K receptu
Predjedlo z uhoriek a sezamových kreviet ozdobí bufetový stôl a stane sa hitom párty. Rolky z tenkých plátkov uhorky plnené rýchlo opečenými krevetami a kockami čerstvého avokáda, ochutené limetkovou šťavou, vhodne zaistené špajdľami alebo špáradlami. Neočakávaná prísada – tenká vrstva wasabi japonského chrenu – dodáva tomuto čerstvému predjedlu jemnú pikantnú poznámku. Na rovnaký účel poslúži aj kvapka sladko-pikantnej thajskej omáčky sriracha. Táto žiarivo červená chilli omáčka zároveň rolky ozdobí a pomôže zafixovať sezamové semienka na povrchu hotových roliek.
zložitosť: ľahko Kalórie: 371,63 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 30 min Použité: 19,73 g/27,96 g/10,36ObčerstvenieINGREDIENCIE NA 4 PORCIE2 šalátové uhorky 12 veľkých ošúpaných kreviet 1 avokádo 2 polievkové lyžice. l. zmes čiernych a bielych sezamových semienok 3 polievkové lyžice. l. olivový olej 1 polievková lyžica. l. sriracha omáčka 2 lyžičky. wasabisca pol limetky čerstvo mleté čierne korenie soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vložte krevety do misky, nalejte 1 polievkovú lyžičku. l. limetkovú šťavu, soľ a korenie a nechajte 10 minút pôsobiť. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej, pridajte krevety a opekajte 2 minúty. Otočte na druhú stranu a varte ďalšie 2 minúty. Preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Na tej istej panvici smažte sezamové semienka 1 minútu.
Krok 2
Avokádo pozdĺžne rozrežte, odstráňte kôstku a odstráňte šupku. Dužinu nakrájame na malé kocky a pokvapkáme limetkovou šťavou. Pomocou noža nakrájajte uhorky na tenké dlhé stužky.
Krok 3
Na každý pásik uhorky natrieme tenkú vrstvu wasabi, pridáme pár kociek avokáda a kreviet, posypeme opraženými sezamovými semienkami a zvinieme. Použite drevené špajle a položte na tanier. Ozdobte kvapkou sriracha omáčkou a sezamovými semienkami.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na prípravu predjedla potrebujete mäkké, zrelé avokádo. Nezrelé ovocie je možné vopred vložiť do vrecka z kraftového papiera spolu s banánom alebo jablkom a nechať teplé 1-2 dni.
UŽITOČNÉ RADY
Varte krevety vo veľmi horúcej panvici na veľmi krátky čas, aby sa nestali gumovými. Ak používate surové alebo surovo mrazené krevety, indikátorom prepečenia bude, keď sa farba kreviet zmení z priehľadnej šedej na jasne ružovú.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 5,97 g (7,46 % dennej hodnoty) • tuky 8,44 g (9,38 %) • sacharidy 5,52 g (3,29 %) • kcal 116,97 (6,50 %) • sodík 491,01 mg (33,86 %) • cukor celkom 1,25 g 2,50 %) • EFA 1,23 g (6,15 %) • vláknina 2,40 g (8,00 %)