Stav beztiaže všetko pokazí: Vedci vysvetlili, prečo jedlo vo vesmíre chutí zle – výsledky výskumu
Astronauti strácajú chuť do vesmíru
Vedci z Kráľovskej melbournskej technickej univerzity uskutočnili experiment a zistili, prečo sa jedlo vo vesmíre zdá astronautom nevýrazné, uvádza IJFST.
Odborníci preverili, ako sa mení vnímanie vôní výťažkov z vanilky a mandlí, ale aj citrónového esenciálneho oleja pri prechode zo Zeme na simuláciu podmienok ISS.
Najprv si dobrovoľníci urobili hodnotenie intenzity celej palety pachov za normálnych podmienok. Potom boli testované subjekty ponorené do vesmírnych podmienok.
Výsledkom bolo, že obsah benzaldehydu, špeciálnej sladkej chemikálie vo vôni vanilky a mandlí, môže vysvetliť zmeny vo vnímaní. Experimentátori vysvetlili, že kontext stresu a izolácie zhoršuje individuálnu citlivosť na určité prchavé zlúčeniny.
Navyše vplyvom stavu beztiaže sa tekutina v tele posúva, tvár opúcha a nos sa upchá. Preto sa mení chuť a vôňa človeka.
Vedci poznamenali, že ich objav pomôže zlepšiť výživu účastníkov budúcich vesmírnych misií.
Referencia: Vo vesmíre je dôležité jesť správne, pretože v stave beztiaže svalový systém atrofuje a kardiovaskulárny systém pracuje na opotrebovanie.
Predtým sme informovali, že lekár varoval pred zvykom odkladať dôležité vyšetrenia „na neskôr“.