Päťminútový egrešový džem na zimu
K receptu
Aromatický päťminútový egrešový džem na zimu je veľmi jednoduchý na prípravu. A čo je najdôležitejšie, rýchlo, čo vám umožní zachovať maximálne množstvo živín a takmer prirodzenú čerstvosť bobúľ. Hotový egrešový džem možno použiť na prípravu sladkých jedál, zapekanie, použiť ako prísadu do omáčok k mäsu, natrieť na chlieb, podávať k palacinkám a palacinkám s tvarohovou náplňou alebo ako samostatný dezert k čaju. Akékoľvek bobule na päťminútový džem sú vhodné bez ohľadu na odrodu a farbu – červené egreše, zelené a ružové.
zložitosť: ľahko Kalórie: 278,25 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 30 min Pridať. čas: 24 hodín Použité: 0,55 g/0,16 g/70,63VarenieKonzervovanieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1 kg egrešov 800 g cukru 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu egrešového džemu na zimu za päť minút pripravte všetky ingrediencie. Egreše roztrieďte, dobre opláchnite a osušte na papierových utierkach.
Krok 2
Predtým, ako začnete variť, nezabudnite z egrešov odstrániť stonky a suché chvosty. Najlepšie je to urobiť pomocou nožníc na nechty – je to rýchlejšie.
Krok 3
Vložte egreše do veľkého hrnca, pridajte cukor a citrónovú šťavu. Miešajte, aby sa cukor rovnomerne rozložil na bobule. Nechajte 10-15 minút, kým sa cukor nerozpustí a bobule nezačnú púšťať šťavu.
Krok 4
Keď egreše pustia šťavu, panvicu s egrešom postavíme na stredný oheň a za občasného miešania privedieme obsah do varu.
Krok 5
Keď sa egrešový džem uvarí, znížte teplotu na minimum a varte ďalších 5 minút, pričom miešajte, aby sa nepripálil. Počas varenia by mali bobule zmäknúť a pustiť ešte viac šťavy.
Krok 6
Po varení egrešového džemu 5 minút vypnite oheň a nechajte ho 3-6 hodín. Počas tejto doby budú bobule nasýtené sirupom. Potom znova vložte do ohňa, priveďte do varu a varte ďalších 5 minút.
Krok 7
Horúci egrešový džem nalejte do sterilizovaných sklenených pohárov, pevne zatvorte sterilizovanými viečkami, zabaľte poháre do teplej prikrývky a nechajte jeden deň pri izbovej teplote.
Krok 8
Keď zaváraninové poháre vychladnú, presuňte ich na chladné a tmavé miesto. Päťminútový egrešový džem na zimu je pripravený na použitie.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Jednoduchý recept na džem Pyatiminutka je určený na 1 kg bobúľ. Ak máte viac egrešov, zvýšte množstvo cukru a citrónovej šťavy v primeranom pomere.
MIMOchodom
Citrónová šťava sa pridáva do egrešového džemu na zvýraznenie chuti a vône bobúľ, ako aj na zachovanie krásnej svetlej farby džemu.