K receptu
Paradajky na zimu bez octu a korenín možno použiť rovnakým spôsobom ako čerstvé: jesť čisté s kyslou smotanou, pridávať do šalátov alebo polievok. Do týchto konzervovaných paradajok (iba cesnak) sa podľa receptu zásadne nedávajú bylinky, koreniny ani bylinky, aby bola chuť čo najprirodzenejšia. Áno, a ocot sa nepridáva, ale paradajky sú dokonale uložené v pohároch. Ukazuje sa to veľmi chutné! Proces morenia paradajok je jednoduchý a pomerne rýchly, čo nemôže potešiť gazdinku v období zberu a prípravy bohatej letnej úrody.
zložitosť: priemer Porcie: 1 varenie: 30 min Pridať. čas: 24 hodínVečeraVečeraPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetINGREDIENCIE NA 1 PORCIUparadajky – 2 kg (červené a žlté) cesnak – 3-4 strúčiky soľ – 3 polievkové lyžice. l.cukor – 4 lyžice. l pitná voda – 1,5 l Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si trojlitrovú nádobu a veko na paradajky. Umyte ich jedlou sódou alebo odmasťovačom a potom ich sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Nechajte vyschnúť.
Krok 2
Pripravte si paradajky. Umyte ich tečúcou vodou, potom každý plod napichnite na niekoľko miest špáradlom, aby šupka pri varení nepraskla.
Krok 3
Nalejte vodu do veľkého širokého hrnca. Jemne ju osolíme a na prudkom ohni privedieme do varu. Paradajky vložte do vody a blanšírujte dve minúty.
Krok 4
Pomocou dierovanej lyžice preložíme paradajky do cedníka, potom veľmi opatrne, aby sme nepoškodili ovocie, preložíme na papierové obrúsky a necháme uschnúť. Ošúpte a umyte strúčiky cesnaku. Nasekajte nahrubo.
Krok 5
Varte pitnú vodu vo veľkom hrnci. Paradajky a cesnak premiestnite do pripravenej trojlitrovej nádoby. Zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút odstáť.
Krok 6
Vypustite nádobu späť do panvice. Pridajte soľ, cukor a premiešajte. Priveďte do varu. Výsledným nálevom nalejte paradajky v pohári a prikryte vekom. Prevráťte ho na uterák, zabaľte do teplej prikrývky a nechajte úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Trojlitrovú nádobu na paradajky je možné sterilizovať nad parou. Za týmto účelom varte vodu v hrnci, znížte teplotu pod ňou a umiestnite buď špeciálne veko s otvorom v strede, alebo kovové sito. Položte nádobu hrdlom nadol. Sterilizujte nad horúcou parou 15 minút.
MIMOchodom
Pre tento recept je lepšie použiť paradajky rôznych farieb, napríklad červené a žlté. Len si predstavte, ako krásne bude takéto občerstvenie vyzerať na stole!