Kaviár z cukety na zimu s majonézou
K receptu
Zimný tekvicový kaviár s majonézou a paradajkovým pretlakom je lahodný a veľmi jednoduchý recept s pár ingredienciami. Na prípravu najchutnejšieho tekvicového kaviáru doma budete potrebovať cibuľu a cuketu, paradajkový pretlak, majonézu a klasické korenie – čierne korenie a bobkový list. Tajomstvom lahodného kaviáru je odstrániť prebytočnú vodu z cukety pomletím na mäsovom mlynčeku, pridaním soli a následným pretlačením cez sitko, ako aj dlhým dusením pri nízkej teplote, čím kaviár získa šmrnc. jemná, jednotná textúra.
zložitosť: priemer Kalórie: 110,25 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 0,74 g/7,74 g/9,21PrázdneINGREDIENCIE NA 4 PORCIEcuketa – 2-3 ks. (asi 1 kg) veľká cibuľa – 2 ks paradajková pasta – 100 g majonéza – 120 ml rastlinný olej – 100 ml cukor – 100 glavových listov – 2 ks soľ – 1 polievková lyžica. l. (bez sklíčka) čerstvo mleté čierne korenie – 1 lyžička. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cuketu ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme a zbavíme semienok. Z mladých cukety nie je potrebné odstraňovať semená. Nakrájajte na veľké kocky a prejdite cez mlynček na mäso. Posypte trochou soli, premiešajte a nechajte 15-20 minút. Vložíme do sitka a špachtľou zľahka vytlačíme šťavu.
Krok 2
Cibuľu nakrájame na malé kocky. V hlbokej panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej a dusíme cibuľu, kým nie je priehľadná, 4–5 minút. Vložte do veľkého hrnca alebo hrnca s hrubým dnom.
Krok 3
Do panvice pridajte pripravenú cuketu, paradajkový pretlak a majonézu, nalejte zvyšný rastlinný olej a dôkladne premiešajte. Varte na miernom ohni 35–40 minút. Niekoľkokrát premiešajte, aby sa kaviár nespálil.
Krok 4
Vložte bobkový list do panvice, pridajte soľ, cukor a korenie a pokračujte vo varení každých 10-15 minút, kým kaviár nebude mať hladkú a jednotnú štruktúru. Odstráňte bobkový list.
Krok 5
Pripravte sterilizované poháre a viečka. Vložte kaviár do pohárov a prikryte viečkami. Umiestnite mäkkú utierku na dno veľkého hrnca a usporiadajte poháre. Nalejte vodu tak, aby jej hladina siahala do stredu pohárov. Priveďte do varu a sterilizujte kaviár 15 minút.
Krok 6
Opatrne vyberte poháre, pevne ich uzavrite viečkami a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, pričom poháre otočte hore dnom. Kaviár skladujte 1 rok na tmavom a chladnom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak sa vám počas varenia zdá kaviár príliš hustý, pridajte trochu vody. Na konci varenia ochutnajte kaviár soľou, v prípade potreby pridajte soľ.
UŽITOČNÉ RADY
Poháre na skladovanie kaviáru je možné sterilizovať akýmkoľvek obvyklým spôsobom, napríklad v pare alebo v rúre.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 1,39 g (1,74 % dennej hodnoty) • tuky 14,73 g (16,37 %) • sacharidy 12,77 g (7,60 %) • kcal 184,03 (10,22 %) • sodík 674,16 mg (46,49 %) • 48 g cukru spolu 1 20,96 %) • EFA 2,20 g (11,00 %) • vláknina 1,16 g (3,87 %)