dusiť

Dusené mäso (pozri recept tu) je výnimkou z kulinárskych pravidiel: kapary sa do neho pridávajú striktne na začiatku varenia. Ideálne je orestovať ich spolu s cibuľou a sladkou paprikou a potom pridať mäso alebo rybu, ostatnú zeleninu a huby a všetko spolu podusiť. Pikantné púčiky si v hotovom guláši ani nevšimnete, no dodajú „gulášu“ potrebnú dávku korenia.

Špagety

Použite jednoduchú omáčku, ktorou môžete ochutiť akékoľvek cestoviny: rozdrvte strúčik cesnaku, opečte ho na dobrom olivovom oleji, kým sa nerozvonia. Potom vyberte cesnak z panvice a pridajte na panvicu konzervované paradajky roztlačené vidličkou a lyžicu kapár. Omáčku mierne zredukujte pre textúru a bohato dochuťte nasekanou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou. Tento recept na instantné cestoviny je bezpečná prvá pomoc v prípade neočakávaných hostí.

Špagety s kaparami, paradajkami a olivami: okamžitý recept
Špagety s kaparami, paradajkami a olivami: okamžitý recept

tatárska omáčka

Tatarák (pozri recept tu) je najdôležitejšou omáčkou pre ryby a morské živočíchy. Je to majonéza ochutená citrónovou šťavou, nasekanými uhorkami, citrónovou šťavou a bylinkami. Pomery – podľa vašej chuti.

Steakový olej

Do zmäknutého masla pridáme nasekané kapary, ľubovoľné bylinky, morskú soľ a feferónku (pozri recept tu). Maslo zabaľte do fólie, zrolujte do klobásy a vložte do mrazničky. Potom môžete odrezať kruh masla a položiť ho na horúci steak, aby sa jemné maslo roztopením spojilo s chrumkavým mäsom. Mimochodom, odborníci na výživu túto kombináciu schvaľujú: podľa ich názoru kapary pomáhajú nášmu telu stráviť steak.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kaparySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik