Solené hríby na zimu
K receptu
Solené hríby na zimu sú vynikajúcou prípravou na akýkoľvek stôl. Ponúkame jednoduchý recept na varenie, ktorý nezaberie veľa času a zvládne ho aj začínajúca gazdinka. Ako nakladať hríby na zimu, aby boli chutné a zachovali si čo najviac prospešných mikroelementov? Použite studenú metódu. Tento druh morenia nezahŕňa použitie marinády, nie je potrebné ani variť huby – stačí ich pred varením dobre spracovať. Preto je oveľa jednoduchšie sa s tým vyrovnať. Pre jasnejšiu chuť a vôňu použite korenie – cesnak, chren, ríbezle a čerešňové listy, kôpor. Ak chcete, môžete pridať nové korenie a bobkový list.
zložitosť: ľahko Kalórie: 53,82 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 140 h Použité: 3,97 g/0,88 g/6,84KonzervovanieMoreniePrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvonarodeninyKarnevalNový rokVeľká nocVianoceINGREDIENCIE NA 2 PORCIE2 hlavy cesnaku 1,5 kg lesných húb 2 listy chrenu 2 veľké konáre kôpru s kvetenstvami 1 malý zväzok tymiánu 3–4 čerešňové listy 4 polievkové lyžice. l. s kopou hrubej nejodovanej morskej soli 3–4 listy ríbezlí Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu nasolených hríbov na zimu cesnak ošúpeme a každý strúčik rozrežeme pozdĺžne na tretinu hrúbky. Huby roztrieďte, odrežte prípadné znečistené miesta na stonkách a klobúčiky dôkladne utrite obrúskom.
Krok 2
Malé šampiňóny nechajte tak, veľké šampiňóny nakrájajte na niekoľko častí: nožičky nakrájajte priečne na kolieska s hrúbkou 1,5–2 cm, klobúčiky pozdĺžne na štvrtiny alebo 6–8 častí.
Krok 3
Oparte a vysušte sud, vedro alebo hlbokú smaltovanú panvicu bez triesok. Na spodok uložíme listy chrenu, vrstvu húb, cesnaku a trocha byliniek a listov, potom opäť huby. Každú vrstvu posypte soľou.
Krok 4
Zhora položte kôprové dáždniky, mierne ich rozdrvte v rukách a na vrchole – drevený kruh alebo tanier, ktorý možno voľne odstrániť.
Krok 5
Plech prikryjeme ľanovým obrúskom a položíme naň závažie. Ako záťaž môžete použiť veľký kameň, musíte ho umyť kefou a mydlom, potom ho dôkladne opariť zo všetkých strán a vysušiť.
Krok 6
Odstráňte váhu, obrúsok a kruh raz denne a opláchnite studenou prevarenou vodou. Keď je nádoba naplnená po vrch, presuňte ju na chladné miesto. Solené hríby budú pripravené na zimu za 7 dní.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Metóda morenia za studena sa zvolí, ak sa v blízkej budúcnosti plánuje konzumácia húb. Takto pripravené huby skladujte výlučne v chladničke alebo pivnici, najlepšie v pohároch a nie dlhšie ako jeden a pol mesiaca.
MIMOchodom
Huby, a nielen biele, sa dajú soliť horúcou metódou. Pred nasolením sa huby predvaria a pripraví sa na ne aj marináda alebo nálev. Tento proces si vyžaduje viac času a úsilia, ale občerstvenie bude pripravené rýchlejšie. A takéto solené huby vydržia dlhšie.