Najjednoduchší squashový kaviár
K receptu
Najjednoduchší squashový kaviár je jedným z najobľúbenejších prípravkov. Chutné a ľahké občerstvenie nikdy neodmietnu ani tí, ktorí túto zeleninu neobľubujú. Môžeme podávať so zemiakovou kašou, alebo jednoducho natrieť na čerstvý biely chlieb. Samozrejme, je oveľa jednoduchšie ísť a kúpiť si pohár v obchode. Ale domáca príprava sa s tým nedá porovnať. A ak budete prísne dodržiavať pokyny na varenie krok za krokom, jeho chuť a výhody budú oveľa lepšie ako jeho analógy. Ponúkame najjednoduchší recept, ten základný. Potom, pridaním rôznych ingrediencií, môžete experimentovať a postupne to priviesť k dokonalosti. Niektoré gazdinky to robia pomocou korenín a byliniek a pridávajú napríklad aj majonézu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 87,75 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 1,84 g/2,90 g/13,56Dusenie, chradnutiePrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍcuketa – 1,5 kg mrkva – 450 gluk – 450 g paradajkový pretlak – 35 g soľ – 15 g cukru – 10 kyselina glykónová – 5 rastlinný olej – 30 ml Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cuketu dôkladne opláchneme a osušíme. Ak používate veľké prezreté plody, ošúpte ich a odstráňte semienka. Zeleninu nakrájajte na kolieska, posypte soľou a nechajte 25 minút. Potom výslednú šťavu sceďte.
Krok 2
Na panvici zohrejte trochu rastlinného oleja, pridajte cuketu a opečte ich z oboch strán do zlatista. Odstráňte panvicu z ohňa a položte cuketu na tanier.
Krok 3
Ošúpte mrkvu a cibuľu. Cibuľu nakrájajte veľmi jemne. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Do panvice na vyprážanie cukety nalejte trochu rastlinného oleja a za stáleho miešania smažte pripravenú zeleninu asi 5-7 minút.
Krok 4
Opečenú cuketu, mrkvu a cibuľu vložte do hrnca s hrubým dnom a potom pomocou mixéra rozdrvte zeleninu na hladké pyré. Položte panvicu na oheň.
Krok 5
Pridajte soľ, cukor, paradajkový pretlak a kyselinu citrónovú a priveďte do varu. Dusíme na miernom ohni asi 20-25 minút. Zmes pravidelne premiešajte, aby sa nespálila.
Krok 6
Pripravte nádoby. Poháre a viečka dôkladne umyte sódou. Sterilizujte. Premiestnite kaviár do pohárov a zrolujte. Otočte, zabaľte a nechajte na teplom mieste, kým nevychladne.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na prípravu najjednoduchšieho squashového kaviáru používajte hrubé nerezové riady – takto je menšia šanca, že sa pripáli. Za pikantnú chuť občerstvenia sú zodpovedné koreniny: mletá paprika všetkých farieb, paprika, kari, koriander, muškátový oriešok, sušený zázvor, slnečnicový chmeľ, klinčeky, cesnak a nasekané bylinky.
MIMOchodom
Na prípravu najjednoduchšieho squashového kaviáru si vyberte ovocie, ktoré dozrieva v auguste alebo septembri. Nie sú také vodnaté. Prebytočnú vlhkosť môžete odstrániť takto: cuketu nakrájajte na plátky, osoľte, nechajte 20 minút pôsobiť a potom vytlačte šťavu.