K receptu
Recept na jemne solené paradajky s kôprom a cesnakom bude užitočný pre tých, ktorí radi pripravujú podobné zeleninové občerstvenie a nevadí im kulinárske experimenty. Preto vám odporúčame vyskúšať niečo skutočne nové a, samozrejme, zaujímavé! Samozrejme, každý počul o jemne solených uhorkách, ale len málokto počul o paradajkách pripravených na podobný spôsob, najmä plnených kôprom a cesnakom. Ale takéto občerstvenie sa ukáže byť tak chutné a aromatické, že sa do neho raz a navždy zamilujete! Navyše jemne solené paradajky s kôprom a cesnakom vyzerajú tak krásne, že sú celkom vhodné na sviatočný stôl.
zložitosť: ľahko Kalórie: 60,23 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 24 hodín Použité: 2,37 g/0,40 g/12,34ObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEstredne veľké paradajky – 1 kg cesnak – 6 strúčikov kôpor – 6 vetvičiek ríbezľových alebo čerešňových listov – 3–4 ks list chrenu – 1 ks kôpor „dáždniky“ – 4 ks.Pre soľankupitná voda – 1 l soľ – 1 polievková lyžica. l.cukor – 1 polievková lyžica. l. čierne korenie – 4 ks hrášok – 2 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte soľanku pre paradajky. Nalejte vodu do hrnca a priveďte do varu na silnom ohni. Pridajte soľ, cukor, hrášok z čierneho a nového korenia a bobkový list.
Krok 2
Paradajkový nálev varte 2-3 minúty na strednom ohni. Soľ a cukor by sa mali úplne rozpustiť. Odstráňte soľanku z ohňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Krok 3
Pripravte si paradajky. Pokúste sa vybrať ovocie rovnakej veľkosti: potom budú solené súčasne. Umyte ich tečúcou vodou a osušte papierovými utierkami.
Krok 4
Hornú časť paradajok narežte krížom, nedosahujúc úplne dole, asi do tretiny výšky plodu. Ostrým tenkým nožom opatrne vyrežeme základy stoniek.
Krok 5
Strúčiky cesnaku ošúpeme a nasekáme nadrobno. Kôpor umyte a osušte papierovými utierkami. Zo stoniek odstráňte tenké konáre s listami. Nasekajte ich nadrobno. Uložte stonky.
Krok 6
Nasekaný cesnak vložte do malej misky. Pridajte nasekaný kôpor a premiešajte. Opatrne, aby ste nepoškodili, naplňte paradajky výslednou zmesou.
Krok 7
Umyte a osušte ríbezľové alebo čerešňové listy, chren a kôprové „dáždniky“. Umiestnite ich na dno veľkej plastovej nádoby alebo širokej misy spolu so stonkami kôpru.
Krok 8
Na vrch položte paradajky, kôpor a cesnak v jednej vrstve. Nalejte vychladnutú soľanku. Aby paradajky neplávali, položte na ne tanier alebo malú plastovú dosku. Paradajky by mali byť úplne pokryté soľankou.
Krok 9
Paradajky s kôprom a cesnakom necháme v náleve pri izbovej teplote 24 hodín. Po tejto dobe je zelenina úplne pripravená na konzumáciu.
Krok 10
Ak sa chystáte skladovať paradajky s kôprom a cesnakom (nie viac ako tri až štyri dni!), nádobu s nimi uzavrite vekom alebo prikryte potravinovou fóliou a vložte ich do chladničky.
UŽITOČNÉ RADY
Jemne osolené paradajky s kôprom a cesnakom budú na stole pôsobiť veľmi efektne, ak ich položíte na veľký plochý tanier vyložený listami šalátu.
MIMOchodom
K týmto paradajkám môžete do soľanky pridať trochu strúhaného koreňa chrenu: chuť hotového jedla získa jasnejšie pikantné tóny a výraznú vôňu.