K receptu
Nalámané baklažány so syrom a paradajkami sú skvelým horúcim predjedlom, ktoré jednoducho treba pripraviť v lete alebo začiatkom jesene, keď máme k dispozícii tú najchutnejšiu sezónnu zeleninu. Práve s nimi sa jedlo mení na skutočné gastronomické majstrovské dielo! Zdá sa, že tu je to zvláštne: máme čo do činenia s plnenými baklažánmi pečenými v rúre. Ale to je prípad, keď sú detaily obzvlášť dôležité. Plnka obsahuje skutočne ideálne, harmonické spojenie dvoch druhov syra a paradajok. A baklažány robíme tým najneočakávanejším spôsobom: najprv ich porazíme valčekom a potom ich nakrájame a vypcháme. Vďaka tejto technike sa buničina stáva obzvlášť jemnou. Ukázalo sa, že je tak chutné, že sa určite oplatí variť s ohľadom na ďalšie prísady.
zložitosť: priemer Kalórie: 161,07 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 45 min Pridať. čas: 24 hodín Použité: 7,63 g/10,82 g/8,46PrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍslivkové paradajky – 3 ks červená cibuľa – 1/2 ks cesnak – 2 veľké strúčiky paprika – 1 ks petržlen – 4 vetvičky feta – 150 gsuluguni – 150 olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.baklažán – 3-5 ks.čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte baklažánovú náplň. Paradajky umyjeme a zbavíme základne stoniek. Ovocnú dužinu nakrájajte na veľmi malé kocky a vložte do veľkej misy.
Krok 2
Červenú cibuľu tiež nakrájame na malé kocky. Cesnak ošúpeme, roztlačíme ho plochou stranou veľkého noža a nasekáme. Pridajte cibuľu a cesnak do misy s paradajkami.
Krok 3
Sladkú papriku na baklažánovú plnku umyjeme a osušíme. Rozrežte pozdĺžne na polovicu, odstráňte semená a blany. Dužinu nakrájajte na prúžky, potom na malé kocky. Preložíme na pripravenú zeleninu v miske.
Krok 4
Petržlenovú vňať na plnenie baklažánov umyjeme, dobre osušíme a otrháme z konárov listy. Nasekajte ich nadrobno. Pridajte k zelenine. Fetu roztlačte vidličkou. Suluguni nastrúhame na hrubom strúhadle.
Krok 5
K zelenine s petržlenovou vňaťou pridáme nastrúhané suluguni a fetu. Nalejte olivový olej a korenie podľa chuti. Suroviny na plnku dôkladne premiešame vidličkou, kým sa dobre nespoja.
Krok 6
Baklažány umyte a osušte. Každú zo všetkých strán porazte valčekom alebo rukoväťou veľkého noža. Vďaka tomu sa vo vnútri ovocia tvoria dutiny. Urobte rez na vrchu každého baklažánu od jedného konca k druhému.
Krok 7
Vzniknutou tvarohovo-paradajkovou plnkou naplníme baklažány a vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 190C. Baklažány pečieme 35-40 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Môžete, ako sa hovorí, „hrať“ so syrmi na plnenie rozbitých baklažánov. Namiesto fety si vezmite napríklad syr Adyghe a namiesto suluguni použite na pizzu mozzarellu.
MIMOchodom
Nalámané baklažány so syrom a paradajkami by sa mali pred podávaním nechať mierne vychladnúť: takto to bude chutnejšie a riziko popálenia horúcou náplňou sa zníži na nulu. A pred podávaním nezabudnite predjedlo posypať nasekanou petržlenovou vňaťou alebo zelenou bazalkou!