Marhuľový, pomarančový a citrónový džem
K receptu
Džem z marhúľ, pomarančov a citrónov je práve tou ingredienciou, ktorá aj ten najobyčajnejší čajový večierok premení na dovolenku. Na prípravu prípravku potrebujete jednoduché ingrediencie: marhule a cukor. Ale v tomto recepte k sladkým plodom pridáme citrusové plody. Sladkému dezertu dodajú jemnú kyslosť a poslúžia aj ako výborný konzervant, ktorý prípravok zakonzervuje na dlhú zimu. Množstvo cukru v džeme možno v prípade potreby znížiť. Je lepšie vybrať ovocie, ktoré je zrelé, ale silné. No zostáva už len začať variť. Našťastie to s naším podrobným receptom nebude ťažké.
zložitosť: ľahko Kalórie: 339,64 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 1 hodina Použité: 1,37 g/0,20 g/82,65PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIUmarhule – 1 kg cukru – 700 pomarančov – 2 ks citrón – 1 ks škorica – 2 tyčinky Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu marhuľového, pomarančového a citrónového džemu. Marhule dôkladne umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovice a zbavíme kôstok. Každú polovicu nakrájajte na niekoľko ďalších kúskov. Vložte do hrnca s hrubými stenami.
Krok 2
Pomaranče dôkladne opláchnite. Pomocou jemného strúhadla z nich odstráňte kôru. Vložte ju do panvice s marhuľami. Ovocie ošúpeme. Rozdeľte na plátky a každý zbavte bielych filmov a semien. Plátky zase nakrájajte na 3 časti. K marhuliam pridáme dužinu a kôru.
Krok 3
Citrón dôkladne umyte. Pomocou jemného strúhadla z nej odstráňte kôru a pridajte aj k ovociu. Samotné ovocie prekrojte na polovicu a vytlačte z neho šťavu. Precedíme cez sitko priamo do panvice.
Krok 4
Pripravené ovocie posypeme cukrom a panvicou pretrepeme tak, aby bolo na nich rovnomerne rozložené. Nechajte 1 hodinu, aby ovocie pustilo šťavu.
Krok 5
Panvicu položte na sporák a na strednom ohni za občasného miešania priveďte do varu. Pridajte tyčinky škorice. Potom prepnite na mierny oheň a varte džem ďalších 50-60 minút.
Krok 6
Odstráňte tyčinky škorice. Horúci džem rozložte do sterilizovaných pohárov a uzavrite viečkami. Otočte, zabaľte a nechajte jeden deň, kým úplne nevychladne.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Do džemu z marhúľ, pomarančov a citrónov môžete pridať rôzne koreniny. K sladkému ovociu sa hodí škorica, badián a vanilka. Môžu byť pridané samostatne alebo všetky naraz.
MIMOchodom
Citrónová kôra dáva marhuľovému, pomarančovému a citrónovému džemu výraznú citrusovú chuť. Ak ho chcete uhladiť, postačí vám kôra z polovice citróna.